Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Filtr UV z możliwością założenia dekielka

Bywalec

Domyślnie Odp: Filtr UV z możliwością założenia dekielka

Do tej pory nie używałem filtrów ochronnych i jakoś źle mi z tym nie było. Do ochrony używam osłony na obiektywie.
    Zapisałem się na kurs foto i Pani prowadząca przekonywała, że warto kupić filtr ochronny. Taniej wyjdzie rozwalić filtr za 100zł niż szkło za 3tys.
    Jej upadł 70-200 za 7tys. z wysokości 1,5m wprost na filtr, filtr poszedł w drobny mak, obiektyw do serwisu i okazało się, że nic mu się nie stało. Ja nie znam takich historii, powiedział to zawodowy fotograf, zaprawiony w boju, więc może trochę prawdy w tym jest i warto kupić filtr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Nigdy mi nic nie upadło, więc nie wiem na ile filtr od tego chroni. Przed brudem na pewno, filtry łatwiej się czyści niż przednie soczewki - można je np. myć w wodzie.

Osłon przeciwsłonecznych używam, a mimo to filtry po kilku latach używania są porysowane (pewnie też od czyszczenia), obiektywy za to nietknięte.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Z mojego doświadczenia, filtry Hoya typu slim, nie pasują dekielki oryginalne
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Nie chcę zakładać nowego tematu, a poszukuję filtrów UV, muszę kupić trzy.
    Przeszukując net spotkałem się z takim o to testem:
    https://www.lensrentals.com/blog/201...on-the-market/
    Z którego wynika, że wcale nie muszę wydawać mnóstwa kasy na na przykład B+W UV MRC XS-PRO nano, a mogę kupić Hoya HMC UV(C) i wyjdzie mi praktycznie na to samo, choć finansowo dużo lepiej.
    Ma ktoś jakąś wiedzę na temat, głównie chodzi mi o przepuszczalność światła czy dawać wiarę temu testowi czy też jednak włożyć go mędzy bajki?
    Ostatnio edytowane przez Barmanix ; 04-01-2018 o 17:24

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Barmanix Zobacz posta
    Z którego wynika, że wcale nie muszę wydawać mnóstwa kasy na na przykład B+W UV MRC XS-PRO nano, a mogę kupić Hoya HMC UV(C) i wyjdzie mi praktycznie na to samo
    _prawie_ to samo: B+W czysci sie jak zloto. Hoya HMC jest koszmarem do wyczyszczenia jak dotkniesz paluchem

choć finansowo dużo lepiej.
    Ma ktoś jakąś wiedzę na temat, głównie chodzi mi o przepuszczalność światła czy dawać wiarę temu testowi czy też jednak włożyć go mędzy bajki?
    mam rozne UV-ki na obiektywach, w ostatnich miesiacach/latach na lepsze (i/lub dluzsze) obiektywy zakladam Marumi SuperDHG a na te tansze/krotsze tania Haide MC z Amazona. dzialaja.

testow rozdzielczosci czy kontrastu nie robilem. moze kiedys sprawdze, jak bede mial czas/warunki
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-01-2018 o 17:21
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Mam B+W ten który wymieniłm i miałem kiedyś HOYA i faktem jest co piszesz o czyszczeniu
    Zastanawiam się nad miarodajnością tego testu, bo z niego wynika, że nie ma sensu przepłacać, a przy trzech filtrach to już się robi trochę grosza.
    Pomijając czyszczenie to hoya nie odstawałaby od B+W?
    Kopię dalej w takim razie z uwzględnieniem wymienionego Marumi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Pomijając czyszczenie to hoya nie odstawałaby od B+W?
    1. jaki obiektyw (ogniskowa)?
    2. czy masz pewne zrodlo tego B+W?

w szklach o ogniskowej do 100mm filtr UV moze miec co najwyzej wplyw na odblaski. z czego moje doswiadczenie uczy, ze jak obiektyw ssie pod swiatlo, to filtr mu i tak nie pogorszy. a jak obiektyw dobrze pracuje pod swiatlo, to uczciwy filtr nie spapra. wiekszosc obiektywow z jakimi mam do czynienia jest umiarkowanie dobra pod swiatlo. w krytycznych zastosowaniach filtr mozna koniec koncow zdjac

drugie pytanie jest o tyle zasadne, ze sporo filtrow B+W jest podrabianych i zamiast uczciwego szkla siedzi w srodku jakies badziewie. sam mialem swego czasu polar, ktory na 300mm ledwie pozwalal zlapac ostrosc obiektywowi. tak jak tani szmelc pokroju Polaroid z Amazona... tylko ze ten tani szmelc z Amazona kosztuje 10 EUR a nie 150 EUR
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

A więc do takich obiektywów muszę kupić filtry:

1) 16-35 82mm,
    2) 70-200 77mm,
    3) 85 86mm.

Tego B+W którego posiadam jestem raczej pewny, a te które ewentualnie chcę kupić hmmm są ze sklepu stacjonarnego i tylko to mnie może utwierdzić, że są OK, ale pewności nie mam.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Zamiast filtrów UV można kupić Lens Protectory, które są tańsze a spełniają dobrze swoją ochronna rolę. Filtrowanie UV jest mało potrzebne w cyfrowym świecie. Marumi robi bardzo dobre DHG Super, czyszczą się całkiem ok, degradacji i utraty światła nie zauważyłem.
    Stare i nowe dekielki trzymaja się bardzo dobrze
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 04-01-2018 o 19:33

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WU

Tak, wiem, coś czytałem apropo filtrów UV i cyfrowych aparatów, niby niepotrzebne, ale jednak niby się przydają i weź tu człowieku bądź mądry.
    Wpadłem na jakiś filtr Hoya UV Fusion Antistatic i się zastanawiam teraz nad nim.
    Choć cały czas nie wiem co myśleć o tym teście z mojego linku czy on ma sens czy nie zwłaszcza, że na optyczne.pl te same filtry mają odrobinę inne wyniki i czy na przykład przepuszczalność na poziomie 97% jest daleka od 99.7% na przykład, bo jeśli nie to może w ogóle nie ma sensu przepłacać.
    Sam już nie wiem kurczę.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów