Ostatnio edytowane przez jaś ; 26-08-2017 o 19:38
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Tzn. d850 to też kuriozum? A z tezą o fotografowaniu ze statywu się zupełnie nie zgodzę (jest prawie tak upiorna jak o statywie, drganiach i wskaźniku laserowym). Co najwyżej można sobie regułę czas = 1/ogniskowa zmodyfikować, choć po prawdzie to cecha wysoce osobnicza.
P.S. Kiedyś trzymając w ręku 6d + 300/2.8 L IS II przeprowadziłem jednej zawodniczce strzelectwa sportowego krótki wykład o stabilizacji, EV i o tym jak dzięki IS mogę zrobić ostre zdjęcie z ręki z czasem 1/50 zamiast 1/320. Chyba nie do końca zrozumiała, bo wzięła do ręki w/w zestaw i zrobiła ostre zdjęcie z czasem 1/40 i wyłączoną stabilizacją![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 26-08-2017 o 19:57
Pojawienie się tego Nikona wyrwało mnie z letargu. I nawet zaczęły mi przychodzić do głowy różne pomysły...
Ale do rzeczy: czego mi obecnie brakuje do (pełnego) szczęścia to: gibany ekranik i punktowy pomiar światła z każdym punktem AF-u. W dodatku nigdy tak do końca nie udało mi się ogarnąć Servo, wolę jednak AF-C. A N105/1.4 kusi, oj kusi...
Po którejkolwiek stronie oceanu dla zdecydowanej większości zainteresowanej tym sprzętem ludności różnica dobrze ponad $1000 między 6d2 a 5d4 czy d850 jest zasadnicza, choćby dlatego, że można za nią nabyć trochę szkła. Podczas gdy, w praktyce, w 90% przypadków każdym z tych trzech można zrobić dokładnie takie same zdjęcia. A po trzecie, nie ma i chyba nigdy nie było tańszego FF w dniu ogłoszenia. Więc bez wątpienia rzeczywistość jest taka, że jest to dno cenowe, a czy komuś jest do śmiechu to już indywidualna decyzja....
Dla mnie akurat granica decyzji jest właśnie gdzieś między $2000 a $3300, bo wolę mieć najnowsze słoiki i puszki częściej i niż pancerne ale przestarzałe klocki, ale to też - co kto lubi.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Tak jeszcze w kwestii "zamiatania pod dywan" to moim zdaniem Nikon Canona chyba jeszcze nie przebił. To co próbowali wmówić użytkownikom 1D mkIII przeszło wszelkie granice....
A puszka fajna ale moim zdanie d... nie urywa. Fajne uzupełnienie oferty dla posiadaczy szklarni Nikona ale nie wierzę, że to ma być jakiś killer. Zresztą killerów się nie robi w tym segmencie. Gdzieś były jakieś dane, że FF to jest bodaj 5% sprzedaży więc co by to miało zmienić???
Nikon nie ma jakiejś tendencji żeby w tym segmencie coś specjalnie wycinać. Zresztą warto zwrócić uwagę jak ten korpus się doskonale mija z ofertą naszej ukochanej firmy...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W Nikonie tryb DX w pełnoklatkowcach to norma, był nawet w D700, choć to body miało tylko 12 mpx na całej klatce.
I tak się t oferta mija od dość dawna. Ciekawi mnie to czy jest to jakas umowa (niepisana) między formami czy co? Bo trochę dziwne to jest , że obydwaj czołowi producenci inaczej oceniają potrzeby fotografów.
Nikon raz dogadzał reporterom (D700) zapominająco o studynych, a innym razem dogadzał studyjniakom (D800) zapominając o repo. Tym razem zrobił 2 w 1, zadowolił wszystkich. Aż się dziwię. Nie spodziewałem się takich parametrów.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-08-2017 o 12:13
Canon przygotował sobie miejsce na takie właśnie 5DsII. Musi odczekać jakieś 1,5-2 lata żeby nie zaszkodzić Nikonowi i wypuści godnego konkurenta.
W sumie specyfikacja D850 ma tylko drobne luki (brak DPAF). No i nie trzeba forsować rodzielczości ponad te 50 Mpix.
Niestety trzeba będzie zachować dystans cenowy do 5DIV żeby sobie nie zaszkodzić.
No chyba, że za kreowanie 5DsII zabierze się ten sam matoł co wymyślił 6DII.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nikon nie miał problemów żeby i do D810 i do D750 włożyć dobrą matrycę.
U Canona 6DII to drugie po 7DII za***te body sfajdane badziewną matrycą. Praktycznie bez powodu, pod dyktando jakiegoś ninji marketingu.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200