Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Canon 80d ISO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 80d ISO

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tak, ja twierdzę, że zakup 5d wciąż ma sens.
    Gdybym miał do wyboru 80d vs 5d to bez wahania wybrałbym 5d
    Poproszę o krótkie uzasadnienie, najlepiej w punktach

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Poproszę o krótkie uzasadnienie, najlepiej w punktach
    Zacznę od tego, że 80D to fajna puszka. Nie wiem czy nie najlepsza z tego co canon oferuje aktualnie w cropie. Osobiście jednak zawsze wybrałbym FF (nawet stare) ponad cropa ponieważ:

1. FF daje lepszą jakość. Nie mówię tylko o szumach ale ogólnie obrazek z FF ma to coś czego mi brakowało w cropie. Szczególnie to widać w 5D ze względu na małe upakowanie mpx.
    2. Zdjęcia z FF lepiej się obrabia. Obrazek jest bardziej "elastyczny" w obróbce.
    3. FF = brak przelicznika ogniskowej. Jak podpinam np. 50mm to mam obrazek z 50mm a nie robi mi się odpowiednik 85mm. Dla mnie to bardzo ważne.
    4. FF daje mniejszą GO i to lubię*
    Znalazłoby się jeszcze kilka innych powodów.

*Zaraz przyjdzie taki jeden pan i udowodni tobie, że FF nie daje mniejszej GO

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

aptur ma racje zwłaszcza jeśli pytasz się o szumy i użyteczne ISO. Ale crop jest nadal cropem i każdy praktycznie szumi od ISO 800 . Ja tam od 60D czy 500D nie widzę prawie różnicy w jakości obrazka. Oczywiście jest lepszy AF , LV, filmowanie itd ale obrazek jest podobny. Jak z 5D MKI - lepiej mieć lepsze szkło do niego niż najnowsze FF ze słabym szkłem ....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Zacznę od tego, że 80D to fajna puszka. Nie wiem czy nie najlepsza z tego co canon oferuje aktualnie w cropie. Osobiście jednak zawsze wybrałbym FF (nawet stare) ponad cropa ponieważ:

1. FF daje lepszą jakość. Nie mówię tylko o szumach ale ogólnie obrazek z FF ma to coś czego mi brakowało w cropie. Szczególnie to widać w 5D ze względu na małe upakowanie mpx.
    FF w ogólności tak. 5d w stosunku do matryc 80d czy 200d (hic!) już nie.

2. Zdjęcia z FF lepiej się obrabia. Obrazek jest bardziej "elastyczny" w obróbce.
    Jak w punkcie 1.

3. FF = brak przelicznika ogniskowej. Jak podpinam np. 50mm to mam obrazek z 50mm a nie robi mi się odpowiednik 85mm. Dla mnie to bardzo ważne.
    Kwestia przyzwyczajenia. Chyba, że używasz stu obiektywów, każdy o innej ogniskowej, to może być kłopotliwe

4. FF daje mniejszą GO i to lubię*
    Tak, FF daje mniejszą GO. Jeśli ktoś lubi, to rzeczywiście ma problem z APS-C, bo raczej nie nadrobi tego jaśniejszymi obiektywami. Dla mnie to akurat zaleta, bo głębię ostrości częściej mam za małą niż za dużą

P.S. Jakbym miał powiedzieć co 5d ma fajniejszego niż współczesne APS-C, to pewnie wymieniłbym... wizjer. Tyle, że w takim 80d czy 200d można to "skontrować" ekranem LCD, na którym nie tylko rzeczywiście coś widać, ale oferuje też sporo innych możliwości.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-09-2017 o 09:33

Dopiero zaczyna

Wypada powiedzieć jaka decyzja została podjęta. Kupiłem 80d i jestem zadowolony. Doskonale rozumiem zachwyty nad ff, ale nie za wszelką cenę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Decyzja została podjęta przed zadaniem pytania

Dopiero zaczyna

No bo ja byłem nastawiony na te body, jedynie zastanawiało mnie ISO. Gdybym usłyszał że w tym jest lepszy np 70d, to pewnie wybór byłby inny

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Decyzja została podjęta przed zadaniem pytania
    Canon-board to nie wyrocznia.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów