Mam problem .Jak skasować najprościej winiete z obiektywu na PS
Mam problem .Jak skasować najprościej winiete z obiektywu na PS
Filtry - zniekształcenia - korekcja obiektywu.
Jest tam wszystko, co Ci potrzeba i ciut więcej!
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Nooo, to kolega musi sobie zafundować najnowsza wersję i wszystkie plug-in yZamieszczone przez janfosz
![]()
MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!
Sprawdz czy darmowy plugin o nazwie PTLens zadziala pod twoja wersja PS - ladnie likwiduje winiete.
Zrób zdjęcie białej kartki na cały kadr. Później z tego zdjęcia robisz odcienie szarości, negatyw i ustaw jasność tak, aby na środku było 50% jasności (127,127,127). To co wyjdzie nakładasz jako nową warstwę na zdjęcie z którego chcesz usunąć winietę i jako tryb mieszania ustawiasz "overlay" a suwakiem regulujesz procentowo jak bardzo narożniki będą rozjaśnione.
Niestety znam słabo PS'a stąd pytanie, które może wydać się Wam śmieszne ale skąd ściąga sie lugin'y?
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
...i daj proszę znać, to sobie też go ściągnę* :grin:Zamieszczone przez Vitez
*również korzystam z PS 7
No to zalezy kto jest autorem danej wtyczki.Zamieszczone przez Mac
Sa tez stronki gdzie jest ich troche zebrane w jednym miejscu.
Fajna sprawa sa tez gotowe "akcje" do PSa. Tu masz kilka.
podpis...
Polecam przesiadkę na CS/CS2. Na początku też miałem opory bo trochę zaczęło się ślimaczyć, ale teraz już nie wyobrażam sobie pracy na 8bitowych warstwach.Zamieszczone przez Zielony