Witam,
Kilka pytan odnosnie sprzetu jaki uzywacie, co polecilibyscie itd.
Obecnie uzywam starego Philipsa 107 B10, 17 ", swego czasu całkiem niezly monitor, teraz to juz zabytek, na dodatek mam padniety jakis zimny lut i polowe obrazu mi wykrzywia, niewazne - chodzi mi o zakup nowego monitora.
Wiadomo , chodzi mi głownie o odwzorowanie kolorów, kontrast, przyzwoita geometrię obrazu. Chodzi rzecz jasna o monitor do zastosowan graficznych - super-duper-wypasione sprzety do gier itd mnie nie interesuja, takze reakcja 8ms na lcdkach itp. bajery nie sa tutaj istotne... Rozumiem, ze kazdy ma swoje gusta i gusciki, prosze tylko o wyrazenie swojej opinii ogólnej, nie chodzi o polecanie jakiegos konkretnego modelu - aczkolwiek sugestie sa wskazane
1. LCD czy CRT ?
mnie osobiscie gabaryty sa obojętne, oczywiscie - miło gdyby jakos obrazu zapewniał LCD taką jak CRT a waga 6 kg zawsze milsza od 22 kg, ale.... Rozmawiałem z kilkoma grafikami, ktorzy na codzien pracują przy obróbce zdjęc wiele godzin - ZADEN nie poleca monitorów LCD. Czy macie na to swoją opinie, jak to jest dokladnie z kolorystyką etc. Jeszcze niedawno upatrzyłem sobie piekną 19" iiyamy , crt, ale jakos widze, ze kompletnie wycofano to z rynku... W ogole zaplecze z monitorami CRT jest koszmarniesłąbe - hmm??
2. jezlei juz cos polecaie - prosze o wwskazanie miejsca, gdzie takie cud ustrojstwo mozna nabyc w przyzwoity sposob (czytaj: obsluga ktora w trakcie rozmowy z klientem przerywa spozywanie kaszanki i zna się cokolwiek na rzeczy;p)
Przyznaję, szukałem na forum dogłebnie jakeigos tematu o monitorach, w wyszukiwarce "CRT", "LCD", "monitor', itd itp - nie za wiele znalazłem, dlatego wybaczcie jesli post się powtarza...
spasiba![]()