Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Nowy monitor

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie Nowy monitor

Witam,

Kilka pytan odnosnie sprzetu jaki uzywacie, co polecilibyscie itd.

Obecnie uzywam starego Philipsa 107 B10, 17 ", swego czasu całkiem niezly monitor, teraz to juz zabytek, na dodatek mam padniety jakis zimny lut i polowe obrazu mi wykrzywia, niewazne - chodzi mi o zakup nowego monitora.
    Wiadomo , chodzi mi głownie o odwzorowanie kolorów, kontrast, przyzwoita geometrię obrazu. Chodzi rzecz jasna o monitor do zastosowan graficznych - super-duper-wypasione sprzety do gier itd mnie nie interesuja, takze reakcja 8ms na lcdkach itp. bajery nie sa tutaj istotne... Rozumiem, ze kazdy ma swoje gusta i gusciki, prosze tylko o wyrazenie swojej opinii ogólnej, nie chodzi o polecanie jakiegos konkretnego modelu - aczkolwiek sugestie sa wskazane

1. LCD czy CRT ?

mnie osobiscie gabaryty sa obojętne, oczywiscie - miło gdyby jakos obrazu zapewniał LCD taką jak CRT a waga 6 kg zawsze milsza od 22 kg, ale.... Rozmawiałem z kilkoma grafikami, ktorzy na codzien pracują przy obróbce zdjęc wiele godzin - ZADEN nie poleca monitorów LCD. Czy macie na to swoją opinie, jak to jest dokladnie z kolorystyką etc. Jeszcze niedawno upatrzyłem sobie piekną 19" iiyamy , crt, ale jakos widze, ze kompletnie wycofano to z rynku... W ogole zaplecze z monitorami CRT jest koszmarniesłąbe - hmm??

2. jezlei juz cos polecaie - prosze o wwskazanie miejsca, gdzie takie cud ustrojstwo mozna nabyc w przyzwoity sposob (czytaj: obsluga ktora w trakcie rozmowy z klientem przerywa spozywanie kaszanki i zna się cokolwiek na rzeczy;p)

Przyznaję, szukałem na forum dogłebnie jakeigos tematu o monitorach, w wyszukiwarce "CRT", "LCD", "monitor', itd itp - nie za wiele znalazłem, dlatego wybaczcie jesli post się powtarza...

spasiba

Uzależniony

Domyślnie

mam to i to
    oba maja zlety/wady ktore kazdy moze sobie wyobrazic

Gdybym mial dzis brac to 19" LCD a nawet dwa co by zrobic sobie pozadna przestrzen dla ps-a Czemu LCD, miedzy innymi dlatego, ze coraz wiecej ludzi to ma i jesli maja ogladac moje foty na lcd to przynajmniej wiem jak beda u nich wygladac ... oczywiscie mniej wiecej.

Poczytaj co i jak na
    http://www.mva.pl/
    http://benchmark.pl/

Po czym zobacz w miejskiej macalni i kup w zaprzyjaznionym sklepie lub jesli nie boisz sie martwych pixeli to na necie. I nie przejmuj sie pieprzeniem ze sa rozne technologie IPS itd, normalny TN jest dopracowany a wychwalane nowosci to wciaz poczatki, drogie i cienkie. Wybierz ten ktory dla Twojego wzroku bedzie ok ... hmm moze jakis samsung

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jeśli myślisz o sensownej pracy w środowisku skalibrowanym sprzętowo, a jednocześnie nie masz do wydania 20 tys. zł., to jedynym sensownym wyborem jest monitor CRT. Problemem jest to, że co raz trudniej kupić nowy i sensowny monitor tego typu, bo praktycznie już żaden z liczących się producentów nie robi baniaków. Iyama robi coś w rozmiarze 19-22 cale, ale to jest padlina niestety.
    Szeroki jest rynek dużych i używanych monitorów i tutaj można czasami upolować za dobrą kasę coś fajnego. Tylko trzeba to zrobić z głową i broń boże nie kupować bez oglądania i sprawdzania. Praktyka pokazuje, że czasami trzeba kilka monitorów sprawdzić zanim się wybierze sensownie działający. Ja na przykład przebierałem wśród Dell'a i musiałem pomęczyć Nokia Monitor Testem jakieś 20 sztuk zanim wybrałem "sztukę jak malina" (21" Dell 1110). Generalnie szukaj czegoś w rozmiarze 19-22" na kineskopie Trinitron lub Mitsubishi Diamondtron. Jeśli trafisz dobre Eizo, Dell'a, Mitsubishi albo IBM'a, to będziesz z tego zakupu zadowolony 1000x bardziej niż z jakiegoś podrzędnego LCD'ka, który wyświetla w porywach 30% przestrzeni sRGB :-) (oczywiście są świetne LCD, ale to koszt rzędu 20kpln, a ja tu piszę o wydatku rzędu 500-800 zł).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    mam to i to
    o Czemu LCD, miedzy innymi dlatego, ze coraz wiecej ludzi to ma i jesli maja ogladac moje foty na lcd to przynajmniej wiem jak beda u nich wygladac ... oczywiscie mniej wiecej.
    Zakładasz dziwny priorytet :-) IMO monitor powinien umożliwiać podgląd materiału pod kątem efektu końcowego, czyli odbitki w labie a nie pod kątem "kompatybilności" z monitorami wszystkich znajomych :-) No chyba, że ktoś foci jedynie z zamiarem oglądania zdjęć na monitorze... :-) To wtedy to założenie pewnie jest ok :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czemu LCD, miedzy innymi dlatego, ze coraz wiecej ludzi to ma i jesli maja ogladac moje foty na lcd to przynajmniej wiem jak beda u nich wygladac
    Każdy LCD inaczej pokazuje, także tym się nie kieruj.

Niestety, gdy zrobisz odbitki, to już w ogóle nie będzie tak różowo. Generalnie LCD gorzej oddają barwy niż CRT. Są jakieś profile, cośtam, ale co z tego, skoro barwy różnie są wyswietlane w różnych miejscach panela oraz zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia (AFAIK panele TN w tym przodują). Jest z tym coraz lepiej, ale jeszcze pod tym względem LCD ustępują CRT.

Moja sugestia - do zdjęć tylko CRT, albo wysokiej klasy LCD za grube $$$.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Zakładasz dziwny priorytet :-) IMO monitor powinien umożliwiać podgląd materiału pod kątem efektu końcowego, czyli odbitki w labie a nie pod kątem "kompatybilności" z monitorami wszystkich znajomych :-) No chyba, że ktoś foci jedynie z zamiarem oglądania zdjęć na monitorze... :-) To wtedy to założenie pewnie jest ok :-)
    Bardzo czesto slysze nazekania na monitory LCD, osobiscie malo przenosze na papier i jak sam widze to wiele ludzi podobnie skupia sie na internetowych galeriach swoich osiagniec. W tym kregu LCD uwazam za lepszy wybor.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Każdy LCD inaczej pokazuje, także tym się nie kieruj.
    Masz racje ale wydaje mi sie ze kazdy kineskop tez pokazuje inaczej, mozemy zrobic sonde ilu grupowiczow profesjonalnie skalibrowalo swojego crt? Cos mi sie widzi ze bedzie to maly promil. Tak wiec obstaje przy LCD.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Masz racje ale wydaje mi sie ze kazdy kineskop tez pokazuje inaczej, mozemy zrobic sonde ilu grupowiczow profesjonalnie skalibrowalo swojego crt? Cos mi sie widzi ze bedzie to maly promil. Tak wiec obstaje przy LCD.
    Zdziwiłbyś się :-) Fachowe skalibrowanie monitora - tzn. sprzętowe przy użyciu kolorymetru, nie jest czynnością z pogranicza czarnej magii i nie jest też czymś zaporowo drogim. W miarę przyzwoity kalibrator można kupić już za 500 zł (stara wersja Spydera na przykład). Jeśli ktoś kładzie nacisk na zachowanie zgodności kolorystycznej w całym torze obróbki, to ta inwestycja nie jest taka przerażająca. Można też kalibrację komuś zlecić, ale to IMO słaby interes, bo kalibrację trzeba co jakiś czas powtarzać (bo monitor zmienia parametry w czasie) i wtedy się okazuje, że zakup kalibratora to nie taki znowu wieli wydatek.
    Jeśli monitory są poprawnie skalibrowane, to każdy z nich będzie pokazywał TAK SAMO. Teoretycznie LCD też można kalibrować, ale przy przeciętnym LCD, to tak sensowne, jak zakładanie sportowych tłumików do malucha :-)
    A jeśli chcesz przekonać się w czym tkwi różnica pomiędzy CRT a LCD, to proponuję test - zrób w PS'ie pliczek o rozdziałce, powiedzmy, 3000x2000 w trybie 16-bitowym, zrób w nim gradient od czarnego do białego i pooglądaj sobie na 100% na CRT i LCD. Jeśli nadal nie zobaczysz różnicy, to ja nie mam więcej pytań :-)

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

ehm

wszystko fajnie, bundy sieknął zdrową soczystą wiedza ) juz kiedys cos na priw wymienialismy info, chyba siędo Ciebie jutro tam udam, AL :P dzisiaj padam po pracy, takze poki co dzieki za wpisy, jutro jeszcze tu wroce, thx!

Uzależniony

Domyślnie

Zdziwiłbyś się :-) Fachowe skalibrowanie monitora - tzn. sprzętowe przy użyciu kolorymetru, nie jest czynnością z pogranicza czarnej magii i nie jest też czymś zaporowo drogim. W miarę przyzwoity kalibrator można kupić już za 500 zł (stara wersja Spydera na przykład).
    wiec nowa sonda, kto ma kalibrator w domu

A jeśli chcesz przekonać się w czym tkwi różnica pomiędzy CRT a LCD, to proponuję test - zrób w PS'ie pliczek o rozdziałce, powiedzmy, 3000x2000 w trybie 16-bitowym, zrób w nim gradient od czarnego do białego i pooglądaj sobie na 100% na CRT i LCD. Jeśli nadal nie zobaczysz różnicy, to ja nie mam więcej pytań :-)
    super, tylko nasze fotki beda oceniane na lcd-kach, nie mowie ze nie ma roznicy bo oczywiscie beda ... tylko nie wiem ale ja na swoim crt widze schody przy 16bitach wiec moze chodzilo o 32? Tak czy inaczej lcd jest i bedzie gorsze .... ale i tak bralbym LCD

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów