Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Sigma 35 f1.4 ART vs Sigma 24-35 f2 ART

Dopiero zaczyna

Domyślnie Sigma 35 f1.4 ART vs Sigma 24-35 f2 ART

Dawno temu miałem 5DIII i Sigmę 35 1.4 Art - pomimo kalibracji nie mogłem dojść z nią do ładu na dalszych odległościach.
    Z bliska żyleta... 5-6 metrów żyleta... wszystko co dalej loteria i w dużej mierze przestrzelone klatki.
    Czytam czytam i jest masa ludzi, którzy zachwycają się tym szkłem i nie mają problemu, który przerabialem.
    Kusi mnie żeby znowu nabyć to szkło tym razem pod 6D w nadzieii, że nie powtórzy się to.
    Jako alternatywę rozważam 24-35 - słyszałem, że ostre niemiłosiernie i bądź co bądź fajny szerszy zapas
    Nie spotkałem się z tym, żeby ktoś skarżył się na AF w tym zoomie.. Jest bardziej dopracowany?
    f1.4 kosztem f2 z pewniejszym AF kusi.. chyba że z zoomem też mieliście jakieś problemy?
    Będę wdzięczny za udział w dyskusji osób, które miały do czynienia z jednym jak i drugim słoikiem.

ps: Na koniec chciałbym potwierdzić lub obalić pewien mit. Mianowicie krąży teoria że słoiki Sigmy mają więcej problemów z im nowsza jest puszka. Tj. będzie pewniejsze szkło z 6D niż z takim 5DIII lub 5D IV. Prawda czy bujda?

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Sigma 35 f1.4 ART vs Sigma 24-35 f2 ART

Cytat Zamieszczone przez destrothai Zobacz posta
    ps: Na koniec chciałbym potwierdzić lub obalić pewien mit. Mianowicie krąży teoria że słoiki Sigmy mają więcej problemów z im nowsza jest puszka. Tj. będzie pewniejsze szkło z 6D niż z takim 5DIII lub 5D IV. Prawda czy bujda?
    Nie wiem jak jest w przypadku krótkich Sigm. Ale coś w tym musi być bo u mnie Sigma 150-600 Sport jakoś ostrzej wygląda na fotce zrobionej 60D niż 7II, co mnie bardzo irytuje. I nie jest to kwestia FF/BF. W 60D max ISO dla mnie to 800.

Canon nie udostępnia specyfikacji działania swojego AF.
    Sigma po prostu robi swoje obiektywy testując na istniejących egzemplarzach aparatów.
    Gdy wyjdzie nowy aparat lub nowy soft do istniejącego aparatu to może spowodować potencjalnie mniejsze lub większe problemy.

Pełne uzależnienie

moja S50A działa dobrze zarówno na moim 6D jak i na 5DIII koleżanki z roboty (nawet twierdzi ze jest za ostra) - sigma była ustawiana dockiem pod moje 6D ale najwyraźniej to jej nie przeszkadza działać na nowszym 5DIII czy całkiem starym sprzecie bo używam ją również na analogowym eosie 3 i również działa.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Ok a czy mógłby się jeszcze ktoś ustosunkować do porównania tych 2 obiektywów?

Uprawnienia umieszczania postów