Pokaż wyniki od 1 do 10 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

To może ja coś napiszę od siebie.

Zmieniłem (częściowo) system pozbywając się jednej z puszek Canona i kupując A72. Zrobiłem już kilka reportaży i jednak powrócę z powrotem do układu 2 x Canon. Najbardziej w Sony podobało mi się, że ma w miarę normalny AF przez Live view, odchylany ekran pomocny przy kadrowaniu z dołu czy z góry, lubię też elektroniczny wizjer - w ostrym słońcu można normalnie podejrzeć zdjęcie. Druga strona medalu to podpięcie moich ulubionych szkieł (m.in. CV 50/1.1). Z perspektywy czasu jednak:

- AF to jednak nie to samo - ostrzy wolniej, zwłaszcza ze szkłami Sigmy. Canony jeszcze jako tako dają radę
    - AF ostrzy na ustawionej przysłonie, nie na maksymalnym otworze
    - bateria idzie jak woda (200 zdjęć +-_
    - puszka jest nieporęczna, nawet z gripem trzyma się jakoś kiepsko
    - szumy w RAW wyższe niż w Canonie

Z zalet:
    - można podpinać szkła od Leiki
    - stabilizacja z każdym szkłem - przydatne zwłaszcza przy kadrowaniu i ostrzeniu manualnym dłuższymi szkłami (135L)
    - odchylany ekran góra - dół jednak lepszy niż tilt w Canonie (6d2) którym ciągle trzeba gibać

Zrobiłem tą Sonówką sporo fajnych zdjęć, ale jednak większa ilość z reportażu jest z Canona, po prostu jest szybszy, zwłaszcza w warunkach gdzie jest słabsze oświetlenie, Sony wtedy zamula. Teraz, w momencie kiedy pojawił się 6d2 kwiestia odchylanego LCD i AF na Live View już nie ma znaczenia, bo jest i tutaj i tutaj, będę musiał pogodzić się tylko z rezygnacji ze szkieł które lubię podpinac pod Sony.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-08-2017 o 09:24
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów