Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Człowiek zawsze się cieszy, gdy opinie innych potwierdzają własną![]()
Jeżeli idzie o UWA (musiałem sprawdzić co to za skrót), już dość dawno zauważyłem, ze mniejsze ogniskowe by się przydały, ale nie miałem jakoś okazji aby się zabrać za zbieranie pieniędzy na nowy obiektyw
![]()
A co do pierwszej wersji 6D... Tu właśnie popełniłem błąd zadając początkowe pytanie. Zapomniałem bowiem dodać, że nie mam też kamery i wszystkie filmiki (krótkie) kręcę telefonem. Wiadomo jak to wychodzi. W drugiej wersji 6D ma odchylany ekran, lepsze punkty ostrzenia itp., ale bardzo ważne jest też dla mnie to, że potrafi kręcić filmy. Co prawda widziałem mnóstwo narzekań na to, że tylko w Full HD, a nie 4K, ale niestety - nie zdołam dołożyć paru tysięcy do 5D, zresztą myślę, że to Full HD powinno wystarczyć do moich bardzo amatorskich/rodzinnych zastosowań. Gdyby ten 6DmkII miał jeszcze filmowanie UHD, to byłbym w siódmym niebie, a tak będę tylko przeszczęśliwy gdy go kupię
Jeszcze jedno pytanie doprecyzowujące to poprzednie o sprzęt - czy do filmowania potrzebny jest zewnętrzny mikrofon? Tzn. czy w istotnym stopniu wpływa on na jakość nagrania?
Pozdrawiam
Paweł