Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
Przez kilka lat miałem na APS-C tylko C10-22 i C70-200/4L. Potem dokupiłem C50/1.8. Kit zaraz na początku poszedł definitywnie na bok bo to była wersja pierwsza, bezwartościowa. Jakoś sobie radziłem chociaż różnica między 18 a 22 mm na dłuższym końcu ma znaczenie. No i f/4.5 vs 5.6 pewnie też. Dopiero pod koniec przygody z APS-C dokupiłem C17-55IS. Ewidentnie w systemie APS-C Canona brakuje szkiełka rzędu 20-22 i f/2.
To szlachetny zestaw miałeś już na początek

No tak, 18 i 22 na dłuższym końcu to spora różnica. Ale różnica w cenie też znacząca. Niewiele dokładając do ceny c10-22 można mieć zestaw 10-18+24+55-250 i być przygotowanym (przynajmniej na papierze) na wszelkie okazje. Co do krótszego naleśnika f/2 to pewnie by kosztował odpowiednio.

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
A może odwrócisz problem i obiektyw dopasujesz do tematu twoich zdjęć, a nie do aparatu, żeby ładnie na nim wyglądał. Są osoby, którym zakres ogniskowych się pokrywa i wcale nie jest to dla nich problem.
W teorii rada słuszna. W praktyce jednak, żeby dopasować obiektyw do zdjęć to najpierw muszę mieć zdjęcia, a tych znowu bez obiektywu nie dam rady zrobić mimo szczerej chęci

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
Ja bym nie wytrzymał z UWA jako jedynym obiektywem...
No raczej...