Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Nowy monitor

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek

super, tylko nasze fotki beda oceniane na lcd-kach, nie mowie ze nie ma roznicy bo oczywiscie beda ...
    Hmm...jakby Ci to powiedzieć.... są jeszcze na świecie ludzie, którzy oceniają zdjęcia lub dają do oceny po prostu na papierze ;-)
    Nie wpadajmy w paranoję cyfryzacji-czego-się-tylko-da :-) Ja odbitki robiłem i robił będę.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony

Domyślnie

No to sprawda prosta kupujemy na allegro crt za 150zl oczywiscie beczke po plaskie przeklamuja obrac i za 500 kalibrator.

Awatar darcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odwieczne pytanie o wyższości bańki nad LCD .
    Za CRT w tej chwili przemawia tylko wierniejsze odwzorowane kolorów - trochę - oraz cena. Pracowałem na crt przez 20 lat, na początku był przeplot, to była jazda , później 70 Hz, później 100 Hz i więcej, ale po kilku godzinach siedzenia pzed ekranem (12 wzwyż) głowa i oczy i tak dają znać o sobie.
    W listopadzie w domu i pracy przesiadłem się na LCD i skończyły się problemy głowo-oczne
    Nie używam kompa do zabawy tylko, lecz do grafiki komputerowej przede wszystkim. Efekt wyjściowy to druk prasowy, albumowy itd. oraz druk w fotolabach oraz ostatnio na drukarce termosublimacyjnej Selphy 510.
    I jakoś te zdjęcia obrabiane na LCD nie ustępują w druku tym obrabianym wcześniej na CRT.
    Fakt, że na LCD pomimo kątów prawie 180 stopni (za chwilę producenci będa reklamowac kąty powyżej 180 stopni , żeby przebic innych) to ja raczej siedzę na wprost monitora i gorsza jakość pod kątem mi nie przeszkadza.
    Kalibracja monitora jest ważna, bez niej wyjdzie kupa .
    Najprostszy sposób na skalibrowanie, aby to co na ekranie było w druku:
    weź zdjęcie, naświetl na folii, zrób proofa analogowego i porównując to co masz na proofie z tym co na ekranie doprowadź na tym ostatnim do stanu takiego, że masz to samo tu i tu . Znawcy tematu zarzucą, że proof jest CMYK-owy, a ekran RGB-owy - fakt ale przy używaniu tych samych profili do naświetlania i do oglądania na monitorze cmyk-ów (w PS-ie) efekt musi być identyczny.
    W przypadku fotolabu (korzystam z DVE), napisałem aby przysłali mi profil, dostałem, obrobiłem zdjęcia korzystając z ich profilu, wysłałem do wydrukowania i po pierwszej partii wiedziałem czy jest różnica czy też nie - nie było. Z fotolabu korzystam od roku - pół roku na CRT i pól na LCD - różnic w kolorystyce zdjęć - brak.

Pozdrawiam
    EOS 350D + grip | AF: Canon kit 3,5-5,6/18-55 | M42: CZJ Tessar 2,8/50 | Sigma 4-5,6/80-200 | JUPITER 37A MC 3,5/135 | SOLIGOR 2,8/28 | Inne: Kingston 1 GB i 512 MB | Selphy CP510

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Iyama robi coś w rozmiarze 19-22 cale, ale to jest padlina niestety.

Generalnie szukaj czegoś w rozmiarze 19-22" na kineskopie Trinitron lub Mitsubishi Diamondtron.
    Ciekawa teoria Najpierw odradzasz Iiyame a potem kazesz szukac czegos na Diamondtronie na ktorym Iiyama robi swoje monitory od bardzo bardzo dawna. Generalnie albo nie widziales ich monitorow albo widziales uszkodzone bo "padlina" do produktow tej firmy specjalizujacej sie wylacznie w tym segmencie rynku zupelnie nie pasuje.

Do listy mocnych producentow ktorych monitory Crt mozna kupic dzisiaj za smieszne pieniadze trzeba dodac Compaqa.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Jeśli myślisz o sensownej pracy w środowisku skalibrowanym sprzętowo, a jednocześnie nie masz do wydania 20 tys. zł., to jedynym sensownym wyborem jest monitor CRT.
    [...]
    Jeśli trafisz dobre Eizo, Dell'a, Mitsubishi albo IBM'a, to będziesz z tego zakupu zadowolony 1000x bardziej niż z jakiegoś podrzędnego LCD'ka, który wyświetla w porywach 30% przestrzeni sRGB :-) (oczywiście są świetne LCD, ale to koszt rzędu 20kpln, a ja tu piszę o wydatku rzędu 500-800 zł).
    No bez przesady. 19"LCD ktory pokaze sRGB to wydatek spory, bo rzedu 4-5k PLN. Jesli ma byc sensownie, to EIZO seria ColorEdge, LaCie seria 300, i chyba NEC(?) Jest taki jeden model polecany, ale nie pomne symbolu. Wszystkie wyswietla sRGB, a skalibrowac sprzetowo sie dadza bez problemu.
    A 20.000 PLN to EIZO CG 22, ktory ponoc ma wyswietlac cale Adobe RGB, czyli duzo wiecej niz wiekszosc CRT ktore padly w tym watku. I pytanie do czego ten monitor ma sluzyc. Jezeli efektem koncowym jest papier w foto LAB-ie to takie sRGB LCD-ki to i tak z zapasem pod wzgeldem kolorow, a takie EIZO za 20.000 to przerost formy nad trescia zdecydowany.

Jedna uwaga, ktora juz i madrzejsi w temaci, na tym forum zamieszczali. Jesli chcesz miec wierne kolory to bez wzgledu co postawisz na biurku, musisz to skalibrowac sprzetowo od czasu do czasu, a pracujac zwrocic uwage na rodzaj oswietlenia. AMEN. Im gorszy monitor tym bardziej mu ta kalibracja pomoze. A wszelkie "adoby gamma" to polsrodki i leczenie syfa pudrem.
    I nawet jak obrobisz zdjecie na monitorze za 20.000 i powiesisz to na sieci, to ogladajacy narod toto zobaczy inaczej na kazdej maszynie (bo nie bedzie mial skalibrowanego monitora).

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Adamm
    Guest

Domyślnie

moim skromnym zdaniem polecam Eizo FlexScan L568 - uzywam i jest porownywalny z CRT

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja polecam iiyamę HM204DT/22" 2999zł; sam używam HM903Dt od 3 lat 19 calowy, kupiłem go za 2100 zeta, a wycofali go ze sprzedarzy dopiero miesiąc temu i stracił na wartości około 300 zł to chyba coś znaczy. Lcd w miarę sensownego kupisz dopiero od 7 tys więc sie zastanów a to jest adresik do tego monitorka http://www.iiyama.pl/default.asp?SID...V=236&PROD=442 pozdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaibatsu
    a ja polecam iiyamę HM204DT/22" 2999zł; ... a to jest adresik do tego monitorka http://www.iiyama.pl/default.asp?SID...V=236&PROD=442
    pozdr
    a ja mam głupie pytanie: czy ekran tego monitora jest flat, czy tylko wypłaszczany - słowem: jak z refleksami ??
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Lolidio
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    ...odradzasz Iiyame a potem kazesz szukac czegos na Diamondtronie na ktorym Iiyama robi swoje monitory od bardzo bardzo dawna. Generalnie albo nie widziales ich monitorow albo widziales uszkodzone bo "padlina" do produktow tej firmy specjalizujacej sie wylacznie w tym segmencie rynku zupelnie nie pasuje.
    Mam Iiyame HM903DT A......iii szczerze!!! Kupa!!! Bardzo duża mora na brzegach ekranu, brak ostrości w rogach....a co najśmieszniejsze (czyt. tragiczne) wysyłałem do serwisu 2 X i po drugim razie odpisali, że cytuję "mieści się w granicach ich (serwisu) norm"...i jak przyślę jeszcze raz "dobry" monitor to zapłace za koszty wysyłki (był na gwarancji). Może monitor nie jest najwyższej klasy ale zapraszam na obejrzenie tych mankamentów - fatal ERR.
    Oczywiście moim błędem było nie sprawdzenie dokładne monitora przed kupnem....ale tego błędu już nie powtórzę DDDD

Pozdr

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Jesli chcesz miec wierne kolory to bez wzgledu co postawisz na biurku, musisz to skalibrowac sprzetowo od czasu do czasu, a pracujac zwrocic uwage na rodzaj oswietlenia. AMEN.
    AMEN!
    Dodatkowo dodam, że ważny jest kalibrator, który ma pomiar i ustawianie dowolne poziomu luminancji – bez tego też jest kupa (np Huey, Eye One Display Lite).
    Bardzo ważna jest jasność na stałym poziomie. Jeśli celem jest odbitka w minilabie – tym bardziej należy dopasować luminancję monitora (wypraktykowane: CRT 90Candeli/m2, LCD 110 Candeli/m2).
    W sprawie wojny CRT –LCD.
    Producenci sami już wybrali – CRT został pogrzebany.
    Mam CRT 22” Iiyama 514 – na niej gradient szarości też ma schodki – sprawdzałem.
    Sam używam LCD Samsunga 213T i 214T – ten drugi sporo lepszy – też mają schodki, ale ostrość o niebo lepsza od CRT i najważniejsze – proporcje obrazu się nie zmieniają.
    Radzę spróbować: poprzesuwajcie zdjęcie twarzy na ekranie CRT raz w jeden róg, raz w drugi, potem na środek – przy różnych rozdzielczościach ekranu....
    Można się zaskoczyć – niektóre nie umożliwiają uzyskanie właściwych proporcji.
    Za to LCD 1600x1200 stale ma idealne proporcje i... ostrość! Tego mi najbardziej brakuje w CRT.
    Nierównomierne podświetlenie LCD? trzeba trafić na egzemplarz –nie każdy jest wadliwy.
    Na 5 szt. Samsungów 213T, które kalibrowałem 2 miały jaśniejszą lewą stronę, reszta OK.
    na 2 szt. 214T – obie były idealne. W żadnym z nich nie brakowało mi kąta patrzenia.
    Miałem też do czynienia z Eizo
    Tańsze są niestety przereklamowane. Za to CG220 (Adobe RGB) – bajka! S2410 też zrobił na mnie dobre wrażenie.
    A propos 10 bitowego przetwarzania w monitorach Eizo – wyjście DVI zapewnia sygnał 8 bit. Więc gdzie tu zysk? Czy samo przejście do 10 bit – obróbka – i przeliczenie z powrotem do 8 bit (chodzi o wyliczenie krzywej gamma) naprawdę tak wiele da?
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów