Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
Gdzieś na forum wisi wątek, z ankietą o najczęściej używanych obiektywach przez "ślubniaków", ostatnio jak tam zaglądałem, wygrywał zestaw 35mm + 85mm (dla pełnej klatki).
W tej chwili możesz zacząć od Sigmy 35/1.4 Art, choć jak wolałbyś wydać mniej, a zakup pełnej klatki nie jest sprawą najbliższych dni, to może Sigma 30/1.4 Art - przeznaczona dla "cropa" (jak Twój 7d), ale także na tym forum czytałem opinie, że może się nadawać także dla pełnej klatki, przynajmniej na początek. I chyba to byłoby najrozsądniejsze, miałbyś jasny, niezbyt wąski obiektyw do 7d, i mógłbyś spróbować działać z nim na pełnej klatce. Zobacz wątek Sigma 30mm f/1.4 Art on Full Frame? -- Canon EF and EF-S Lenses in photography-on-the.net forums
Jednak w pomieszczeniach ten jeden obiektyw może być za wąski, zresztą sprawdź: ustaw swojego zooma (na pewno jakiś masz) na 35 (lub 30), i spróbuj zrobić zdjęcia "jak przy błogosławieństwie" (jeśli masz zmaira robić całość).
Dla formalności: będziesz miał zapasowy sprzęt, lampę na zabawę (plus zapas), i najważniejsze - "papierek" o ukończonym kursie dla fotografów, do pokazania księdzu?
Dzięki, odnalazłem tą ankietę.Rzeczywiście nadal wygrywa ten zestaw 35mm + 85mm. Czyli proponujesz Sigmę 35/1.4 Art (ok.2800zł za używaną)? Natomiast jakbym chciał ten drugi 85mm to, który? Mogę pożyczyć od szwagra drugie 7d... Jeśli chodzi o zapasowy sprzęt. Nie mam niestety lampy, i nie bardzo się znam na tych lampach, bo chociaż fotografuje od dawien dawna to nigdy nie lubiłem sztucznego światła. Znalazłem kurs liturgiczny dla fotografów i niedługo na niego idę. Czy wystarczy taka lampa tradycyjna nakładana na body? Bo przyuważyłem, że na jednymm ślubie fotograf rozstawiał się ze swoim statywem, na którym była zamieszczona lampa, ale to pewnie tez nie najtańsze rozwiązanie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
50 1.8 stm
Przy moich miesięcznych poborach magazyniera... rozwiązanie byłoby idealne. Ale czy to wystarczy???

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
Kup sobie zooma Canona 24-70 L II
Jest baaaardzo drogi, uzywany 5,5 tys. nie zdobędę takich pieniędzy.