Potrzebuje kupić dwa filtry UV 72mm. Jak oglądam je w necie to może być problem z dekielkiem.
Podajcie nazwy filtrów, na które można bez problemów założyć dekielek od obiektywu.
Potrzebuje kupić dwa filtry UV 72mm. Jak oglądam je w necie to może być problem z dekielkiem.
Podajcie nazwy filtrów, na które można bez problemów założyć dekielek od obiektywu.
Kazdy filtr z gwintem umozliwia zalozenie oryginqlnego dekielka, jesli ten trzyma sie na gwincie obiektywu.
No chyba nie na każdym filtrze będzie się trzymał tak samo jak na gołym obiektywie. Potrzebuje filtr z wysokim gwintem, aby dekielek wszedł do końca i solidnie się trzymał.
Nie mam sklepu pod nosem, aby sobie po przymierzać.
Jakie masz filtry? Masz jakiś UV? Możesz podać model to zobaczę jak wygląda. Chcę coś sprawdzonego już przez kogoś z forum.
Filtry z serii Hoya HD UV oraz Hoya Fusion Antistatic Protector w wersji slim nie umożliwiają idealnego dopasowania oryginalnego dekielka Canona w nowej wersji.
Dlaczego? W filtrach z wyżej wymienionych serii Hoya szkło nie jest na płasko tylko trochę sobie wystaje z osadzenia. Oryginalny dekielek Canona w nowej wersji ma cztery gwinty na tych łapkach co je ściskasz przez co dekielek nie dochodzi idealnie do końca bo przeszkadza mu wystające szkło filtra.
Takich problemów nie ma z dekielkami od Rokinona ponieważ tu są tylko trzy gwinty na łapkach przez co dekielek jest niższy (różnica do wyłapania właściwie wyłącznie suwmiarką choć jak ktoś się przyłoży to i gołym okiem ją zauważy). Chyba nie można ich nigdzie kupić oddzielnie ale możesz spróbować z KAISER POKRYWKA NA OBIEKTYW SNAP-ON 72 MM - Filtry pokrywki - Foto - Cyfrowe.pl Mam taki kupiony dawno temu jako niefirmowy. Z zewnątrz wygląda identycznie więc zakładam z góry że to jest to samo. Teraz przy okazji odpowiadania na Twój post przymierzyłem go do filtra Hoya Fusion Antistatic Protector w wersji slim o średnicy takiej jaka Ciebie interesuje czyli 72mm i pasuje idealnie, nic nie odstaje.
W filtrach Marumi z serii DHG Lens Protect w wersji slim szkło jest na płasko (nie wystaje z osadzenia) i nie ma problemów z idealnym dopasowaniem dekielka Canona w starej wersji. Prawdopodobnie z nową wersją dekielka Canona też nie powinno być problemów.
Zrobiłem parę zdjęć porównawczych więc powinno być Tobie łatwiej zrozumieć o czym ja tu wyżej napisałem. Te dwa ostatnie zdjęcia to po lewo dekielek od Canona w nowej wersji a po prawo od Rokinona.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 12-09-2017 o 20:06
Dzięki Panowie. Rozumiem, że do filtrów Hoya (nie slim) będzie pasował nowy dekielek Canona.
Zastanawiam się teraz pomiędzy Hoya SHMC a HD. SHMC jest już raczej niedostępny. Ostatnie sztuki znalazłem na Allegro po 138zł. Z dostępnością HD nie ma problemu, cena 175zł.
Nowe dekielki nie spadają nawet z W+B XS-PRO, które są bardzo cienkie. Ale faktycznie że nie wchodzą do samego końca. Mi w plecaku nigdy jeszcze dekielek sam się nie wypiął nawet z cienkoprofilowego filtra, zresztą tylko takie mam.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy