Sytuacja nie dotyczy tylko tamrona. Podobny efekt można zaobserwować m in. w Sigmie 18-50 2.8 . Dodam, że nie na każdej puszcze. Ale rzadko która nowa puszka nie ma lekkiego fabrycznego Front Focusa.
Sytuacja nie dotyczy tylko tamrona. Podobny efekt można zaobserwować m in. w Sigmie 18-50 2.8 . Dodam, że nie na każdej puszcze. Ale rzadko która nowa puszka nie ma lekkiego fabrycznego Front Focusa.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Wydaje mi się, że nieco generalizujesz. Które puszki masz na myśli 1,2 czy 3 cyfrowe? O problemach 350-tek się sporo słyszy, ale w innych puchach to raczej przypadki incydentalne niż jakaś powszechna dolegliwość większej populacji. Fakt, że dzięki nagłaśnianiu problemów przez "poszkodowanych", urastają one potem do rangi "urban legends" ;-)Zamieszczone przez Cichy
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Wnioskuję wiec że ten sam obiektyw podpiety do innego 300d czy innego może działać dobrze ale moze byc tak samo ???Zamieszczone przez Cichy
Jaka więc rada - wymiana body (i tak noszę sie z tym zamiarem) + dokładne sprawdzenie przed zakupem nowej puchy czy zjawisko występuje ??
Piotrek Wolak "trampek"
EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX
Tak jak wyżej. Jak masz możliwość takiego manewru to fajnie. Mam 350 i zdjęcia przy f28 u mnie wychodzą ok. No zawsze moge mieć wade wzroku o ktorej nie wiemZamieszczone przez trampek9
pozdro!
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl
Mam taki sam zestaw 300D i Tamrona 28-75 i podobne problemy. Przy ogniskowej 28mm i przesłonie 2,8 zdjęcia to całkowita klapa a i potrafi nieźle pomydlić przy innych ustawieniach. Przymknięcie przysłony i zwiększenie ogniskowej pomaga zdjęcia wychodza dobre a czasami to nawet rewelacja. Jednak czuje sie pewnie niedosyt ze to nie jest całkowicie to co sie chciało uzyskać. Z moich obserwacji wynika że nawt 20 % zdjęć nie ma odpowiedniej ostrości, najgorsze jest to że nie widać tego podczas przeglądania ich na aparacie a mankamenty te widoczne są dopiero na kompie. Zastanawiam się czy są jakies inne sposoby usunięcia tej wady pomijająć oczywiście wymianę sprzętu. Chodzi mi o to że ponoć można zlecić serwisowi podregulowanie sprzętu ale nie zabardzo się na tym znam i nie wiem czy taka przypadłość można wyleczyć.