Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie, Panowie
    super fajnie, ale wróćmy nieco do tematu - czyli do zoomów z f2.8

rodzą się w mojej głowie nastepujące pytania:
    1) czy ta sigma ma ogniskowanie wewnętrzne i FTM
    2) tamron też robi ten zakres, czy ktoś ma doświadczenia - może Vitez jako znawca tamronów ?
    3) co to znaczy, że tokina nie współpracuje ? w jakim sensie ?

4) eh, chłostacie tego 70-200 f4L, a przecież sporo forumowiczów go posiada
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Panowie, Panowie
    super fajnie, ale wróćmy nieco do tematu - czyli do zoomów z f2.8

rodzą się w mojej głowie nastepujące pytania:
    1) czy ta sigma ma ogniskowanie wewnętrzne i FTM
    Ma.

2) tamron też robi ten zakres, czy ktoś ma doświadczenia - może Vitez jako znawca tamronów ?
    Chyba robi, tyle że u nas generalnie jest mało Tamronów innych niż te najtańsze i 28-75/2.8 (no i może jeszcze 90/2.8 Macro) - dstrybutorem jest Foto Joker a on tych droższych z serii SP (które podobno są całkiem niezłe) prawie wcale nie sprowadza....

4) eh, chłostacie tego 70-200 f4L, a przecież sporo forumowiczów go posiada
    Ja nie chłostam bo mam ;-) Moim zdaniem świetne szkło, ostre od pełnej dziury, spełnia moje wymagania w 100% ( z tym że mam jeszcze EF 100/2.0). Wolałem zachować kasę i zbierać na 300/f4 L IS lub 400/ f5.6 L niż kupować 70-200/2.8L.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Chyba robi, tyle że u nas generalnie jest mało Tamronów innych niż te najtańsze i 28-75/2.8 (no i może jeszcze 90/2.8 Macro) - dstrybutorem jest Foto Joker a on tych droższych z serii SP (które podobno są całkiem niezłe) prawie wcale nie sprowadza....
    to niestety prawda, no ale jeszcze zostają koledzy za oceanem, i przy okazji można trochę kasy zaoszczędzić

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znawca Tamronow to jest Czacha
    Tamron nie ma nic tej jakosci w tym zakresie. Ma jedynie dwa szkielka 70-300 i 75-300 4-5.6 o jakosci porownywalnej do Canona 75-300 , wiec kilka klas nizej.
    Pare miesiecy temu poszly ploty (forum dpreview Canon SLR Lenst Talk) ze Tamron planuje wypuscic szklo SP 70-200 2.8 Xr Di LD , czyli wlasnie klasy L czy tej Sigmy EX... ale na razie tylko na plotkach sie skonczylo.

Ja osobiscie uparlem sie juz na Sigme 70-200 2.8 EX HSM. Na zamowieie moge ja miec za ok 3200zl... tylko nie wiem kiedy ja ta forse nazbieram

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja osobiscie uparlem sie juz na Sigme 70-200 2.8 EX HSM. Na zamowieie moge ja miec za ok 3200zl...
    Ja za 50 PLN mniej, więc być może, że źródło to samo :wink: Natomiast nowy, z gwarancją EF 200/2.8 kosztuje w Interfoto 3400, więc myślę, że w praktyce byłby dostępny w PL za mniej niż 3 kPLN.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Natomiast nowy, z gwarancją EF 200/2.8 kosztuje w Interfoto 3400, więc myślę, że w praktyce byłby dostępny w PL za mniej niż 3 kPLN.
    słuchaj, sorry ale ja trochę tego nie rozumiem
    jak pisałem na wstępie ten zakres jest dla mnie nieznany, nigdy tak naprawde nie wychodziłem ponad ogniskową 150 więc się nie znam, ALE:

dlaczego tak się upierasz na tak długą stałkę? przy dslr to będzie 290mm !!! wydaje mi się, że trafić coś takim obiektywem z ręki to niezła sztuka jest, poza naturą of course To jak chodzić z nosem przy ścianie

Zawsze wydawało mi się, że takie szkła to są super dedykowane do jednej dziedziny, a z tego co pisałeś to raczej nie kupujesz osobnych szkieł na każdą okazję (trochę drogo ).

Czy to moja ignorancja, czy tak naprawdę to takie szkło jest mało praktyczne ??? oczywiście co komu potrzeba, ale...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Czy to moja ignorancja, czy tak naprawdę to takie szkło jest mało praktyczne ???
    Wręcz przeciwnie Tylko 'ciasna perspektywa' obiektywów szerokokątnych wymaga dość precyzyjnego zoomowania dla optymalnej kompozycji. Przy założeniu, że wcześniejsza ogniskowa ma 70. lub 80 mm, 'dziura' pomiędzy 70 mm a 200 mm nie jest wcale tak kłopotliwa jak mogłoby się wydawać.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Czy to moja ignorancja, czy tak naprawdę to takie szkło jest mało praktyczne ???
    Wręcz przeciwnie Tylko 'ciasna perspektywa' obiektywów szerokokątnych wymaga dość precyzyjnego
    Chyba wąskokątnych ?

zoomowania dla optymalnej kompozycji. Przy założeniu, że wcześniejsza ogniskowa ma 70. lub 80 mm, 'dziura' pomiędzy 70 mm a 200 mm nie jest wcale tak kłopotliwa jak mogłoby się wydawać.
    Tylko że jak zauważył przedpiśca będziesz miał znacznie więcej niż 200 mm w DSLR'em. A okolice 300 mm to już w sumie dosyć długa ogniskowa...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tylko że jak zauważył przedpiśca będziesz miał znacznie więcej niż 200 mm w DSLR'em. A okolice 300 mm to już w sumie dosyć długa ogniskowa...
    ...a 70 mm to po przemnożeniu przez 1.6 daje ok. 110 mm dla małego obrazka, więc masz 'dziurę' pomiędzy 110 a 300 mm. I co to zmienia?

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

...a 70 mm to po przemnożeniu przez 1.6 daje ok. 110 mm dla małego obrazka, więc masz 'dziurę' pomiędzy 110 a 300 mm. I co to zmienia?
    No że masz dziurę o "długości" 190 mm a nie 130... Generalnie to mi wszystko jedno, kup sobie co chcesz (w sumie jak pisałem naprawdę długo myślałem na tym 200/2.8) niemniej jednak po prostu przychylam się do zdania Kubamana że ta ogniskowa może się okazać mało praktyczna - wszystko kwestią do czego chcesz jej używać i tyle...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów