Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Nowy monitor

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Kupa, Huey nie pozwala na ustawianie gammy, luminancji i kalibracji punktu bieli.
    Ja czytam tez o nowym Spyder2express. I niby lepiej wypada od Hueya.

Huey podobno na 4 z 5 monitorów LCD robi zieloną poświatę. Takie opinie pojawiają się zarówno na dpreview, jak i na niezależnych blogach. Co do Spyder2Express - na razie mało opinii bo produkt świeży. I znowu wychodzi na to, że Monaco Optix XR jest najtańszym zakupem (cena/możliwości)...
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    I znowu wychodzi na to, że Monaco Optix XR jest najtańszym zakupem (cena/możliwości)...

A ja się uprę, że przy cenie 1100 zł brutto najkorzystniejszy współczynnik cena/mozliwości ma Eye One Display 2
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ech wiem wiem.. Jednak dla użytkownika, który nie foci L-kami, różnica 400 (s2e) i 1100 (eod2) to różnica połowy ceny Tamrona 17-35

Bywalec

Domyślnie

dentharg - masz już jakieś zdanie o s2e wyrobione?
    DSLRs & lenses

martyna
    Guest

Domyślnie

Witam,
    ja tez mam LACIE i uwazam ,ze jest to absolutne minimum jezeli chodzi o kalibracje.(model 119 lcd cos kolo 2000 zl) Do tego blue eje 2 (wydaje mi sie ze jest to tez absolutne minimum).Nie jest to malo ale jaki jest sens wywalania kupy pieniedzy na aparaty , obiektywy jezeli na samym koncu produkcji zdajemy sie na przypadek.(monitor kalibruje raz w tygodniu).
    Dla wroclawiakow Cortland organizuje bezplatne warsztaty wlasnie na temat kalibracji monitorow , drukarek , papieru i proofingu.Wiele mozna sie dowiedziec .Polecam
    Martyna

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martyna
    Witam,
    ja tez mam LACIE i uwazam ,ze jest to absolutne minimum jezeli chodzi o kalibracje.
    IMO nie ma czegoś takiego jak "minimum" w odniesieniu do kalibrowanego monitora. Skalibrować można każdy monitor i tylko od jego klasy i stopnia zużycia zależy czy korekta będzie duża czy też nie (wysokiej klasy CRT'ka z pełnym zakresem regulacji RGB, tzn. z Gain i Bias, można tak sprzętowo wstępnie ustawić, że po kalibracji różnica jest i tak minimalna. Z kolei w przypadku "padliny" np. z regulacją jedynie dwóch składowych korekta po kalibracji może być znaczna). Oczywiście stary i "wyjechany" monitor może też nie osiągnąć wymaganego poziomu luminancji, ale wtedy jasne jest, że czekać go może tylko śmietnik :-) (bo tego już żaden profil nie skompensuje).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

martyna
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Po prostu od tej polki warto sie w to bawic.
    Pozdrawiam
    Martyna.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martyna
    Witam,
    Po prostu od tej polki warto sie w to bawic.
    Pozdrawiam
    Martyna.
    IMO w przypadku LCD'ków z przeznaczeniem na obróbkę foto, to "warto się bawić" czymś w rodzaju Lacie 321, NEC SpectraView albo Eizo ColorEdge. Niestety cała reszta do pracy ze zdjęciami nadaje się średnio :-) Prawda jest taka, że dobry CRT (oczywiście wiem jak trudno dzisiaj kupić coś sensownego) zostawia daleko w tyle LCDeki ze średniej półki. Jasne jest, że każdy ma inne kryteria oceny monitora - jak dla mnie LCD inne niż obecny high-end są niestety nie do przyjęcia w konfrontacji z obrazem z CRT.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

martyna
    Guest

Domyślnie

Nie musi to byc sprzet za 8,5 tys.Na 119 i 120 tez sie da pracowac.(ale jak napisalam to dolna granica)A co do banki to troche mi to przypomina dyskusje analog czy cyfra.Zreszta te najdrozsze lcd z SuperFine tft pracuja juz w takiej przestrzeni kolorow jak profesjonalne monitory CRT
    (czyli jak wymieniny 321)
    Pozdrawiam Martyna

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Mam NEC 1970 Nx
    tutaj jest opinia.

Może nie ma super czerni (rzadko który LCD w tym przedziale cenowym ma), ale i tak uważam, że z tym stoi bardzo dobrze. Dla monit świetny: kolorki ok, szybki - w czasie oglądania filmów i grania w CounterStrike nie smuży. Teraz kupuję kalibrator.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów