Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

Wcięło mi długiego posta jak wszedłem do "Zaawansowana edycja".

-Oczywiście dostępność w systemie, a nie 7 na krzyż EF-M.

Liczyłem na bezlusterkowego 70D (którego bym kupił) ale EOS M3 nim nie był.

Z EOS M5 (i M6) wypruli kompresję All Intra (względem 80D). A cena M6 jakaś wypruta nie była...
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 23-08-2017 o 16:04

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chyba chodzi o dostępność w systemie, nie w konkretnym sklepie czy rejonie/kraju.
    Pod tym względem Fuji wypada przecież bardzo przyzwoicie.
    zgadza sie, pod tym wzgledem w szokujaco krotkim czasie zrobili swietny system.

dla odmiany taki EF-S...

Cytat Zamieszczone przez Nec1122 Zobacz posta
    No właśnie to Ty piszesz o wynikach sprzedaży, a ja o tym co ma dany producent do zaoferowania. Wystarczy wejść na strony producenta, pooglądać i porównać asortyment. To, że kitajce kupują eosy m5 (4000zł) nie znaczy, że Canon dominuje w segmencie bezlusterkowców.
    ale mowimy o jakiej dominacji? pod wzgledem szumu medialnego? tego, ktory aparat ludzie najchetniej by kupili (gdyby nie uwzgledniali rozwazan praktycznych/finansowych)...

bo pod wzgledem sprzedazy to sie da pomierzyc. i wyglada jak wyglada... Canon wypieka taki M5 (ani przelomowy ani tani) i robi drugie miejsce w rankingu, nomen omen wlasnie przed Sony :/

Szczerze to takie źródła mnie nie interesują. Wszystko to marketing. Tak samo, jak nagrody dla poszczególnych body/obiektywow. Nigdy dla mnie nie były i nie będą obiektywne.
    wyniki sprzedazy sa mierzone niezaleznie i nie maja nic wspolnego z marketingiem.

To co obserwuje to profesjonalni fotografowie z różnych dziedzin fotografii z całego świata.
    i ta 5% nisza rynkowa daje Ci poglad na caly rynek? zgaduje, ze nie pasujacy do ogolnych statystyk rynkowych.

ale upierasz sie, ze ten dysonans poznawczy pomiedzy tym co sam widzisz, a rzeczywistymi wynikami sprzedazy to jest problem tych wynikow sprzedazy???

A wejdź sobie na strony największych profesjonalnych sklepów ze sprzętem foto/video. Zauważysz, że są duże braku Canon/Nikon z półki profesjonalnej a za to bezlusterkowce Sony, Fuji i Olympus dostępne "od ręki". (Mowa o body a nie obiektywach).
    nadal upieram sie, ze mowimy o czym innym. Ty caly czas krecisz sie wokol aparatow profesjonalnych, ja mowie o rynku ogolnie.

wchodze na strone najwiekszego holenderskiego sklepu (https://www.kamera-express.nl/produc...ags=548&page=1). "op voorraad" znaczy, ze jest dostepne. z Canona przebieglem 10 stron, nie zauwazylem jednego szkla, ktorego by nie bylo. wiecej mi sie nie chcialo. uscislij gdzie dokladnie sa te inne najwieksze sklepy...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ja nie powiedziałem, że Nikon czy Canon znikną z rynku, tylko, że troszkę nie szanowali klientów w ostatnim czasie i pewien segment (bezlusterkowce) utracili.
    Trudno tracić coś czego nie ma. Bezlusterkowce to dopiero niemowlęta w porównaniu z rozwojem lustrzanek. Jakiekolwiek twierdzenia o tym co kto utracił, a co zyskał są grubo przedwczesne.

Szczerze to takie źródła mnie nie interesują. Wszystko to marketing.
    Jasne moje "zdaje mi się" jest mojsze i co mi pan zrobisz . Co tam badania i powoływanie się na źródła. Prawdziwi mężczyźni nie zawracają sobie głowy takimi głupstwami .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Właśnie że stracili.

Dane globalne CIPA.

Production Jan.-Apr [mln]
    [Digital Still Camera Total
    2017: 8,2
    2016: 8
    2015: 10,6
    2014: 12,8

Camera with Built-inLens
    2017: 4,5
    2016: 4,6
    2015: 6,9
    2014: 8,6] -to tak przy okazji

Camera with Interchangeable Lens
    2017: 3,7
    2016: 3,4
    2015: 3,8
    2014: 4,2

w tym:
    Single Lens Reflex

2017: 2,4
    2016: 2,5
    2015: 2,9
    2014: 3,3

Non-Reflex -głównie bezlusterkowce
    2017: 1,3
    2016: 0,87
    2015: 0,85
    2014: 0,9

Nowsze dane każdy może sobie policzyć.
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 23-08-2017 o 16:32

Dopiero zaczyna

/www.youtube.com/watch?v=0xo9qKPVhEk&feature=youtu.be&t=45
    Zrobiłem swój test kolorystyki 12 portretów - moje wyniki: sony 6, canon 6, nikon 0
    Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, mimo to polecam !!
    6d mkII

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Właśnie że stracili.

Dane globalne CIPA.

Production Jan.-Apr [mln]
    [Digital Still Camera Total
    2017: 8,2
    2016: 8
    2015: 10,6
    2014: 12,8

Camera with Built-inLens
    2017: 4,5
    2016: 4,6
    2015: 6,9
    2014: 8,6] -to tak przy okazji

Camera with Interchangeable Lens
    2017: 3,7
    2016: 3,4
    2015: 3,8
    2014: 4,2

w tym:
    Single Lens Reflex

2017: 2,4
    2016: 2,5
    2015: 2,9
    2014: 3,3

Non-Reflex -głównie bezlusterkowce
    2017: 1,3
    2016: 0,87
    2015: 0,85
    2014: 0,9

Nowsze dane każdy może sobie policzyć.
    Dane z tego roku to tylko pierwszy kwartał. Na tej podstawie Sony myśli, że zaczęła się właśnie wreszcie jakaś rewolucja, bo dotąd była stagnacja a nawet spadek. Stąd właśnie ta kampania "informacyjna" czyli wzmożona aktywność w Internecie i w mediach. A co będzie jak się rok skończy to się okaże.

Żeby zobaczyć czy i ile Canon traci trzeba by znać liczby dla serii M, bo ileś tam jednak schodzi tego towaru

Faktem jast, że w 2016 proporcje między sprzedanymi aparatami foto w kompaktach, lustrzankach i bezlusterkowcach były z gruba jak 8:5:2. W tej skali telefony to 984 więc rynek fotograficzny poza telefonami to w ogóle zjawisko marginalne nie warte dyskusji.

https://petapixel.com/2017/03/03/lat...ompact-camera/

Teraz widać jakieś odbicie po załamaniu i dopiero się okaże komu bardziej się odbilje i o ile. W każdym razie lustrzanka nie zdechnie jeszcze na razie przez pewien czas. Ja tylko nie mogę zdecydować czy Canon w bezlusterkowcach jest bardziej jak ukryty smok czy przyczajony tygrys.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 23-08-2017 o 20:00
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Nie ma sprawy. Są już dane z czerwca. CIPA - Camera & Imaging Products Association: Digital Cameras Możesz zrobić sam zestawienia np. okresy lipiec-czerwiec.

Jak już zrobisz, to się podziel.

--- Kolejny post ---

Na szybko.
    Production. Okres January-June in 2017 w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego. (ilości)

Digital Still Camera Total 114.4%
    Camera with Built-inLens 113.8%

Camera with Interchangeable Lens 115.3%
    w tym
    Single Lens Reflex 98.5%
    Non-Reflex 165.8%

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Te numerki to jest
    1. Produkcja
    2. W zeszlym roku byly odczuwalne konsekwencje trzesien

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

No i nawet można zobaczyć w statystyce za ten sam okres, ale rok wcześniej w porównaniu do 2015 jakie.
    pdf http://www.cipa.jp/stats/documents/e/d-201606_e.pdf

Skupmy się na lustrzankach i bezlustrach.

Production. Okres January-June in 2016 w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego. (ilości)
    Camera with Interchangeable Lens 80.8%
    w tym
    Single Lens Reflex 79.5%
    Non-Reflex 85.2%

W całym 2016 to jest kolejno 84.4 i 96.5% w porównaniu z 2015.

Sugestie, że w tym roku bezlustrom tak wzrosło, bo w zeszłym mocno spadło nie mają podstaw.
    Lustrzankom w zeszłym roku o parę/ paręnaście procent bardziej spadła produkcja niż bezlusterkowcom, a mimo to to właśnie bezlusterkowce wystrzeliły z 166% w pierwszej połowie tego roku.

Warto by było policzyć w okresach lipiec-czerwiec więcej lat.
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 23-08-2017 o 23:48

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    No i nawet można zobaczyć w statystyce za ten sam okres, ale rok wcześniej w porównaniu do 2015 jakie.
    pdf http://www.cipa.jp/stats/documents/e/d-201606_e.pdf

Skupmy się na lustrzankach i bezlustrach.

Production. Okres January-June in 2016 w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego. (ilości)
    Camera with Interchangeable Lens 80.8%
    w tym
    Single Lens Reflex 79.5%
    Non-Reflex 85.2%

W całym 2016 to jest kolejno 84.4 i 96.5% w porównaniu z 2015.

Sugestie, że w tym roku bezlustrom tak wzrosło, bo w zeszłym mocno spadło nie mają podstaw.
    Lustrzankom w zeszłym roku o parę/ paręnaście procent bardziej spadła produkcja niż bezlusterkowcom, a mimo to to właśnie bezlusterkowce wystrzeliły z 166% w pierwszej połowie tego roku.

Warto by było policzyć w okresach lipiec-czerwiec więcej lat.
    No więc Sony bardzo reklamuje to wystrzelenie, ale nie jest ono tak imponujące kiedy się rozważy, że:

w całym roku 2012 (5 lat temu!) dostawy w kategorii bez lustra wyniosly ok. 3 miliony 956 tys. sztuk. W ciągu pierwszej połowy 2017: 2 miliony 80 tys., czyli tylko trochę więcej niż 5 lat temu ( 1 milion 623 tys.) Wiadomo, że w drugiej połowie sprzedaje się więcej, ale nie ma tu żadnego wystrzału typu 65 % tylko znacznie mniej ekscytujący wzrost o marne 20% w ciągu pięciu lat.

Oczywiście lustrzanki w ogóle nie wzrosły w ciągu tych 5 lat tylko spadły o połowę. Trudno rosnąć w nieskończoność a przecież sprzedaż była wtedy niesłychanie napompowana dlatego, że wskutek szybkiego rozwoju technologii nabywcy się orzyzwyczaili, że każdy nowy model jest znacznie lepszy niż poprzedni. To bardzo napędzało kupowanie, ale to już się skończyło.

Moje przewidywanie jest takie, że proporcja między lustrankami i bezlustrami będzie z wolna dążyć do 1:1 i tak zostanie na dłużej, bo ludzie lubią się dzielić na dwie prawie równe partie.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów