Pytania do użytkowników aparatu
1. Po podłączeniu USB 3.0 do kompa podczas kopiowania aparat się zawiesza - pomaga odłączenie kabla
2. Nie działa mi wybór karty/formatu na tylnym panelu
czy też tak macie?
Pytania do użytkowników aparatu
1. Po podłączeniu USB 3.0 do kompa podczas kopiowania aparat się zawiesza - pomaga odłączenie kabla
2. Nie działa mi wybór karty/formatu na tylnym panelu
czy też tak macie?
miałem ten aparat
bardzo wolno się kopiowało aparat - komputer. polecam olać i kupić dobry szybki czytnik
wybór karty działał normalnie
Nie widziałem takich problemów. Sprawdź czy nie masz najstarszego firmware co sie nie lubił np z cffast SanDisk.
ad.1 sprawdź z innym komputerem/innym kablem
ad.2 sprawdź ustawienie działania przycisku formatu C.Fn5 (mały ekranik/ główny ekran/ NIC)
R3 + RF85LDS
Strzał w 10'kę - dzięki - swoją drogą nie dotarłem do 437 strony instrukcji skoro nie było do niej odnośnika przy opisie przycisku - w/g mnie to błąd dokumentacji.
Co do kopiowania po USB 3.0 to to jest naprawdę dziwna sprawa - na wszystkich komputerach na jakich próbowałem (łącznie z nowym ASUS STRIX X299-E GAMING dla podstawki 2066 intela) jest tak samo. Oczywiście mam czytniki CFast + CF - tylko jeżeli inni użytkownicy mają tak samo to to jest wada fabryczna.
Kolejne bingo - na oryginalnym kabelku Canona pliki (RAW) się kopiują ..... tylko co z tego jak z zawrotną prędkością w porywach może 2 plików na sekundę (ze wskazaniem na jeden plik) - 2000 plików przewidywany czas kopiowania ...... 5 godzin 15 minut. W czytniku CFast kopiują się błyskawicznie - na SSD leci do 360 MB/s.
I jeszcze jedno - nagrałem na próbę 1 minutowy klip 4k 50p - w aparacie z poziomu Windows plik jest widoczny z wielkością 0 bajtów i taki się kopiuje - jest pusty. Po przełożeniu karty do czytnika nagle plika ma 7 GB i jest kopiowany prawidłowo.
Ewidentnie Canon dał ciała przy oprogramowywaniu USB.
Kabel USB ma dwa końce, jesteś pewien, że problem jest na końcu włożonym do aparatu? Tzn. czy sprawdzałeś z innym komputerem?