Mac- kazda łapie syf, te w ktorych nie ma ruchomoych elementow tez go łapia.Ale to normalna sprawa przy normalnym uzytkowaniu :wink: przy foceniu nieba, cegieł i kartek moze faktycznie szkiełka sa szczelne :smile:
Pozdro.
Mac- kazda łapie syf, te w ktorych nie ma ruchomoych elementow tez go łapia.Ale to normalna sprawa przy normalnym uzytkowaniu :wink: przy foceniu nieba, cegieł i kartek moze faktycznie szkiełka sa szczelne :smile:
Pozdro.
Dziekuję koledzy za info. Czyścić na razie nie mam zamiaru,ale temat zapodałem coby sie uspokoić. O sprzęt dbam przesadnie co mnie wkurza, ale powoli się wyleczam z mojej nadpobudliwości w tym temacie.
Co do ciężkich warunków użytkowania/przechowywania o których pisze Vitez - wydaje mi się, ze najcięższe to: torba z chrupiącym chlebem omączonym z piekarni, jeśli gdzieś znalazł się ten pachnący przysmak, nigdy tam nie może znaleźć się sprzęt, optyka
![]()
350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX
Puściłem ten wątek o szczelności optyki eLek na wywowłanie dyskusji no i się udało. Oczywiście, że nie da się oszukać praw fizyki (na szczęście). Pomyślcie jednak gdyby tak wyprodukować absolutnie szczelny obiekty a w środku była próżnia? Ciekawe jaka byłaby cena.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Niektore lornetki sa wypelniane gazem i uszczelniane.
Swarovski SLC New 8x56 B
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...etki&test_l=80
cena... http://www.artemix.com.pl/x_C_I__P_3211593;3210003.html
Zamieszczone przez Mac
Gdyby w srodku była próżnia obiektyw nie mógłby sie wysuwać, ponieważ cisnienie atmosferyczne by go niesamowicie sciskało.Oczywiscie musialby byc wykonany z grubej stali i grubego szkla (tak jak kineskop) Dodatko kazda minimalna nieszczelnosc spowodowała by zassanie powietrza do srodka np z roznymi syfkami, w celu wyrownania cisnien. Uwazam ze proznia nie ma tu nic do rzeczy, niech tam sobie bedzie powietrze, ale atmosfera wnetrza powinna byc oddzielona od zewnetrznej co nie jest latwe.
Ostatnio edytowane przez misiul ; 06-05-2006 o 17:14
350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX
Żeby obiektyw nie zasysał pyłków to powinien mieć wewnątrz nadciśnienie. Zupełnie tak jak w ruskich czołgach![]()
Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8