Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Zakup Canona dla piętnastolatki

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Zakup Canona dla piętnastolatki

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    @Luc01: A może się założymy? Ty wystawisz nowego 100d lub 200d z kitem 18-55 STM (najlepszym podstawowym w ofercie Canona), a ja starego 5d z 85/1.8, i porównamy jaki będzie obrazek przy portretach. Wartość będzie zbliżona (5d to 1000-1200zł, 85/1.8 to 800-1000zł, ceny używanych), w przypadku 200d można nawet wystawić do porównania 5d mkII (owszem, mocno zajechany). Jesteś pewien, że 100d/200d da lepszy efekt?
    A czemu do 200d chcesz podpinać kita a do 5d 85 1.8? 200d nie zasługuje na 85mm?
    Poza tym nie było mowy o FF w tym wątku a ty wyjeżdżasz z takim porównaniem. Wiadomo że pełna klatka da lepszą plastykę, co do samej jakości technicznej obrazka to nie sądzę żeby stare 5d było jakoś lepsze od dzisiejszych aps-c.

Jeszcze jedna sprawa, obiektywy do pełnej klatki swoje kosztują.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

@LuC01: (różne obiektywy) bo obracamy się w tych samych widełkach cenowych, okolicy 2000zł, założonych przez autora wątku. Była mowa o FF, sam o tym pisałem. Nie dlatego, że uważam starego 5d, bez oficjalnego wsparcia serwisowego, za najlepszy pierwszy aparat dla nastolatki, ale jako element porównania, co można kupić za określoną kwotę, i wskazanie, że do różnego rodzaju zdjęć warto przemyśleć różne możliwości, nadal pozostając w tych samych widełkach cenowych.
    Obiektywy do pełnej klatki kosztują - pokaż obiektywy wyłącznie dla APS-C, odpowiadające pełnoklatkowym, zacznijmy od najtańszej stałki 50/1.8 (STM i II mają zbliżone ceny, powiedzmy 480-500zł). Odpowiednikiem dla cropa byłaby chyba Sigma 30/1.4 DC, używana około 900zł, nowa Art chyba 1600zł. Nie porównuję samych ogniskowych, ale możliwości - kąt widzenia, głębię ostrości. Przykład jest tendencyjny, wiem, bo dalej jest znacznie gorzej: Canon EF-S 55-250 IS - od 679 nowy, dla FF musiałby być chyba Canon EF 70-300 IS - od 1670zł, z szerokim kątem jest jeszcze gorzej, dla cropa jest EF-S 10-18 od 970zł, dla FF nie ma nic takiego taniego. Jednak wielu użytkowników "cropów" kupuje i tak obiektywy pełnoklatkowe, które z mniejszą klatką dają inne efekty.

@Tomacho: Akurat do 450d nie miałem zamiaru przekonywać

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

tylko 40d wchodzi w grę, z niewielkim przebiegiem posłuży jeszcze bardzo długo. Do tego stałka 35/50 lub 85 i w 2 tyś z pewnością sie zmieścisz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nie mówię, że 40d jest zły, ale dlaczego "tylko 40d"? Mając do wyboru 40d za 500-600zł, 600d za 800-900zł, 50d za 800-1000zł, 450d za 300-350zł, dlaczego 40d i dlaczego ta klasa, a nie niższa?
    A co do "z małym przebiegiem posłuży długo" warto sobie przypomnieć o wadliwej partii silników, i naprawach 40d przy przebiegach zbliżonych do 20tys. zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 08-10-2017 o 19:05

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Przemasl1985 Zobacz posta
    tylko 40d wchodzi w grę, z niewielkim przebiegiem posłuży jeszcze bardzo długo. Do tego stałka 35/50 lub 85 i w 2 tyś z pewnością sie zmieścisz.
    A czym takim się wyróżnia ten 40d, że deklasuje wszystko inne?

No i ogniskowe 35/50/85 świetnie się sprawdzą w krajobrazie, szczególnie przy mnożniku 1,6x...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Tomacho Zobacz posta
    Mnie zawsze się kojarzyło,że dobry aparat powinien swoje ważyć.Myślałem,że to tak jak z broniąMusi pewnie leżeć w dłoni gotowa do celnego strzałuWaga to pewnie indywidualna sprawa każdego.
    Chyba już wybrałem...prawie.Wezmę jej 450D na początek.Jak się nie zniechęci i jej nie przejdzie to będziemy się Was radzić za rok,czy dwa na co wymienićA jak jej przejdzie,to ja się sam chętnie pobawie
    Kolega r_m mnie chyba przekonał.Trzeba zacząć niżej,żeby można było powoli awansować.
    A może ktoś z Was ma jakąś fajną 450d na sprzedaż?
    40D to nadal fajny aparat a jak masz czas to jestes w stanie go kupić za 350-400zł, to wg mnie lepszy aparat niż 450D. Tak naprawdę większść roboty zrobia dobre szkla i to na ich zakup poświęć najwięcej uwagi.

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Zdecydowanie bym celował w 5dc, do tego 50-tka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Zdecydowanie bym celował w 5dc, do tego 50-tka.
    Ja też, ale żeby kupić dobrze 5D trzeba się na tym trochę znać

Awatar Tomacho
    Miasto
    Ostrowiec-Św.

Koledzy odpuszczam 450D ze względu na kiepską dynamikę tonalną.Mam jeszcze pytanie.Gdzie Wy szukacie tych aparatów?Na allegro i olx ceny sa znacznie wyższe od tych o których piszecie.Dziś 40D w fajnym stanie z kitem poszedł na aukcji za 710zł,a za 350D,400D trzeba zapłacić po 400-600zł,a są i droższe
    Znalazłem 600D z nie zawsze otwierającą się lampą(z kitem) za 900zł,ale to też chyba raczej drogo jak za uszkodzony aparat?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Znasz takie powiedzonko "ma być szybko, dobrze i tanio? no to wybierz dwa z tych trzech warunków"

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów