Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Henryk Janowski (przyrodnicza)

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Jak on to robi?
    No przeciez napisalem powyzej. Zoom 50-200 w systemie Olympusa to ekwiwalent 100-400mm.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No przeciez napisalem powyzej. Zoom 50-200 w systemie Olympusa to ekwiwalent 100-400mm.

Z tego co wiem crop to współczynnik przez, który mnożymy ogniskową i w wyniku otrzymujemy ekwiwalent np. w tym wypadku 200X2 = 400, ale crop nie zmienia właściwości fizycznych obiektywu 200mm to nadal 200mm, tyle tylko, że wiemy, iż kąt widzenia jest przy cropie równym 2 taki jak przy zastosowaniu obiektywu 400mm, jednak zmiana kąta widzenia nie daje powiększenia jakie uzyskujemy stosując obiektyw 400mm. Obietyw 200mm daje zgodnie ze starą regułą powiększenie 4X (200/50), a 400mm 8x (400/50). W tym Olympusie jest zmieniony tylko kąt widzenia co nie daje powiekszenia 8X.
    Tak to widzę i dlatego sie dziwiłem, jak to możliwe.

Pozdrowienia, swnw.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    crop nie zmienia właściwości fizycznych obiektywu 200mm to nadal 200mm
    Nie zmienia perspektywy. Nad glebia ostrosci ciagle debatuja madre glowy

tyle tylko, że wiemy, iż kąt widzenia jest przy cropie równym 2 taki jak przy zastosowaniu obiektywu 400mm, jednak zmiana kąta widzenia nie daje powiększenia jakie uzyskujemy stosując obiektyw 400mm.
    Daje gdyz...

Obietyw 200mm daje zgodnie ze starą regułą powiększenie 4X (200/50), a 400mm 8x (400/50). W tym Olympusie jest zmieniony tylko kąt widzenia co nie daje powiekszenia 8X.
    Do tego dzielenia podstawiamy ekwiwalenty (kat widzenia) a nie fizyczne ogniskowe.

Tak to widzę i dlatego sie dziwiłem, jak to możliwe.
    To spojrz przez wizjer podpinajac to samo szklo do roznych cropow, zamiast patrzec na kartke z wyliczeniami.

Caly czas podkreslam ze nie chodzi mi o optyczno-fizyczne przekomarzanie sie a o efekt koncowy zdjecia z danego modelu aparatu.

Uprawnienia umieszczania postów