Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nikon nie ma stabilizowanych matryc.
    Dobre

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To może ja coś napiszę od siebie.

Zmieniłem (częściowo) system pozbywając się jednej z puszek Canona i kupując A72. Zrobiłem już kilka reportaży i jednak powrócę z powrotem do układu 2 x Canon. Najbardziej w Sony podobało mi się, że ma w miarę normalny AF przez Live view, odchylany ekran pomocny przy kadrowaniu z dołu czy z góry, lubię też elektroniczny wizjer - w ostrym słońcu można normalnie podejrzeć zdjęcie. Druga strona medalu to podpięcie moich ulubionych szkieł (m.in. CV 50/1.1). Z perspektywy czasu jednak:

- AF to jednak nie to samo - ostrzy wolniej, zwłaszcza ze szkłami Sigmy. Canony jeszcze jako tako dają radę
    - AF ostrzy na ustawionej przysłonie, nie na maksymalnym otworze
    - bateria idzie jak woda (200 zdjęć +-_
    - puszka jest nieporęczna, nawet z gripem trzyma się jakoś kiepsko
    - szumy w RAW wyższe niż w Canonie

Z zalet:
    - można podpinać szkła od Leiki
    - stabilizacja z każdym szkłem - przydatne zwłaszcza przy kadrowaniu i ostrzeniu manualnym dłuższymi szkłami (135L)
    - odchylany ekran góra - dół jednak lepszy niż tilt w Canonie (6d2) którym ciągle trzeba gibać

Zrobiłem tą Sonówką sporo fajnych zdjęć, ale jednak większa ilość z reportażu jest z Canona, po prostu jest szybszy, zwłaszcza w warunkach gdzie jest słabsze oświetlenie, Sony wtedy zamula. Teraz, w momencie kiedy pojawił się 6d2 kwiestia odchylanego LCD i AF na Live View już nie ma znaczenia, bo jest i tutaj i tutaj, będę musiał pogodzić się tylko z rezygnacji ze szkieł które lubię podpinac pod Sony.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-08-2017 o 09:24
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Jeśli chodzi o jakość obrazka (ostrość, szumy itd) - to jestem naprawdę zadowolony. Aparat ma bardzo rozbudowane menu - nie wgryzałem się we wszystkie opcje AF i MF, bo nie mam czasu i potrzeby (głównie robię krajobrazy/architekturę). Kupiłem od razu pierścień do mocowania osłony przeciwsłonecznej i wkręciłem filtr UV - gdyż czytałem, że łatwo łapie kurz na matrycy. Jeśli interesuje Cię coś konkretnego, pisz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

@Cichy dzięki za w końcu jakąś rzetelną i opartą o rzeczywistość opinię.

Co do Leica i bycia liderem sprzedaży - tak było. W Rzeszy. Więc jak ktoś miał dziadka w rzeszy, to tak to może pamiętać. :-)

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Profesjonalne wykorzystanie sprzętu, to m.in. zarabianie na zdjęciach nim zrobionych:
    Najpopularniejsze aparaty wykorzystywane w fotografii stockowej | Fotoblogia.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale przeciez typowa komercja jest kotlet - to tutaj przypada jakies 80% zarabiajacych z fotografii (i nie tylko w Polsce!) i sadze, ze dla tej grupy korpus pierdyliono-megapikselowy (D810/5DSR) jest czasem jakas tam propozycja, ale niekoniecznie optymalna alternatywa
    Optymalną alternatywą na pewno nie jest. Pierdyliono-megapikselowy korpus to dodatkowy kłopot z kompem i archiwizacją danych ( zwyczajnie dodatkowe koszta ) Klient i tak ma to w nosie czym robisz, oby zdjęcia były ładne.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Dlaczego bezlustro jest ciekawsze (dla mnie) niż dslr? Wygoda i chęć poznania czegoś nowego
    Może zacznę od tego co widać, jest mierzalne i mogę tego nie mieć
    Przy zmianie z 6D na xpro2 straciłem: troszkę na iso ( jedna działka wg tego co porównałem) i płytkości głębi. Widzę te różnice i są one dla mnie całkowicie akceptowalne. Na 6D II nie chciało mi się czekać, a 5D III dla mnie generował gorszy obrazek na wyjściu. Zmieniłem
    Co zyskałem:
    - Komfort w kadrowaniu/kompozycji od razu w wizjerze ( w 6D z bocznymi AF bywało różnie, a chcąc używać tylko centralny AF umykało mi to co chciałem docinając na kompie, przekadrowania nie jest dla mnie)
    - Ilośc punktów AF i ich rozkład
    - Pomiar światła w XP2 mam połączony z wybranym przeze mnie punktem, dla mnie świetna sprawa. W canonie tylko seria 1 ma to lub większość nikonów
    - Zmiana ekspozycji jest widoczne od razu w wizjerze więc na wstępie można określić tak/nie i resztę dograć przy obróbce
    - Waga body+szkło
    - GO - czyli nie jest już tak płytko, ale np: mając na sali weselnej f1.2/1.4 nie muszę, aż tak domykać by zyskać na głębi fotografując grupę osób i w związku z tym mam niższe iso niż przy dslr. Sami często pisaliście o domykaniu do nawet f2.8. W większości portretowych sytuacji głębia na f1.2 w 56mm lub f2 w 90mm jest bardzo przyjemna i wystarczająca. A przecież małe GO to tylko jeden środek wyrazu w fotografii.
    - Super bo nie muszę kalibrować puszki lub szkła. Podpinam i działa
    - Nie odczuwam problemu z pracą AF w słabszych warunkach oświetleniowych
    - Znacznie bardziej elastyczny i podatny plik przy obróbce z Fuji niż Cnona
    - Cena topowych szkieł w X jest niższa niż eLek
    - Bardzo dobre wsparcie pod względem softu ze strony producenta ( ilość aktualizacji oraz ich zawartość)
    - Migawka elektroniczna: w bardzo słoneczny dzień na max otwartej przysłonie to nie problem
    - Manualne ostrzenie: nie problem bo pojawia się dodatkowa lupka w wizjerze i mogę bardzo precyzyjnie dobrać ostrość
    Co jeszcze? Bateria, a nie, to na minus mam 4 i jest dobrze
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

@pan.kolega chciałoby się napisać, że uciąłeś dyskusję, ale nad ranem zapewne wróci kolega dxo i zacznie dowodzić bez dowodów, że nie masz racji.

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Jak zapakują technologię HDR z pojedynczej ekspozycji https://www.optyczne.pl/11205-nowo%C...C4%85_HDR.html do entry-level aps-c, to ciężko innym będzie sprzedać aparat bez tego.

Komórki już to mają.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Nec1122 Zobacz posta
    Tak to prawda. Jednakże moim zdaniem firma Sony weszła w rynek w bardzo dobrym momencie i wątpię, żeby oddała komukolwiek prym jeśli chodzi o innowacje w bezlusterkowcach. Upraszczanie Sony do produkcji telewizorów i gadżetów RTV, rly? A fenomenalne kamery serii FS - niektóre nawet 100 klocków za samo body (PMW-F55) - to nie dowód, że firma wie co robi? O Fuji i Olympusa też bym się nie martwił. To nie są firmy, które nagle wyłoniły się z mroku, tylko mają swoją tradycję.
    Co do Canona i Nikona, trochę przespali ten moment, kiedy zabrakło sprzętu i innowacji dla konkretnego segmentu klientów, a - co zupełnie oczywiste - chęć "trzepania" kasy na przestarzałej technologii sporo namieszała na ich niekorzyść.
    Troszkę sam sobie przeczysz, bo upraszczanie działa też w drugą stronę. Ani Nikon, ani Canon to też nie są firmy krzak i też nie wyłoniły się z nicości. Moim zdaniem w ogóle takie stawianie sprawy jest bez sensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów