Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 80D + 300F4 IS USM L - problem z ostrością powyżej 10 m

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: 80D + 300F4 IS USM L - problem z ostrością powyżej 10 m

Cytat Zamieszczone przez aleksander.wos Zobacz posta
    Cześć

To mój 1 post więc na wstępnie witam wszystkich serdecznie.

Pytanie dotyczy zestawu 80D + 300F4 IS, który służy mi do fotografowania przyrody i zwierząt:

Czy możliwym jest żeby zestaw miał problemy z ostrzeniem na duże odległości np. 15-20 m ?

Jak jestem kilka metrów od obiektu (motyle, jaszczurki, owady lub bliskie spotkanie ze ssakiem) - zdjęcie ostre jak żyletka
    Jak siedzę w czatowni i np. wyjdzie lis na odległości 20 metrów, mimo migawki na poziomie 1/1200 i ostrzenia AF jednym, centralnym punktem na zwierzę - lis nieostry, bez detali.

Zacząłem zgłębiać temat ale nigdzie w sieci nie ma informacji czy skala odległości na obiektywie (tj. min. odległośc ostrzenia w skali do X metrów + dalej do nieskończoności) ma znaczenie?
    Zauważyłem takie różnice w skalach między szkłami Canona:

-300 4 ma skalę do 10 m potem nieskończoność
    -300 2.8 ma skalę do 20 m potem nieskończoność
    -400 5.6 ma skalę do 20 m potem nieskończoność
    -400 2.8 ma skalę do 30 m potem nieskończoność

Dla porównania dorwałem kolegi Nikona z 300-tką Nikkora F4 bez stabilizacji i obojętnie jaką ma odległość od obiektu, zwierzak wychodzi ostry (skala ostrzenia na obiektywie do 15 m)

Pytanie czy kalibracja wystarczy czy żeby mieć ostre foty na dużą odległość czy raczej muszę celować szkło z większym zasięgiem ?
    Może moja 300tka jest uszkodzona albo w nowym 80D coś nie gra ?
    Może jest na to jakiś inny sposób ?

Moja wiedza jest niezbyt wystarczająca by to ocenić więc proszę - pomóżcie

Z góry dziękuję

Olek
    Zbyt dużo tu niewiadomych na razie. Najprościej oczywiście pobawić się kalibracją (MFA) i sprawdzić efekt (taki eksperyment nie powinien Ci zająć więcej niż kwadrans). Przez dwa najbliższe tygodnie będę w rozjazdach (Pomorze Zachodnie, Dolny Śląsk), potem wracam do Poznania. Jeśli pasuje Ci coś geograficznie, możesz sprawdzić z moim 80d.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 01-09-2017 o 12:44

Uprawnienia umieszczania postów