Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

a następca d850 (d900???)będzie pewnie jeszcze lepszy więc może warto zaczekać xD?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    a następca d850 (d900???)będzie pewnie jeszcze lepszy więc może warto zaczekać xD?
    ... a jego następca będzie pewno jeszcze lepszy więc może warto zaczekać na następcę następcy ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

w sumie to nie głupi pomysł
    czekanie na następce następcy nic nie kosztuje w odróżnieniu od ceny którą musimy zapłacić teraz za nowinki
    jak patrze na ceny nowych gadżetów ze stajni Sony czy Fuji...
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Moje obserwacje w temacie są takie, że wzrost ilości użytkowników lustrzanek w ostatnich latach wziął się głównie z mody, a nie potrzeby. Moda ta już przeminęła. Mówię tutaj o środowisku w jakim ja się obracam, czyli wycieczkowicze-wczasowicze. Jeszcze parę lat temu w górach prawie każdy miał aparat, a im większy aparat, tym większy "prestiż" Obecnie aparatów zostało niewiele. Najbardziej ucierpiał segment małych kompaktów, praktycznie całkowicie zostały zastąpione smartfonami. Ilość użytkowników lustrzanek również bardzo zmalała względem tego co było parę lat temu. Pociąg do luster brał się stąd, że ktoś zobaczył fajne zdjęcia, pytał się czym robione i zakładał, że jak kupi sobie taki sam aparat, to zrobi równie dobre zdjęcia. Rzeczywistość okazywała się mniej różowa. Część osób niezadowolonych z efektów zwalała wszystko na sprzęt... a bo obiektyw kitowy, a bo amatorska puszka... ostatecznym rozwiązaniem miała być magia FF i doskonałość eLek.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    ostatecznym rozwiązaniem miała być magia FF i doskonałość eLek.
    odnoszę wrażenie, że dzisiaj takim rozwiązaniem jest brak lustra i mniejsza waga sprzętu... a zdjęcia jakie były takie są.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

sprocket73, gdzieś Ty się podziewał?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Moje obserwacje w temacie są takie, że wzrost ilości użytkowników lustrzanek w ostatnich latach wziął się głównie z mody, a nie potrzeby. Moda ta już przeminęła. Mówię tutaj o środowisku w jakim ja się obracam, czyli wycieczkowicze-wczasowicze. Jeszcze parę lat temu w górach prawie każdy miał aparat, a im większy aparat, tym większy "prestiż" Obecnie aparatów zostało niewiele. Najbardziej ucierpiał segment małych kompaktów, praktycznie całkowicie zostały zastąpione smartfonami. Ilość użytkowników lustrzanek również bardzo zmalała względem tego co było parę lat temu. Pociąg do luster brał się stąd, że ktoś zobaczył fajne zdjęcia, pytał się czym robione i zakładał, że jak kupi sobie taki sam aparat, to zrobi równie dobre zdjęcia. Rzeczywistość okazywała się mniej różowa. Część osób niezadowolonych z efektów zwalała wszystko na sprzęt... a bo obiektyw kitowy, a bo amatorska puszka... ostatecznym rozwiązaniem miała być magia FF i doskonałość eLek.
    A ja wszędzie widze ludzi z lustrami. W tym tygodniu na Kasprowym np dziewczyna robiła jakimś korpusem xxxD z kitem zdjęcia pieknych widoków, lampa az się zagrzała. Druga rodzinka tak dlugo ustawiala lustrzankę, że koniec konców zdjęcie zostało zrobione czymś na kijku do selfie. Spotkałem tez na Kasprowym fotografa pary mlodej z 17-40L. Na 3 koronach mila para zrobila mi dobre zdjęcie moim lustrem a ja w podzięce zrobiłem im ich aparatem - Canon A70 albo czymś podobnym. Aż milo było brac w ręce cos tak lekkiego po oddaniu w ich mojego klocka W górach bardzo duzo osób chodziło z lustrzankami

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    odnoszę wrażenie, że dzisiaj takim rozwiązaniem jest brak lustra i mniejsza waga sprzętu... a zdjęcia jakie były takie są.
    albo jeszcze slabsze skoro pół klatki ma robić takie same zdjęcia jak cała klatka
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ... kosztuje w odróżnieniu od ceny którą musimy zapłacić teraz za nowinki
    jak patrze na ceny nowych gadżetów ze stajni Sony czy Fuji...
    Szczerze, to nie jest to do końca prawda. Obiektywy Sony wcale nie odstają cenowo od "L"ek Canona czy obiektywów Nikona. Co prawda posiadacze lustrzanek korzystają z "tanich" obiektywów Sigmy, ale nawet biorąc pod uwagę segmenty semi-pro i pro to i tak Canon i Nikon mają droższe puchy. Nie wiem skąd się w sumie wzięło przekonanie, że Sony jest droższe.
    Prawda jest taka, że drogim systemem to jest Leica i o ile sam połasiłbym się na SL i obiektywy systemowe (gdyby było mnie na to stać) o tyle za sporą ilość innych modeli płaci się głównie za logo "Leica" niż za super jakość zdjęć i ergonomie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Na blogu
    Photography Blog by Miami Celebrity Portrait Photographer Brian Smith
    jest porównanie (do innych celów) odpowiednich obiektywów FE Sony, EF Canona i Nikona w 14 różnych typach.
    Są też aktualne ceny.

Średnie ceny tych obiektywów to :
    Sony 1366 $
    Nikon 1251 $
    Canon 1266 $

Trzeba uwzględnić że obiektywy systemu FE zostały wprowadzone do sprzedaży w 2013 roku, są to konstrukcje nowe przystosowane do matryc o dużej gęstości a w konsekwencji dające lepszą jakość techniczna zdjęć z tymi matrycami.

Sigma "włączyła się" do segmentu Sony EF, jeszcze w tym roku wypuści 4 typy zaprojektowane dla bezlusterkowców o dużej gestości matryc i sukcesywnie ma pokryć cały zakres zapotrzebowań

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-08-2017 o 15:05
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów