Właściwie to mógłbym się zaoferować jeśli chodzi o recenzję Tamrona 100-400Zwłaszcza, że zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu. Najpierw i tak chyba będę go chciał gdzieś obejrzeć (w najgorszym wypadku w sklepie). Mi pogoda nie przeszkadza, dzień w dzień jestem rana kilka godzin w terenie. Nic konkretnego teraz nie fotografuję, raczej czynię przygotowania do kolejnego sezonu. Ale i tak zawsze coś pod obiektyw wejdzie
Choć akurat dzisiaj na tyle kiepska pogoda, że zamiast aparatu wziąłem więcej narzędzi i nie żałowałem.
Póki co jeszcze 85L nie ma i nie wiadomo, czy do świąt dojadą.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ale aberracja na 1.4 dość widoczna :/
O obiektywach wiem prawie wszystko
Sporo zależy od oczekiwań jakie danemu urządzeniu stawiamy.
Wczoraj dokładnie przestrzeliłem swój 85 1,2 na matrycy 30MPx
Jak dla mnie obrazek jest ostry już od 1,2, wystarczająco ostry. Ew. aberracja tego szkła nigdy mi nie przeszkadzała. Egzemplarz raczej dość mocny, wyselekcjonowany więc pewnie i to ma spore znaczenie.
Niebawem powinienem mieć 85 1,4L i chyba zostawię sobie obydwa szkła, po wstępnych porównaniach jakie można znaleźć w sieci, widzę, że 85 1,4L będzie dla mnie aż nadto ostre i nic a nic mi więcej nie będzie trzeba, zaś szybki, pewny AF to to czego potrzebuję, nie sądzę aby Sigma była w tym względzie lepsza i nawet jakaś kosmiczna ostrość nie zachęciłaby mnie aby iść w jej kierunku.
Podobnie zresztą miałem z 35 mm
"stara L-ka" to dla mnie bardzo ostre szkło na 1,4, do tego mam pewny, powtarzalny na wszystkich puszkach (co ważne) i szybki AF, działający poprawnie w każdej temperaturze barwowej, kusiła mnie swego czasu zmiana na Sigmę, ale odpuściłem jakiekolwiek przymiarki, gdyż to co dawała stara L-ka wystarczało i wystarcza mi nadal, nie rodząc jednocześnie obaw czy trafię na odpowiedni egzemplarz, czy będą "jaja" z kalibracją i czy na pewno uda się to okiełznać (znam przypadki, że nie dało się, ani dockiem, ani przez serwis i spokój zapewniło dopiero przejście na L-kę).
Rozumiem natomiast, że każdy ma inne priorytety i ktoś np. może przykładać do czegoś szczególną wagę, a do czegoś wcale (to może być ostrość, aberracje, obawa o działanie AF, cena, a nawet jakieś upodobania odnośnie marki itp.) i warto to uszanować.
Ostatnio edytowane przez Konrado84 ; 09-12-2017 o 01:54
Z tym szybkim AF to chyba troszkę przesadzasz![]()
^_^