Dzięki za błyskawiczną*odpowiedź i materiał. Fajna fotka... Chyba faktycznie masz rację, trzeba sobie wyrobić zdanie na drodze praktyki.
Dzięki za błyskawiczną*odpowiedź i materiał. Fajna fotka... Chyba faktycznie masz rację, trzeba sobie wyrobić zdanie na drodze praktyki.
Miałem to szkło w czasach kiedy do wyboru był 70-300 i 70-200, poza wilekością i astronomiczną ceną niczym sie nie wyróżniało.
--- Kolejny post ---
Masz tanią, świetnie zbudowaną, swietną optycznie elkę z bardzo dobrym AF. Zrobisz kilka zdjęć i biały kolor przestanie ci przeszkadzać.
W świetle Waszych postów biały kolor tubusa już przestaje mi dokuczać :-)
A fociles takim obiektywem w ogole? Bo np dla mnie 200mm bez is to odpada i zdecydowanie z tych dwoch wzialbym nowe 70-300 nano usm
SONY
Strzelam amatorsko manualną dwusetką od Zeiss'a i jakoś tam sobie radzę, zresztą to szkiełko (jak się trafi z ostrością) daje niesamowitą frajdę. Szkła ze światłem na poziomie 4-5.6 i tak nie nadają się do np. reportażu z koncertu, ale pod niebem da się*tym spokojnie pracować.
A brałeś pod uwagę Sigmę 70-200/ 2.8 EX APO OS HSM?
Test masz tutaj: Test Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
tutaj: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM -- Lens Sample Photo Archive in photography-on-the.net forums masz mnóstwo zdjęć do pooglądania z tego obiektywu (na tym forum z innych szkieł też jest co oglądać). Myślę, że jak na to co oferuje ten obiektyw to cena nie jest zła - nowy do kupienia poniżej 4KPLN, używane w okolicy 3K PLN.
To już jest inny budżet, w tym zakresie prawdopodobnie bym nie kombinował, tylko wybrał Canon EF 70-200 F2.8
Jeśli mówisz o najnowszym Canonie - wersja II, to rzeczywiście rewelacja, ale cena około 9K PLN. Jeśli by porównać tę Sigmę ze starszymi Canonami to już niekoniecznie są lepsze, a na pewno droższe.
Ostatnio edytowane przez marcusp ; 04-08-2017 o 13:29