A ja myślę, że kolega wyposaża swój schron czy bunkier na wypadek nieuchronnie nadchodzącej wojny światowej.Po atakach jądrowych i impulsem elektromagnetycznym ze sprzętu elektronicznego pozostaną przyciski do papieru, ale można będzie dalej pstrykać Zenitami.
Pozostaje tylko zakopać zapas filmu w ołowianej skrzyni.
Ja już mam takie aparaty a mianowicie niezawodne Asahi Pentaxy M42 z przełomu lat 60/70'.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 26-07-2017 o 19:40
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Aparatów było multum, skupiłbym sie na szklach. Bedzie problem z czymś ciekawym w okolicach 200mm, chyba że chcesz dzwigać sonnara 180, wtedy do tego wystarczy Kiev lub psix albo cokolwiek z systemu Eos + M42 ale tam już sa baterie. Z aparatów które mam polecę ci: Olympusa OM10/Omg, pentaxa spotmatic, Minoltę XG1, albo xgm, canona AE-1, albo Ftb, Nikona Em. Masz jeszcze cała mase Zenitów, Praktic. Problemem będzie znalezienie aparatu w dobrym stanie i na tym bym się skupił. Możesz poszukac czegos z wyzszej półki np F1. Pomysl o wejściu w system FD, tanie dobre szkla
Pentax k1000
M50; 1.4/32mm