Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: EOS 60D - nie działa, miga ikona baterii

Uzależniony

Domyślnie Odp: EOS 60D - nie działa, miga ikona baterii

Cytat Zamieszczone przez Naprawiacz Zobacz posta
    ...

Doświadczenie mi podpowiada, iż jest to problem leżący po stronie płyty głównej i niestety jest ona do wymiany.
    W serwisie autoryzowanym mojemu klientowi ostatnio krzyknęli bodajże 1350zł, co jest raczej ceną zbyt wysoką dla tego modelu.
    Nie przejmuj się bzdurnymi odpowiedziami - to niestety standard na polskich forach. Na zagranicznych tego nie widać w takich ilościach.
    Pewnie tak, ale Pani zanosi "JUTRO" ten aparat do serwisu od paru dni, przynajmniej w innym wątku też się pożaliła na to, jakże podobnym XD

Generalnie jak się coś psuje to się zanosi do serwisu a nie żali na forach na jakieś trolle.

Oczywiście wymiana płyty, tak najłatwiej i najkorzystniej skroić klienta.

Siedzisz w temacie to wiesz, kiedyś się naprawiało, teraz wymienia.

A taki przypadek motoryzacyjny : silnik nie odpala, elektronika dziwnie się zachowuje, autoryzowany serwis mówi wymiana komputera ... myślę że zgadniesz czego nie było, parę minut na podnośniku i załatwione.

Czy na pewno taki sam objaw?
    Nie ma żadnego napisu na wyświetlaczu głównym?
    ....
    Str 28 instrukcji obsługi (w moim przypadku). Ale nie wkładam rozładowanych baterii bo po co.
    ...
    Co do doświadczenia, to jest ono poprawne, ale tylko w przypadku gdy rozmowa jest między serwisantem naprawiającym sprzęt a klientem. W tym przypadku niczego nie wnosi.
    ....
    Cały wątek nic nie wnosi, pierwsza właściwa odpowiedź padła już od samego początku.

@becekpl - znajomym się nie robi komputerów to podstawowa zasada której należy się trzymać, nie znasz się i masz święty spokój.
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 06-08-2017 o 14:31

Naprawiacz, dzięki za odpowiedź.
    Aparat zaniosłam w sobotę do serwisu, ostatecznej odpowiedzi jeszcze nie mam, ale prawdopodobnie zawodzi klapka od slotu baterii bądź cały slot będzie do wymiany. Oby tak było, bo to raczej groszowa sprawa. Czekam na kontakt od serwisanta.

I masz rację, objaw nie był ten sam, jak pisze 7four - na wyświetlaczu głównym nie było żadnego napisu, komunikatu o błędzie, aparat w ogóle nie startował. Migająca ikonka baterii pojawiała się na małym panelu LCD w prawym dolnym rogu.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Akurat wyczerpała mi się całkowicie bateria. To znaczy bateria nie da się normalnie wyczerpać całkowicie, ale jest wyczerpana w tym sensie, że aparat się nie uruchamia. Nie mam juz 60d ale w 6d przy wkładaniu takiej baterii miga jak zwykle czerwony LED przy slocie karty. Poza tym pojawia się tylko migająca ikona baterii na górnym LCD.
    Co interesujące, ta ikona miga dość blado i szybko gaśnie zupełnie. Po ponownym włożeniu tej baterii wszystko się powtarza dokładnie tak samo.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

U mnie migała tylko ikona na LCD (i to nie blado), nie gasła. Czerwony LED nie migał. Aparat w ogóle nie dawał oznak czegokolwiek oprócz tej denerwującej ikony baterii na LCD. Powtarzane z trzema bateriami, za każdym razem to samo.

Uzależniony

O ile pamietam, to uszkodzenie wylacznika pokrywy slotu powoduje rozlaczenie wszystkiego i nawet na wyswietlaczach nic sie nie pojawia. Jesli cos sie swieci (np. symbol baterii , lub swieci sie jakas diodka , to i wymiana samego slotu mija sie z celem - a najprawdopodobniejsza wersja to jednak ta z plyta glowna. Oby nie...

Na zakończenie wątku - może komuś się przyda takie info. Po 1,5 miesiąca odzyskałam aparat - najpierw zwykły serwis z nim walczył i nic nie wymyślili, po czym wysłali do Canona do Wawy, gdzie wymieniono płytę zasilania. Plus ogólne czyszczenie aparatu i przywrócenie do ustawień fabrycznych. Łącznie ta przyjemność kosztowała mnie 500 zł. Jest u mnie 2 tygodnie, na razie działa bez zarzutu.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów