Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problemy z lampami Phottix -> Przesiadka na YN-600EX-RT II?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problemy z lampami Phottix -> Przesiadka na YN-600EX-RT II?

Cześć, rok temu kupiłem dwie lampy Phottix Mitros Plus oraz nadajnik Odin II. Praktycznie od samego początku mam problemy z lampami, jedna z nich błyskała średnio 2-4 na 10 strzałów, poszła na gwarancję gdzie wymienili jej palnik. Teraz w tej samej lampie pojawił się problem z wyświetlaczem, po wyłączeniu lampy na wyświetlaczu pojawiają się paski, które po chwili same się wygaszają.
    Natomiast druga lampa umarła mi na ostatnim weselu. Ręce mi opadają i już nie wiem co robić tym bardziej, że zależy mi aby docelowo mieć w systemie 4 lampy. Mając takie jazdy z tymi lampami kupno kolejnych dwóch przy takiej cenie jest chyba kompletnie bez sensu. Tylko ja mam takie problemy z Phottixem?

W chwili obecnej zastanawiam się nad przesiadką na Yongnuo, chciałbym kupić 4 lampy YN-600EX-RT II oraz nadajnik YN-E3-RT. Lamp używam głównie na weselach oraz sporadycznie przy sesjach produktowych u siebie w mieszkaniu. Generalnie zależy mi na systemie w którym podczas wesel mógłbym z lampy na sankach sterować innymi lampami oraz przy pomocy nadajnika YN-E3-RT bawić się w domowym studio.

Moje Phottixy znowu pójdą na gwarancję ale jestem już nimi tak zirytowany, że jestem skłonny nawet dzisiaj zamówić te Yongnuo. Może są tutaj osoby, które błyskają tymi Yongnuo na weselach i są w stanie doradzić czy warto je kupić? Jeszcze pytanie czy są jakieś odbiorniki, które wyzwolą mi błysk w lampach plenerowych przy pomocy nadajnika YN-E3-RT na sankach?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Problemy z lampami Phottix -> Przesiadka na YN-600EX-RT II?

Od końca: YN-E3-RX.
    Jakie lampy plenerowe masz na myśli? Jeśli Atlas 600, to mają swój własny (wbudowany) system wyzwalania radiowego, nadajnik to "Navigator X", jest też lampa reporterska Stroboss 60c z wbudowanym radiem (nadajnik i odbiornik). To jest nadruk polskiego importera na lampach Godox: GODOX – 2.4GHz Flash System Overview | FLASH HAVOC - niestety nie ma na ten temat tak wielu opinii jak o YN685 czy YN600ex-rt.

Dopiero zaczyna

Teraz nie mam żadnej plenerowej na myśli. Tak ogólnie pytałem co musiałbym kupić aby jakąś plenerówkę wyzwolić przy pomocy nadajnika YN-E3-RT. Swego czasu bawiłem się Phottix Indra 500 TTL ale to nie mój budżet.
    A o co chodzi z tym Godoxem i Strobossem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Quadralite zamawia lampy Godox z własnym nadrukiem, podobnie jak kilka innych firm na świecie. Przeglądałeś link? Tam masz pokazane wszystko obrazkowo, co z czym i jak się łączy, co można czym wyzwalać. "Godox AD360" nazywa się u nas "Quadralite Reporter 360", "Godox TT685" to "Quadralite Stroboss 60", "Godox AD600" to "Quadralite Atlas". Nie sprowadzają "Godox TT600" (mniej więcej to samo, co YN560III, jednak z istotną różnicą - TT600 może pracować w HSS jako lampa zdalna) ani "Godox AD200" (nieduża, "kieszonkowa" lampa akumulatorowa z TTL i HSS, niezależna od systemu), i lamp z akumulatorkami dedykowanymi (krótki czas ładowania, dużo błysków z jednego akumulatora).
    Nie używam, więc nie napiszę "opinii użytkownika", ale całość jako system do rozbudowy wygląda interesująco: Stroboss 60 jako lampa na aparat (i od razu ma wbudowany nadajnik), np. na salę jako manualne kontry TT600 (po wyjściu w plener można je użyć w HSS), jeśli zabraknie mocy - AD200 lub Atlas.

Dopiero zaczyna

Pracujesz w Quadralite, że tak je promujesz? :P A tak na poważnie to wczoraj mocno zagłębiłem się w tą markę, trochę poczytałem między innymi na fotoblogii oraz jakichś zagranicznych stronach, pooglądałem zdjęcia itp. Muszę przyznać, że bardzo spodobał mi się ten Atlas 600 TTL - dobra moc, wbudowany wydajny akumulator, niska cena. No i chyba wszystko wskazuje na to, że jeszcze dzisiaj zamówię Qudralite tym bardziej, że na fotozakupy.pl jest aktualnie rabat 5% na produkty tej firmy. Przy zakupie 4x Stroboss 60 + nadajnik Navigator X wyjdzie mi równe 2362 zł. Nic tylko brać...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Niestety nie, i nawet nie pytałem, czy chcieliby płaci za taką "promocję" ;(
    Jestem na podobnym etapie - zastanawiam się, czy nie zmienić zestawu 622+lampy Canona na coś innego, a ten Godox jako system wygląda dość ciekawie, i na start, i do rozbudowy (AD200 i ewentualnie Atlas). Niestety u nas jest mało popularny, i niewiele osób o nim pisze.

Dopiero zaczyna

Dzisiaj znalazłem coś takiego: 79 Studio - Strobist by Quadralite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Właśnie to, co napisał w podsumowaniu mnie ciągnie do tego systemu "główną zaletą zestawu jest mobilność oraz wzajemna kompatybilność dużej lampy plenerowej z małymi speedlightami, a to wszystko z pełną automatyką i HSS", przy czym ja zastanawiam się nad tymi mniejszymi lampami - AD200.
    U "żółtej konkurencji" już zagościła taka lampa, niedługo po premierze: Godox AD200

Uprawnienia umieszczania postów