Pokaż wyniki od 1 do 10 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

w sumie to nie głupi pomysł
    czekanie na następce następcy nic nie kosztuje w odróżnieniu od ceny którą musimy zapłacić teraz za nowinki
    jak patrze na ceny nowych gadżetów ze stajni Sony czy Fuji...
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ... kosztuje w odróżnieniu od ceny którą musimy zapłacić teraz za nowinki
    jak patrze na ceny nowych gadżetów ze stajni Sony czy Fuji...
    Szczerze, to nie jest to do końca prawda. Obiektywy Sony wcale nie odstają cenowo od "L"ek Canona czy obiektywów Nikona. Co prawda posiadacze lustrzanek korzystają z "tanich" obiektywów Sigmy, ale nawet biorąc pod uwagę segmenty semi-pro i pro to i tak Canon i Nikon mają droższe puchy. Nie wiem skąd się w sumie wzięło przekonanie, że Sony jest droższe.
    Prawda jest taka, że drogim systemem to jest Leica i o ile sam połasiłbym się na SL i obiektywy systemowe (gdyby było mnie na to stać) o tyle za sporą ilość innych modeli płaci się głównie za logo "Leica" niż za super jakość zdjęć i ergonomie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Na blogu
    Photography Blog by Miami Celebrity Portrait Photographer Brian Smith
    jest porównanie (do innych celów) odpowiednich obiektywów FE Sony, EF Canona i Nikona w 14 różnych typach.
    Są też aktualne ceny.

Średnie ceny tych obiektywów to :
    Sony 1366 $
    Nikon 1251 $
    Canon 1266 $

Trzeba uwzględnić że obiektywy systemu FE zostały wprowadzone do sprzedaży w 2013 roku, są to konstrukcje nowe przystosowane do matryc o dużej gęstości a w konsekwencji dające lepszą jakość techniczna zdjęć z tymi matrycami.

Sigma "włączyła się" do segmentu Sony EF, jeszcze w tym roku wypuści 4 typy zaprojektowane dla bezlusterkowców o dużej gestości matryc i sukcesywnie ma pokryć cały zakres zapotrzebowań

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-08-2017 o 15:05
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Na blogu
    Photography Blog by Miami Celebrity Portrait Photographer Brian Smith
    jest porównanie (do innych celów) odpowiednich obiektywów FE Sony, EF Canona i Nikona w 14 różnych typach.
    Są też aktualne ceny.

Średnie ceny tych obiektywów to :
    Sony 1366 $
    Nikon 1251 $
    Canon 1266 $

Trzeba uwzględnić że obiektywy systemu FE zostały wprowadzone do sprzedaży w 2013 roku, są to konstrukcje nowe przystosowane do matryc o dużej gęstości a w konsekwencji dające lepszą jakość techniczna zdjęć z tymi matrycami.

Sigma "włączyła się" do segmentu Sony EF, jeszcze w tym roku wypuści 4 typy zaprojektowane dla bezlusterkowców o dużej gestości matryc i sukcesywnie ma pokryć cały zakres zapotrzebowań

jp
    Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
    Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Nec1122 Zobacz posta
    Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
    Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.
    Ale problem polega na tym, że do naszego szanownego Kolegi JP tylko takie manipulowane dane przemawiają. A wystarczy wziąć pod uwagę, że fotografia to nie tylko techniczne aspekty, ale i sztuka. I zamiast dxo obejrzeć Kieślowskiego Dekalog (1).

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ale problem polega na tym, że do naszego szanownego Kolegi JP tylko takie manipulowane dane przemawiają. A wystarczy wziąć pod uwagę, że fotografia to nie tylko techniczne aspekty, ale i sztuka. I zamiast dxo obejrzeć Kieślowskiego Dekalog (1).
    piszesz :
    .... tylko takie manipulowane dane przemawiają.

Nic prostszego
    Znajdź po prostu lepszy sposób na komentarz całościowy/globalny do oceny :
    Obiektywy Sony wcale nie odstają cenowo od "L"ek Canona czy obiektywów Nikona.
    skoro mowa w komentarzu o "wszystkich" obiektywach Canona, Sony i Nikona.

Brian Smith pogrupował w 14 typów odpowiednie/odpowiadające sobie obiektywy Sony, Canona i Nikona
    Ja zsumowałem ich ceny według producentów i wyliczyłem cenę dla "średniego" obiektywu danego producenta
    Ocena całościowa/globalna

Chętnie się nauczę/zobaczę.

Mam nadzieję
    że w tym przypadku fraszka (nieco zmieniona) nie będzie na miejscu :
    Krytyk i impotent z jednej są parafii
    obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi

Czekam na Twój sposób oceny

jp

PS
    Przy okazji napisz bym zrozumiał co rozumiesz w tym sposobie przez zmanipulowanie czy też bym zrozumiał że nie wiesz co to słowo oznacza.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-08-2017 o 08:47
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Nec1122 Zobacz posta
    dziwne zawsze jak patrzę na ceny optyki to mi wychodzi odwrotnie znaczy sony jest droższe, albo nie ma co porównać bo sony ma akurat lukę w ofercie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów