Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

okey, to może dla wytchnienia Jurek powiesz mi czemu to ta tokina nie działa z 10d/20d ???
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    okey, to może dla wytchnienia Jurek powiesz mi czemu to ta tokina nie działa z 10d/20d ???
    To pytanie nie do mnie Canon dba o swoje interesy trochę podobnie jak to robi M$ i nie udostępnia konkurencji informacji o tych różnych sztuczkach, które umieszcza w elektronice swoich szkieł. W efekcie niektóre obiektywy 'nie canonowskie' działają z korpusami cyfrowymi Canona, a inne nie. I tak słynna pancerna Tokina 28-70/2.8 Pro działa idealnie, a jej dłuższa 'siostra' 80-200/2.8 już nie.
    Z Sigmą jest to o tyle łatwiejsze, że w przypadku nowszych obiektywów fabryczny serwis potrafi upgrade'ować układ scalony (chip) za ok. 200 PLN.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    I tak słynna pancerna Tokina 28-70/2.8 Pro działa idealnie, a jej dłuższa 'siostra' 80-200/2.8 już nie
    rozumiem, że nie działa AF - czy może w ogóle się wykrzacza ?

cholerka, właśnie ktoś na allegro chce opchnąć tokinę, więc chętnie bym toto pomacał

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja osobiscie uparlem sie juz na Sigme 70-200 2.8 EX HSM. Na zamowieie moge ja miec za ok 3200zl... tylko nie wiem kiedy ja ta forse nazbieram
    A nie lepiej wziac inna Sigme - 100-300 f/4 EX IF HSM? Wiem - jest drozsza i troche ciemniejsza, no i patrzac na twojego siga mialbys nie pokryty zakres miedzy 75 a 100mm... ale wertujac informacje w necie i przegladajac zdjecia na pBase robione obydwoma szklami odnosze wrazenie, ze ta 70-200 do piet nie dorasta dluzszej siostrze
    Co prawda 70-200 lepiej pracuje z telekonwerterami Sigmy (z obydwoma AF, 100-300 z telekonwerterem x2 tylko MF), ale i tak w przypadku 100-300 + TC x1.4 masz dluzsza max. ogniskowa niz w przypadku 70-200 + TC x2.

Chetnie uslysze opinie madrzejszych ode mnie ;-) w kwestii wyboru miedzy tymi dwoma szklami, bo ukladam sobie na przyszly rok plan strategiczny zakupow ;-) i na razie w punkcie "teleobiektyw" widnieje u mnie wlasnie 100-300

PS.
    No tak, jest jeszcze jedna przewaga 70-200 - ma srednice filtra 77mm (wiec jak ulal do kompletu z np. 17-40L)... 100-300 jest o 5mm szersza...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

rozumiem, że nie działa AF - czy może w ogóle się wykrzacza ?

cholerka, właśnie ktoś na allegro chce opchnąć tokinę, więc chętnie bym toto pomacał
    Użytkownicy meldują, że generalnie AF działa, ale aparat zgłasza bez przerwy błędy i praca z takim zestawem jest bardzo upierdliwa.
    O tym z Allegro też myślałem, ale po wyczytaniu tych info jak wyżej, zrezygnowałem.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    A nie lepiej wziac inna Sigme - 100-300 f/4 EX IF HSM?
    no chwilka, bo znowu zbłądzimy
    jeśli już się pakować w f4, to dlaczego nie w L'ke 70-200? i do tego jest tańsza

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli już się pakować w f4, to dlaczego nie w L'ke 70-200? i do tego jest tańsza
    Ano tansza, ale ja bym chyba wolal dluzsza rure ;-) Ofcoz wszystko zalezy od tego, do czego komu szklo ma sluzyc - jak komus wystarczy 200mm to jasne, ze lepiej wziac sporo tansza 70-200 f/4 lub troche tansza f/2.8 :-)

Gorzej jesli juz po zakupie sie okaze ze troche mm brakuje, wtedy bida panie, bida... ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dlaczego tak się upierasz na tak długą stałkę? przy dslr to będzie 290mm !!!
    Jak ty to liczysz? Przy cropie 1.3 (1D, 1DMkII) 200mm 2.8 da 260mm. Przy cropie 1.6 da 320mm. Gdzie tu 290?

[ Dodano: Pon Paź 04, 2004 8:25 am ]
    A nie lepiej wziac inna Sigme - 100-300 f/4 EX IF HSM? Wiem - jest drozsza i troche ciemniejsza, no i patrzac na twojego siga mialbys nie pokryty zakres miedzy 75 a 100mm...
    Sigma 70-200 2.8 bo:

1.Pierwsze i najwazniejsze - potrzebuje swiatla 2.8 i dobrej jakosci przy tym 2.8 . Widzialem zdjecia z tej Sigmy przy 2.8 i bardzo mnie zadowalaja.
    Dlatego 70-200 4L odpada (choc tanszy) i dlatego ten 100-300 odpada
    2. 70-200 tanszy (a i tak dla mnie za drogi na razie ).
    3. 70-200 to o wiele lepiej znany obiektyw - wiem ze bez problemu dziala z 10D, mamy tu paru wlascicieli tego obiektywu.
    3. Tak jak napisales: lepsza wspolpraca z TC (a zamierzam wziac 1.4x - ale nie podpinac go na stale) oraz mniejszy filtr.
    4. Chyba zle spojrzales na mojego siga... Sigma ma zasieg 70-200 a moj Tamron ma 28-75 . Czyli mialbym o 5mm nakladajace sie zakresy.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    4. Chyba zle spojrzales na mojego siga... Sigma ma zasieg 70-200 a moj Tamron ma 28-75 . Czyli mialbym o 5mm nakladajace sie zakresy.
    Chyba zle spojrzales na to, co napisalem ;-) - chodzilo mi o nie pokryty zakres w przypadku kupna 100-300 :-)

Z reszta oczywiscie nie polemizuje, bo - tak jak napisalem - dobor szkla zalezy od indywidualnych potrzeb, a ty z pewnoscia najlepiej wiesz, co ci bedzie potrzebne :-)

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

dobor szkla zalezy od indywidualnych potrzeb, a ty z pewnoscia najlepiej wiesz, co ci bedzie potrzebne :-)
    Dokładnie :wink:
    A ja przy tej okazji jeszcze raz powtórzę, że IMHO dla cyfry z cropem 1.6, powyżej 70 mm wystarczy stałoogniskowy obiektyw mający 180-200 mm. Gorzej dla małego obrazka, bo tam brak ogniskowej ok. 100 mm jest dokuczliwy.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów