Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: obiektyw na początek 18-55 is stm czy 24mm 2,8

Mieszany widok

Domyślnie obiektyw na początek 18-55 is stm czy 24mm 2,8

Cześć, mam body 650d. Czy warto kupić 24mm 2,8 zamiast kita? Czy można go nazwać uniwersalnym?
    Chciałbym kupić od razu coś bardziej przyszłościowego niż kit. Chciałbym pouczyć się filmowania i na yt jest sporo fajnych filmików nakręconych tym obiektywem stąd moje wachanie.

https://www.youtube.com/watch?v=IE6MLyaYz3o

https://www.youtube.com/watch?v=gcrEi1fc8QQ

Widzę że da się nim filmować i coś szerszego i węższego ( przy odpowiednim zbliżeniu). Co poradzicie? ( aha kit przy 24mm ma 4.0)

Coś już napisał Awatar mceyk

Domyślnie Odp: obiektyw na początek 18-55 is stm czy 24mm 2,8

Kity przerobiłem w prawie wszystkich wersjach. W najnowszym z STM AF działa cicho i celnie (u mnie na 70D). Na Twoim miejscu zacząłbym od kita i po jakimś czasie sam zobaczysz, która ogniskowa Ci najbardziej pasuje.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie warto
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez tomek9 Zobacz posta
    Czy można go nazwać uniwersalnym?
    Nazwać można. 24 mm to faktycznie jest całkiem uniwersalna ogniskowa odpowiadająca około 38 mm w standardzie FF. Możesz na niego nakleić napis "obiektyw uniwersalny", żeby było oficjalnie.
    Tylko co Ci to pomoże, że ktoś na forum nazwał ten obiektyw uniwersalnym? Ważne czy dla Ciebie posiadanie tej jednej ogniskowej jest dość uniwersalne. Jeżeli tak, to śmiało kupuj, bo to ostry obiektyw. Jeżeli nie, to też go kup, bo jest taki tani i nieduży.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Prawda jest taka, że stałka na body zawsze uczy dobrych nawyków. 24 @ 38 - to uniwersalna ogniskowa, nadająca się do większości sytuacji ALE w optymalnej fotografującemu odległości. Poza tym jakość obrazu i kolory z tego obiektywu zadziwia!

Uprawnienia umieszczania postów