Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Zakup lustrzanki, pomoc przy wyborze obiektywu i zestawu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Zakup lustrzanki, pomoc przy wyborze obiektywu i zestawu

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    A co dostajesz przy zakupie w sklepie - 12m gwarancji która jest dobrowolna i zależnie od producenta nie musi być w ogóle udzielona czy 24 miesiące gwarancji ?
    Jeśli nie dostajesz karty gwarancyjnej, w której opisane są zasady gwarancji (m.in. czas trwania) to nie masz żadnej gwarancji.

Odpowiedzialnośc sprzedwcy to nic innego jak gwarancja.
    Obyś się nie przekonał, że są (istotne) różnice.
    Przykład: masz gwarancję producenta ważną 20 miesięcy (a czemu nie, może mieć dowolną ważność), po upływie 19 miesięcy przedmiot się psuje - wysyłasz (zanosisz) do wskazanego w karcie gwarancyjnej serwisu i czekasz na darmową naprawę (jeśli uszkodzenie nie zostało spowodowane przez Ciebie).
    Jeśli nie masz gwarancji tylko rękojmię, sprawa nie jest tak różowa, minęło 12 miesięcy, więc to Ty musisz udowodnić sprzedawcy, że wada przedmiotu istniała w momencie sprzedaży. Warto poczytać https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl...acje/rekojmia/ (także pytania pod artykułem, oraz z górnego menu "Reklamacje" - "gwarancja" i "gwarancja a rękojmia").

Hehe widzę że mój temat zboczył na boczny tor więc w tej kwocie jaka mogę przeznaczyć to będzie dobry wybór?

Dopiero zaczyna

Jeśli chcesz dokumentować powiększającą się rodzinę, to rozważ zakup obiektywu 50/1.8 STM (500 zł) i do tego jakieś body. Ja mam canona 100D i z tym obiektywem jest to świetny zestaw do takiego celu. 1300D jest chyba trochę tańszy.

Edyta. Możesz tez rozważyć zakup jakiegoś nikona, bo wtedy będzie korzystał z nieco bardziej konstruktywnego forum (nikoniarze.pl) niż to tutaj.
    Ostatnio edytowane przez sosnowy ; 17-08-2017 o 00:29

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Aktualnie nie ma czegos takiego jak niezgodnosc z umowa.
    Zgadza się, mój błąd. Po zmianie przepisów jest w zamian rękojmia. Natomiast nie zmienia to sedna sprawy. Rękojmia to nie to samo co gwarancja i warto o tym pamiętać bo są istotne różnice. Warto także pamiętać, że Canon udziela 12 miesięcy gwarancji.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Rękojmia to nie to samo co gwarancja i warto o tym pamiętać bo są istotne różnice.
    To przekonaj jeszcze do tego użytkownika Tom77.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Zamiast 1300d możesz jeszcze rozważyć 1200d (jeśli np znajdziesz go taniej) bo różnice między nimi są niewielkie (lepszy wyświetlacz + wifi+ NFC; a tak naprawdę główna toznica to 2* lepszy wyświetlacz). Mówiąc wprost 1300d to przypudrowany 1200d. Zamiast kita z IS możesz jeszcze brać 50/STM lub 24/STM - cenowo to wyjdzie praktycznie identycznie. Z kitem masz słabsza jakość ale uniwersalność (i możesz odkryć , która ogniskowa pasuje), z tymi stalkami masz lepsza jakość ale musisz bardziej kreatywnie podchodzić do zdjęć bo nie ma zooma. Sprawdź jeszcze ew Nikony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Jeśli nie dostajesz karty gwarancyjnej, w której opisane są zasady gwarancji (m.in. czas trwania) to nie masz żadnej gwarancji.

Obyś się nie przekonał, że są (istotne) różnice.
    Przykład: masz gwarancję producenta ważną 20 miesięcy (a czemu nie, może mieć dowolną ważność), po upływie 19 miesięcy przedmiot się psuje - wysyłasz (zanosisz) do wskazanego w karcie gwarancyjnej serwisu i czekasz na darmową naprawę (jeśli uszkodzenie nie zostało spowodowane przez Ciebie).
    Jeśli nie masz gwarancji tylko rękojmię, sprawa nie jest tak różowa, minęło 12 miesięcy, więc to Ty musisz udowodnić sprzedawcy, że wada przedmiotu istniała w momencie sprzedaży. Warto poczytać https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl...acje/rekojmia/ (także pytania pod artykułem, oraz z górnego menu "Reklamacje" - "gwarancja" i "gwarancja a rękojmia").
    Jeżeli nie otrzymasz w ogóle gwarancji to masz rok gwarancji wg prawa. Gwarant ma prawo udzielić gwarancji nawet na 7 dni, to jego wola.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    To przekonaj jeszcze do tego użytkownika Tom77.
    Rozróżniam gwarancję producenta i rękojmię

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Zgadza się, mój błąd. Po zmianie przepisów jest w zamian rękojmia. Natomiast nie zmienia to sedna sprawy. Rękojmia to nie to samo co gwarancja i warto o tym pamiętać bo są istotne różnice. Warto także pamiętać, że Canon udziela 12 miesięcy gwarancji.
    Rękojmia daje więcej uprawnień niż sama gwarancja

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Szczególnie po upływie roku od zakupu.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kup cos z wifi, przesylasz fotke na tel i tam ja picujesz w jednej z tych popularnych apek do retuszu. Zona tak robi i ma spokoj z wywolywaniem rawow itp.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Jeżeli nie otrzymasz w ogóle gwarancji to masz rok gwarancji wg prawa. Gwarant ma prawo udzielić gwarancji nawet na 7 dni, to jego wola.
    Dziękuję za wyjaśnienie. Czy mogę prosić o podstawę prawną (tego roku z mocy prawa)?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów