Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 187

Wątek: Nikon D850

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Nikon D850

A czemu badziewna matryca ? Nie mogli zrobić tego samego błędu co w poprzedniej generacji, że 6D miało lepszy sensor niż 5d3. Generalnie z tego, co porównuję szumy i DR są na poziomie poprzedniej 6d, do tego MRaw 15 Mpx, nic więcej mi do szczęścia nie trzeba.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A czemu badziewna matryca ? Nie mogli zrobić tego samego błędu co w poprzedniej generacji, że 6D miało lepszy sensor niż 5d3. Generalnie z tego, co porównuję szumy i DR są na poziomie poprzedniej 6d, do tego MRaw 15 Mpx, nic więcej mi do szczęścia nie trzeba.
    bo prawda jest taka, że 5dmIV to totalne nieporozumienie. Ja po przesiadce na d810, żałuje że po 6D poszedłem w strone 5dm3, potem 5dsr, 5dmIV, zamiast kupić d800e. Ciekawe z czego Canon postanowi okroić 5DSR II, żeby nie rozwalić sprzedaży 5dmiv.

Pełne uzależnienie

mogli i to byłoby normalne, matryca jest niezła sam takiej używam w 6D ale mogli wstawić taką ze współczesnymi (konkurencja używa taich juz od dawna), a nie takimi z przed pięciu albo więcej lat (canonowych lat) osiągami - zamykanie oczu i udawanie że nic sie nie stało i to normalne nie przekonuje wielu osób - to jest nienormalne.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Mam takie nierealne marzenie, aby d850 spowodowało dość duży spadek ceny 5dmk4 a 5DsII konkurowało i kosztowało tyle co d850...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

W zakresie DR sensor D750 nie ustępuje matrycy D810. Obrazek generuje ładny, gładki, dobry do obróbki.
    Jest oczywiście różnica rozdzielczości, body się różnią specyfikacją itd.
    To samo było w Canonie: 6D vs 5DIII. Komu to przeszkadzało

Mnie w 6DII brakuje sensora na poziomie tego co ma 5DIV. Reszta się może różnić bardzo: fps, 4K, materiały, trwałość migawki itp.
    Jak aparaty były na film to można było do kiepskiego body założyć najlepszy film i zapiąć najlepsze szkło. A korpusy różniły się bardzo.

Uważam, że sensor nie może upośledzać body jak w przypadku 6DII. Body może nie mieć wielu rzeczy potrzebnych lub nie ale jeżeli już mamy FF to obrazek powinien być na poziomie aktualnej techniki.
    Co do szumów 6D vs. 6DII to mnie zdecydowanie bardziej leżą te ze starej 6D - jest to "granulat", który przypomina ziarno w analogu. "Nowy" szum to jasne kropki na w miarę jednolitym tle. Do tego szybka utrata szczegółów w cieniach i utrata koloru w lekko przepalonych światłach.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Nikon nie miał problemów żeby i do D810 i do D750 włożyć dobrą matrycę.
    U Canona 6DII to drugie po 7DII za***te body sfajdane badziewną matrycą. Praktycznie bez powodu, pod dyktando jakiegoś ninji marketingu.
    Trochę się spiąłeś i wskutek tego tracisz perspektywę, którą Ci przesłaniają wykresy DR.
    Komentarz nierozsądny, biorąc pod uwagę, że Nikon sprzedaje swoje flagowe body model 2016 za $6500 z tyloma magapikselami co 6D i praktycznie identycznym wykresem DR jak 6D, a na niskich ISO takim jak 7DII. Dlaczego Nikon ma problem z włożeniem dobrej matrycy do kloca za sześć i pół kafla?

NASA właśnie przedwczoraj zamówiła 53 Nikony D5 o wartości jednej trzeciej miliona $$$, zamiast bezlusterkowców Sony. Pewnie dlatego, że ma obudowę z unobtainium, bo przecież w pszeszczeni kosmicznej są ciężkie warunki ale kontrasty są nieistotne i sfajdana badziewna matryca obleci. A poza tym wątpliwe żeby tłumoki z NASA miały pojęcie o DR.

https://petapixel.com/2017/08/25/nas...ikon-d5-dslrs/
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 27-08-2017 o 11:52
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Tylko cena póki co trzyma się na nieadekwatnym do tej puszki poziomie, ale jak spadnie do 7500 to już nie będzie miała żadnej wady.
    6D classic kosztuje teraz oficjalnie 6500 i raczej taniej już nie będzie, więc chyba nieszybko zejdą do tego poziomu z 9 tys.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Uważam, że sensor nie może upośledzać body jak w przypadku 6DII. Body może nie mieć wielu rzeczy potrzebnych lub nie ale jeżeli już mamy FF to obrazek powinien być na poziomie aktualnej techniki.
    Co do szumów 6D vs. 6DII to mnie zdecydowanie bardziej leżą te ze starej 6D - jest to "granulat", który przypomina ziarno w analogu. "Nowy" szum to jasne kropki na w miarę jednolitym tle. Do tego szybka utrata szczegółów w cieniach i utrata koloru w lekko przepalonych światłach.
    Kurczę, sprawdziłem materiał - aż cud, że zdjęcia robi ! W kolorze !

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nikon sprzedaje swoje flagowe body model 2016 za $6500 z tyloma magapikselami co 6D i praktycznie identycznym wykresem DR jak 6D, a na niskich ISO takim jak 7DII.
    -oni to zrobili dla lepszego wysokiego ISO.
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...18752768822925

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Nie wiem, gdzie Ty widzisz te jasne kropki. Nowy szum jest zupełnie "normalny", bez bandingu. Przy lekko wyciąganych cieniach na normalnym zdjęciu w pełnym Rawie wygląda to tak:

http://kubacichocki.pl/17/6dszum.jpg

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów