Witam,
Niedawno zakupiłem Irxa 11 i chciałbym się podzielić jedną informacją: mianowicie nie wiem kto i do jakiego sprzętu kalibruje w fabryce focus ring...ale w moim przypadku musiałem nieskończoność przekręcić o 3 "dziury" do tego doszła zabawa ze śrubką blokującą bo oczywiście trzeba było ją całkiem wykręcić.

Przy zakupie byłem zdziwiony że "nie działa" potwierdzenie ostrości podszedłem do tego - ok, i tak manualne szkiełko więc może nie działa...o tym że działa zorientowałem się przypadkiem gdy mając obiektyw skręcony na nieskończoność "zaczął pikać" na obiekcie w zasięgu długości dłoni
Po zdjęciach z wyjazdu nie byłem jakoś specjalnie bardzo zadowolony - deczko mydlanie było...(ok 5 DS więc lubię jak jest ostro na landszaftach + 17 TSE jako ulubiony słoik)... Potem żeby uzyskać ostrość na nieskończoności kręciłem do oporu...nie wystarczyło, ale było lepiej.
Na razie kalibrowałem na oko i "pikanie" AF - w każdym razie musiałem przesunąć skalę o 3 dziury na śrubkę, jak napisałem na początku i zobaczę na zdjęciach jaki będzie efekt.
Jeśli ktoś nie jest zadowolny z ostrości tego szkła - zacząłbym od kalibracji )

Pozdr,
Koala