Canon wcale duzo nie musi robic, niech tylko wywali lustro a body np 5d4 zostawi jakie jest. Bedzie evf i ergonomia. Po podpieciu gripu pewnie nawet baterie beda trzymaly (z chinskiego) "ja-ko-ta-ko".
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę? Jeśli tak to nic tylko podpinać Lki przez adapter. Jak zrobią jakieś naleśniki to też dobrze
Wystarczy wielkość 6d byle było za co złapać z ciężkim szkłem i lampą. Newet wymiary a9 z ciut większym gripem będą ok. Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem i nie jest to wygodne.
Świetny DPAF już mają, nei wiem czy elektroniczną migawkę bo to się może przydać do szybkich serii i bezgłośnej pracy.
za rok będziemy wiedzieć co myśli o tym canonja myślę że jak najbardziej ma sens i dla canona również bo jak nie będzie można podpiąć posiadanej optyki to nic nas przy systemie trzymać nie będzie i kupimy co nam sie spodoba, a to dla canona nie będzie dobre, to optyka a nie korpus robi z użytkownika niewolnika sytemowego -korpus rzecz zmienna dizsiaj taki jutro inny, a optyka zostaje.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-08-2017 o 17:28
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
piszesz :
....Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem ...
Przez pierwsze kilka dni też miałem dyskomfort z tego powodu.
Teraz trzymam aparat "w ramach" kciuka i mały palec jest podparciem korpusu od dołu/przodu.
Chwytam tak odruchowo, dobrze ustabilizowane, nie stanowi żadnego problemu zarówno z małym jak i dużym obiektywem.
Wadą takiego rozwiązania (i małego ciężaru) jest że prowokuje do fotografowania jedną ręką
piszesz :
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu.
Uważam że byłoby to idealne rozwiązanie gdyby udało się tak skonstruować matrycę (i osiągnąć dobrą jakość techniczną zdjęć) z bagnetem EF (nie EF-M).
Nie widzę żadnych wad takiego rozwiązania ani dla użytkowników ani dla Canona.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-08-2017 o 18:30
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/