Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Stałka do krajobrazu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Stałka do krajobrazu

No to może najpierw sprawdź, jak przeważnie widzisz "krajobraz"? Utarło się że do krajobrazu to szeroki kąt, albo tele. Ja na przykład nie dam rady patrzeć na zdjęcia krajobrazu zrobione szerzej niż 35 max 28mm. Szerzej są dla mnie nienaturalne, efekciarskie. Wiec jeżeli już przypinam 17-40 to zazwyczaj i tak robię na 40mm. Natomiast z tele zazwyczaj używam 70mm. Ostatnio wychodzi mi że 50mm do krajobrazu jest dla mnie idealna ogniskową i chyba się skuszę właśnie na zakup 50. Bardzo często żeby nie tachać zoomów biorę tylko 35mm i 85mm i muszę przyznać że takie ograniczenia super wpływają na moją kreatywność. To co napisałem odnośni się do nizin, bo w góry zabieram fuji x100, czyli samo 35mm i też daje radę. Czyli chyba sprawa bardzo indywidualna.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Polecam Irixa 15/2.4 - kąt super nieosiągalny w tej cenie w zoomach. I filtry z przodu i z tyły - jakbyś chciał fotografii na długich czasach. I jak co masz jasno we wnętrzach.
    https://www.youtube.com/watch?v=PfmDyAVNWd4

Jest jeszcze IRix 11mm, ale to za trudna i mniej praktyczna ogniskowa może być
    https://www.youtube.com/watch?v=7M2I8I1QIPQ
    Myślę, że jak ktoś kupuje budżetowe szkło typy Irix 15mm to raczej nie chce inwestować w filtry (np polar) o średnicy 95mm

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ale po co stalka?

IMHO w zaleznosci od budzetu 17-40 albo 16-35/4 i sprawa zalatwiona
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale po co stalka?
    Gdzieś czytałem że stałki dają lepszy obrazek od zoomów.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez qufel Zobacz posta
    dobrze... ja wiele rzeczy w internetach czytalem... ale moze sprobuj ograniczyc sie do faktow: jakiej dokladnie "lepszosci" potrzebujesz?

dla mnie 16-35 daje bezdyskusjnie lepszy obrazek przy 16mm i 20mm niz na przyklad stalka 24mm. a juz na pewno w porownaniu ze starymi stalkami z lat 90-tych jak 24/2.8 (bez IS) czy 20/2.8 czy 28/1.8, bo ten zoom jest wrecz morderczo ostrzejszy od tych szkiel projektowanych pod film analogowy, ma lepsze kolory, mniejsza winiete i jeszcze mechanicznie przezyje te szkla o 2 pokolenia fotografow

jako uzupelnienie do 24-70 pod landszaft kupilbym 70-200/4 a potem 16-35/4 (w tej kolejnosci, bo uwazam, ze wyzwanie focenia krajobrazu teleobiektywem daje wieksza satysfakcje niz klepanie "wszystkomajacych" ultra-szerokich kadrow). w tym momencie w zasadzie do krajobrazu nie brakuje nic, chyba ze w specyficznych sytuacjach (Morawy, Toskania) czegos od 200mm do nawet 500mm.

stalka jako narzedzie w przyrodzie ma dla mnie sens w desen:
    100mm macro (do przyblizen, fot z ladnie nieostrym pierwszym lub dalszym planem)
    135mm (podobnie, tylko tu niestety w Canonie albo jest grzmot 135/2 albo nic)
    35mm do zdjec z perspektywy zaby. tylko tutaj 5D mkIi jest do d* opcja bo ani gibanego ekranika ani dzialajacego AF w LV.
    50mm ma umiarkowany sens. sporadycznie uzywam do splycania GO, ale to nie jest wyjatkowo fortunna ogniskowa do takich rzeczy (IMHO albo wezej 100mm albo szerzej te 35mm)

opcja sporadyczna, ale jak juz sie ma 16-35, jest UWA 14mm do tych sytuacji, kiedy scena jest naprawde szeroka...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...
    dla mnie 16-35 daje bezdyskusjnie lepszy obrazek przy 16mm i 20mm niz na przyklad stalka 24mm. ..
    Tak samo 15mm daje lepszy obrazek niz 16mm. Ja tez majac 24-70 wybralbym 16-35, ale to opcja 2x droższa i moze okazac sie ze i tak bierzy go tylko dla 16-20mm, a wtedy sensowniejsze może okazac sie tansze 15mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

To już dawno temu było, teraz to nieprawda. 17-40 za te pieniądze jest warty spróbowania ale tak jak ci już ktoś napisał każdy inaczej widzi krajobraz

Dopiero zaczyna

No to teraz mi się trochę rozjaśniło. Decyzja w sumie już zapadła i pozostaje mi wybrać pomiędzy 17-40 a 70-200, chociaż bardziej się skłaniam ku 17-40.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

No to teraz mi się trochę rozjaśniło. Decyzja w sumie już zapadła i pozostaje mi wybrać pomiędzy 17-40 a 70-200, chociaż bardziej się skłaniam ku 17-40.
    Obydwa obiektywy są świetne. Ostatnio w górach uzywałem na przemian 24 i 135

Bywalec Awatar janpur
    Miasto
    Kraków

Ja do EOS3 podpinam Sigma 2.8/24mm i się ciesze.
    M50; 1.4/32mm

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów