Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Henryk Janowski (przyrodnicza)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No przeciez napisalem powyzej. Zoom 50-200 w systemie Olympusa to ekwiwalent 100-400mm.

Z tego co wiem crop to współczynnik przez, który mnożymy ogniskową i w wyniku otrzymujemy ekwiwalent np. w tym wypadku 200X2 = 400, ale crop nie zmienia właściwości fizycznych obiektywu 200mm to nadal 200mm, tyle tylko, że wiemy, iż kąt widzenia jest przy cropie równym 2 taki jak przy zastosowaniu obiektywu 400mm, jednak zmiana kąta widzenia nie daje powiększenia jakie uzyskujemy stosując obiektyw 400mm. Obietyw 200mm daje zgodnie ze starą regułą powiększenie 4X (200/50), a 400mm 8x (400/50). W tym Olympusie jest zmieniony tylko kąt widzenia co nie daje powiekszenia 8X.
    Tak to widzę i dlatego sie dziwiłem, jak to możliwe.

Pozdrowienia, swnw.

Domyślnie

założe sie że on nie chodzi po lesie i próbuje się zbliżać na kilka kroków do ptaka, tylko sypie orzechów lub słonecznika przed budą i czeka w tejże budzie (czatowni) na modela i tu wystarczy spokojnie nawet 200mm z cropem 1,6

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz11 Zobacz posta
    założe sie że on nie chodzi po lesie i próbuje się zbliżać na kilka kroków do ptaka, tylko sypie orzechów lub słonecznika przed budą i czeka w tejże budzie (czatowni) na modela i tu wystarczy spokojnie nawet 200mm z cropem 1,6
    Nie jest to takie proste, twój obiektyw wystarczyłby, ale 200 mm stanowczo za krótkie na takie podchody, ptaki to calkiem przebiegle stworzenia ;-).
    Z tak krótkim obiekywem nie "crop factor" tylko "faktor szczęścia" jest bardzo potrzebny.

Pozdrowienia, swnw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    twój obiektyw wystarczyłby, ale 200 mm stanowczo za krótkie na takie podchody, ptaki to calkiem przebiegle stworzenia ;-).

nie mam na myśli podchodów z 200mm na ptaki, ale siedzenie w czatowni i czekanie z tym obiektywem

Początki nałogu

Domyślnie

Ok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    crop nie zmienia właściwości fizycznych obiektywu 200mm to nadal 200mm
    Nie zmienia perspektywy. Nad glebia ostrosci ciagle debatuja madre glowy

tyle tylko, że wiemy, iż kąt widzenia jest przy cropie równym 2 taki jak przy zastosowaniu obiektywu 400mm, jednak zmiana kąta widzenia nie daje powiększenia jakie uzyskujemy stosując obiektyw 400mm.
    Daje gdyz...

Obietyw 200mm daje zgodnie ze starą regułą powiększenie 4X (200/50), a 400mm 8x (400/50). W tym Olympusie jest zmieniony tylko kąt widzenia co nie daje powiekszenia 8X.
    Do tego dzielenia podstawiamy ekwiwalenty (kat widzenia) a nie fizyczne ogniskowe.

Tak to widzę i dlatego sie dziwiłem, jak to możliwe.
    To spojrz przez wizjer podpinajac to samo szklo do roznych cropow, zamiast patrzec na kartke z wyliczeniami.

Caly czas podkreslam ze nie chodzi mi o optyczno-fizyczne przekomarzanie sie a o efekt koncowy zdjecia z danego modelu aparatu.

Początki nałogu

Domyślnie

Ten artykuł zdaje sie potwierdzać to co napisałeś. http://www.dofmaster.com/dof_dslr.html Nie pozostaje mi nic innego jak dokonać ewolucji poglądów .

Pozdrowienia, swnw.

pędziwiatr
    Guest

Domyślnie

Pisząc o fotografii przyrodniczej trzeba odwiedzić ten link: Cezary Korkosz
    Mi osobiście fotki bardzo się podobają.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów