Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jednoczesne wyzwalanie lamp systemowych i plenerowych. Pytanie: JAK?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Domyślnie Jednoczesne wyzwalanie lamp systemowych i plenerowych. Pytanie: JAK?

Witam moim pierwszym postem na tym forum.

Mam takie zagadnienie które trochę mnie przerasta.
    Zastanawiam się czy jest możliwość wyzwalania lamp systemowych Canon 600/600II z lampami tzw. plenerowymi na przykład takimi:
    1) https://fripers.pl/p/lampa-plenerowa...zem-trs-24ghz/
    2) Nowe lampy Quadralite współpracujące z pomiarem TTL Canona i Nikona | Fotoblogia.pl
    3) Phottix Indra 360 TTL - Lampy studyjne - Wyposażenie studia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Lampy podane przeze mnie są przykładowe.

Lub czy jest jakiś sposób który jest w stanie wyzwolić radiowo lampę reporterską i lampę plenerową?

Mam prośbę do zaznajomionych w temacie, jutro z rana jadę po kolejną systemową plus wyzwalacz Canon ST-E3-RT, dlatego też prosiłbym o szybką i konkretną odpowiedź, bo nie wiem czy jest sens takiego zakupu.
    Plenerowe będę dokupywał w niedługim czasie.
    Ostatnio edytowane przez Barmanix ; 29-09-2017 o 21:02

Domyślnie Odp: Jednoczesne wyzwalanie lamp systemowych i plenerowych. Pytanie: JAK?

Yongnuo YNE3-RX Moze byc odpowiedzia. I z niego kabelkiem (LS-PC635) do lampy. Ale TTLa to raczej nie przeniesie ten kabelek.
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Domyślnie Odp: Jednoczesne wyzwalanie lamp systemowych i plenerowych. Pytanie: JAK?

Czyli, o ile dobrze zrozumiałem, muszę kupić tyle tych odborników ile mam w planie kupić lamp plenerowych plus taką samą ilość przewodów które podałeś i nimi spinać lampy i odbiorniki i wtedy da się tym wyzwalaczem ruszyć i lampy systemowe i te plenerowe?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Barmanix Zobacz posta
    jutro z rana jadę po kolejną systemową plus wyzwalacz Canon ST-E3-RT, dlatego też prosiłbym o szybką i konkretną odpowiedź, bo nie wiem czy jest sens takiego zakupu
    Znasz takie powiedzonko, "co nagle, to po diable"?
    Canon nie ma w ofercie lamp studyjnych, ani żadnych mocniejszych plenerowych.
    Inne firmy mają. Wspomniałeś Quadralite, a to jest to samo co Godox: http://flashhavoc.com/godox-flash-system-overview/ - masz i lampę reporterska z wbudowanym sterownikiem (coś w rodzaju 600ex-rt - sama błyska na aparacie i radiowo steruje innymi), i manualne reporterskie z wbudowanym radiem, i mocniejsze z akumulatorowym zasilaniem (200Ws - AD200, 360Ws - Witstro TTL, 600Ws), całość ma wbudowane radia i chodzi w jednym systemie sterowania i wyzwalania, bez konieczności dokupowania i łączenia innych "pudełek".
    Phottix w tych lampach też ma wbudowany swój odbiornik radiowy.
    Systemy różnych producentów "nie gadają" ze sobą, więc zgranie w TTL lamp kilku producentów może być ciężkim zadaniem.

Zapytam inaczej: co chcesz uzyskać, czy tylko wyzwalanie lamp reporterskich i studyjno/plenerowych wyłącznie w manualu, wyłącznie z czasami nie krótszymi od czasu synchronizacji? Czy wszystko ma pracować w TTL, z możliwością synchronizacji z krótkimi czasami naświetlania? Jeśli to drugie, obawiam się, że najrozsądniejsze byłoby zakupienie całości z jednej firmy, i nie byłby to Canon.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 29-09-2017 o 22:55

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Oczywiście, że znam takie powiedzonko
    Quadralite to był tylko przykład, wszelakie sparwdzające się propozycje są bardzo mile widziane.
    Współpraca z krótkimi czasami chyba jest potrzebna.
    Chodzi mi o lampy które znajdą zastosowanie na sesji plenerowej lub studyjnej, ale też będą mogły doświetlać salę weselną wraz z reporterską oczywiście fotocela nie wchodzi w grę. I zastanawiam się czy TTL jest wymogiem koniecznym.
    Średnio się na tym znam, ale to logiczne skoro pytam, poczytam o tych Godoxach, może coś mi coś podpowie.
    Są jeszcze jakieś firmy które oferują taki system które są warte polecenia?

Właśnie czytam o Quadralite, bo to chyba łatwiej u nas kupić.
    Ostatnio edytowane przez Barmanix ; 30-09-2017 o 08:22

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Byłem pomacać strobossa 60 i oprócz ruchu głowicy chyba nie ma do czego się przyczepić.
    Może to nie jest taki zły wybór.
    Poszukam jeszcze czegoś innego niż quadralite co ma wszystko w swoim systemie.

Przemysl dobrze sprawe. Zeby zakup nie wyprzedzil myslenia. Wejdziesz potem w system, ktory nie bedzie mial tego czego bedziesz potrzebowal. Nie jestem tu ekspertem ale sam kupowalem niedawno swoja pierwsza lampe. Mozliwosci jest naprawde sporo.
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

No właśnie już powoli od tego myślenia dostaję świra, bo wiem, że możliwości jest sporo tylko próbuję je jakoś ustalić.
    Teraz zacząłem zgłębiać Phottixa i jestem coraz bardziej głupszy i zdezorientowany, bo nie wiem na co się zdecydować, by zakup był w pełni zadowalający.

Mam Godoxa 600... Działa to całkiem dobrze, no i 600 Ws. i hss są też warte grzechu... Do tego jeden sterownik i dwie lampki Godoxa aparatowe i masz niezły zestaw...

Bernard
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

A napisz mi jakie masz lampy na parat i jak one Ci się sprawują?
    Bo jestem chyba przekonany do Godoxa vel Quadralite, bo to jest to samo.
    Ostatnio edytowane przez Barmanix ; 01-10-2017 o 12:24

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów