Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Nowy monitor

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lolidio
    Mam Iiyame HM903DT A......iii szczerze!!! Kupa!!! Bardzo duża mora na brzegach ekranu, brak ostrości w rogach....a co najśmieszniejsze (czyt. tragiczne) wysyłałem do serwisu 2 X i po drugim razie odpisali, że cytuję "mieści się w granicach ich (serwisu) norm"...i jak przyślę jeszcze raz "dobry" monitor to zapłace za koszty wysyłki (był na gwarancji). Może monitor nie jest najwyższej klasy ale zapraszam na obejrzenie tych mankamentów - fatal ERR.
    Oczywiście moim błędem było nie sprawdzenie dokładne monitora przed kupnem....ale tego błędu już nie powtórzę DDDD

Pozdr
    No ale jaki z tego wniosek ? Jedyny taki zeby nie kupowac uszkodzonych monitorow albo umiec wywalczyc sobie potem z serwisem porzadna naprawe.
    Generalnie widzialem w zyciu nieco wiecej modeli Iiyamy niz jeden i napewno nie jest to badziewie.
    Nie jest to tez klasa Eizo i podobnych z czego sobie nalezy zdawac sprawe.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lolidio
    Mam Iiyame HM903DT A......iii szczerze!!! Kupa!!! Bardzo duża mora na brzegach ekranu, brak ostrości w rogach....a co najśmieszniejsze (czyt. tragiczne) wysyłałem do serwisu 2 X i po drugim razie odpisali, że cytuję "mieści się w granicach ich (serwisu) norm"...i jak przyślę jeszcze raz "dobry" monitor to zapłace za koszty wysyłki (był na gwarancji). Może monitor nie jest najwyższej klasy ale zapraszam na obejrzenie tych mankamentów - fatal ERR.
    Oczywiście moim błędem było nie sprawdzenie dokładne monitora przed kupnem....ale tego błędu już nie powtórzę DDDD

Pozdr
    a ja mam Monitor a nie kupę żadnej mory ostrość jest ok na całym obszarze monitora, odświerzanie 120 Hz przy rozdzielczości1280x1024 obraz jak żyletka. Ale faktycznie widziałem model u znajomego któremu przy rozdzielczości 1600x1200 obraz zawijał się na rogach, po wizycie w serwisie wymienili mu na nowy. Jest jeszcze pytanko czy sterowniki zainstalowałeś ?

Lolidio
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaibatsu
    a ja mam Monitor a nie kupę żadnej mory ostrość jest ok na całym obszarze monitora, odświerzanie 120 Hz przy rozdzielczości1280x1024 obraz jak żyletka. Ale faktycznie widziałem model u znajomego któremu przy rozdzielczości 1600x1200 obraz zawijał się na rogach, po wizycie w serwisie wymienili mu na nowy. Jest jeszcze pytanko czy sterowniki zainstalowałeś ?
    Zainstalowałem. W tym wszystkim co piszecie macie rację - tylko małe ALE: monitor jest ewidentnie strzelony tyle, że dziwi mnie serwis: wg nich wszystko jest w ramach norm!!!! To co to za serwis!!! Ja juz Iiamy nie kupię...nawet im maila posłałem, że mam wiele do zyczenia jesli chodzi o jakośc ich wyrobu oraz serisu - 0 reakcji.

Cytując Baranowskiego "....aaa to ja przepraszam" DDD

pozdr życząc dobrego humoru D

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Ciekawa teoria Najpierw odradzasz Iiyame a potem kazesz szukac czegos na Diamondtronie na ktorym Iiyama robi swoje monitory od bardzo bardzo dawna. Generalnie albo nie widziales ich monitorow albo widziales uszkodzone bo "padlina" do produktow tej firmy specjalizujacej sie wylacznie w tym segmencie rynku zupelnie nie pasuje.

Do listy mocnych producentow ktorych monitory Crt mozna kupic dzisiaj za smieszne pieniadze trzeba dodac Compaqa.
    Pisząc "padlina" o Iyamie miałem na myśli, to co produkują ostatnio bądź w ostatnich latach w segmencie CRT. Kiedyś Iyama była dużo lepsza jakościowo a teraz odnoszę wrażenie, że na polski rynek trafiają jakieś odrzuty. I nie piszę tego z kosmosu, bo akurat mam ciągły kontakt z dużymi ilościami sprzętu i o Iyamie nic dobrego napisać nie mogę. A co do Diamondtrona, to Iyama nie jest jedynym producentem, który te bańki stosował - przede wszystkim Mitsubishi, które swego czasu robiło genialne monitory. Wsadzić dobrą bańkę, to jeszcze nie wszystko, czego dowodzi przykład właśnie Iyamy.
    W zeszłym roku kupiłem sobie do domu nowiutką Iyamę (21', najwyższy model) i po prostych testach okazało się, że nie idzie ustawić geometrii. Pomyślałem, że trafiłem kiepską sztukę, więc wziąłem kolejną i w tej nie dość, że geometria była jeszcze gorsza, to w jednym rogu obraz był totalnie rozmyty. Przypadek?
    Trzeciej sztuki już nie brałem. Teraz używam Dell'a 1110 (21', Trinitron) - monitor jest używany, ale na dzień dobry zjada wszystkie nowe Iyamy pod każdym względem.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Ja ze swojej strony mogę zaproponować monitory LCD firmy LACIE. Naprawdę świetne, do zastosowań profesjonalnych.
    Do wyboru miałbyś "klasyczny" LCD, np. LaCie 120 (3.292zł)
    LaCie 119 (2072zł)

lub coś ekstra, z kalibratorem
    LaCie 319 (5.244)
    LaCie 231 (8.538 )

Widzę, że jesteś z Warszawy, wejdź sobie na stronę
    www.cortland.pl
    Chłopcy zajmują się głównie produktami dla grafików (chwalą się, że mają 5000 produktów)
    Sprwdzeni. Korzystam z ich katowickiej filii

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Ja ze swojej strony mogę zaproponować monitory LCD firmy LACIE. Naprawdę świetne, do zastosowań profesjonalnych.
    Fakt, Lacie to dobre monitory - ich LCD są naprawdę dobre (wysokie modele). Jak już piszemy o wyższych półkach, to jeszcze trzeba wspomnieć o Barco (tylko tutaj ceny faktycznie mogą powodować stany zawałowe).
    Jest taki monitorek Barco Reference Calibrator - kosztuje jakieś śmieszne 4000 euro :-) (oczywiście to jest CRT)
    Z dobrych LCD można jeszcze wymienić NEC'a SpectraView (ze sprzętową kalibracją) - cena jakieś 7-8 kpln.

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Widzę, że jesteś z Warszawy, wejdź sobie na stronę
    www.cortland.pl
    Chłopcy zajmują się głównie produktami dla grafików
    Cortland ma ceny wzięte prosto z kosmosu. Wszystko co oferują można normalnie kupić 10% taniej. Są pazerni na wysoką marżę po prostu a to w obecnych czasach na dłuższą metę się nie sprawdza ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

eehmmm... już głupi jestem mialem wrazenie ze znam sięco nieco na pierdołach typu odswiezanie, maska, taka siaka i owaka - ale jak czytam opisy o kalibracji, testowaniu itd - to rece mi opadają jaki beznadziejnie zielony jestem

wezmę ktoregos z was moze na zakupy w wawie i pomozecie? )

uff... per monitor ad astra, jak widze /////

poczytam jeszcze

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Fakt, Lacie to dobre monitory - ich LCD są naprawdę dobre (wysokie modele).
    Z dobrych LCD można jeszcze wymienić NEC'a SpectraView (ze sprzętową kalibracją) - cena jakieś 7-8 kpln.
    Z tego co gdzies mi wpadlow oczy, LACIE 319 i ktorys wyzszy NEC to jest jeden i ten sam produkt, tylko nazwa na obudowie inna wydrukowana :-) Tylko ze LaCie tansze.

Ze swojej strony moge powiedziec, ze w przypadku LaCie 319 roznica przed i po kalibracji sprzetowej jest ledwie dostrzegalna. Naprawde dobry monitor, o klase lepszy od jakichs CRT niemarkowych, ktore meczylem poprzednio. Oczywiscie cena morduje, ale w Helmutowie ta 319'tka to jakies 850/1000EUR bez i z kalibratorem. Kalibrator to Eye One 2, tylko tez nazwany po ichniemu ;-)
    A kalibrator zdecydowanie polecam miec. Oj polecam!! Im bardziej pasciasty monitor tym szok wiekszy po kalibracji :-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Podpinając się pod temat spytam czy ktoś miał styczność z Apple Cinema HD Display 23" ??. Czytałem co nieco na zachodnich forach na temat słynnego "pink cast" i ponoć problem ten został rozwiązany. Kusi na pewno rozmiar monitora i jego rozdzielczość.

http://www.cortland.com.pl/go/_info/...11d8dd26c6d6f2

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    AMEN!
    Dodatkowo dodam, że ważny jest kalibrator, który ma pomiar i ustawianie dowolne poziomu luminancji – bez tego też jest kupa (np Huey, Eye One Display Lite).
    Tzn. że Huey jest kupa czy też on właśnie jest OK?
    DSLRs & lenses

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów