Dziwny ten post. Wypożyczenie A7r II to pewnie ze 200 zł. Jak już wypożyczysz, to się szybko przekonasz, że A7r II do "zdjęć w ruchu" nadaje się mniej niż średnio.
Dziwny ten post. Wypożyczenie A7r II to pewnie ze 200 zł. Jak już wypożyczysz, to się szybko przekonasz, że A7r II do "zdjęć w ruchu" nadaje się mniej niż średnio.
Dokładnie, też tego nie rozumiem. Szczególnie w obliczu dużych wydatków.
Co do meritum to mój znajomy zapalił się bardzo mocno do tego Sony. Nabył bez sprawdzania, sprzedał po drodze body Canona ale nie sprzedał eLek. Zajmuje się foto ślubną i modową. Twierdzi że obrazek z Sony łatwiej mu się obrabia niż z Canona (5D mkIV) tylko jest jedno ale. Nie ogarnął odcienia twarzy. Mówi że nawet jpg prosto z puszki Canona leży mu bardziej niż z Sony z PS-a. Nie twierdzi też że jest gigantem obróbki i być może ktoś kto lepiej to ogarnia uzyska zadowalający efekt. Natomiast on nie ma zamiaru siedzieć nocami nad tym co z Canona ma od ręki. Co ciekawe rzecz o której mi mówi to był proces, początkowo był zachwycony, jednak po zachwycie właśnie ta rzecz go coraz bardziej drażniła - na tyle że wrócił do Canona z podkulonym ogonem.
Morał z tego taki IMHO - to jest wszystko kwestia indywidualna i jedyna sensowna rzecz jaką można zrobić to sprawdzić samemu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Prawda, że bardzo dużo zależy od przyzwyczajenia i od dobrego poznania możliwości sprzętu i oprogramowania.
Dużo czasu zajęło mi świadome przejście ze świata Canona do świata Sony
Nie potrzebuję/robiłem, ale jest znany/opisany sposób jak w puszkach A7x dostosować profil kolorów by otrzymywać żądany układ w plikach *.jpg w zależności od podpiętych obiektywów.
Robię w RAW, w wywoływarce są gotowe presety co pozwala widzieć (na wstępie) jaki zestaw się chce na "wywoływanych" zdjęciach.
jp
Aptekarsko inny jest odcień kolorów z obiektywów Zeiss a inny z CV 15mm/4.5 III
--- Kolejny post ---
Prawda, że bardzo dużo zależy od przyzwyczajenia i od dobrego poznania możliwości sprzętu i oprogramowania.
Dużo czasu zajęło mi świadome przejście ze świata Canona do świata Sony
Nie potrzebuję/robiłem, ale jest znany/opisany sposób jak w puszkach A7x dostosować profil kolorów by otrzymywać żądany układ w plikach *.jpg w zależności od podpiętych obiektywów.
Robię w RAW, w wywoływarce są gotowe presety co pozwala widzieć (na wstępie) jaki zestaw się chce na "wywoływanych" zdjęciach.
Aptekarsko inny jest odcień kolorów na fotografiach Colochcecker z obiektywów Zeiss a inny z CV 15mm/4.5 III
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Stracisz rozdzielczosc a zyskasz 1ev dr, you'r choice!
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie wiem czemu ten post niektórym osobom wydaje się dziwny. Mam wrażenie, że ten wątek poszedł w innym kierunku niż planowałam redagując pytanie. Chciałabym zapytać o jedną rzecz: czy robiąc zdjęcie na ISO 100 w miarę ok naświetlonym zdjęciu jakie DR ma realne, praktyczne znaczenie oraz czy ilość przejść tonalnych na skórze, ubraniach miedzy Canonem, Nikonem d810 i Sony a7r II będzie taka sama? Nie rozumiem opisu na optycznych, że Nikon ma 14 bit a Canon 12, albo że Nikon ma powiedzmy 500 tonów co daje 9 bitów, a Canon 350 co daje 8.
Co do wrzucania zdjęć, to chyba nie jest to ten wątek, a poza tym niekoniecznie chce wrzucać moje komercyjne zdjęcia na forum w sprawie technicznego aspektu fotografii. W tej branży klienci są różni, chyba wolę być anonimowa (i proszę o wyrozumiałość w tym zakresie). To co zaobserwowałam to napisałam. Poza fotografią zajmuję się również retuszem zdjęć i ostanio miałam zdjęcia z D810 robione w całkowitym słońcu i wydaję mi się, że takich highlightsów z nosa, policzków i włosów nie byłabym w stanie wyciągnąć na Canonie.
Co do Nikona czy Sony, to obojętna mi firma o ile jej system jest w miarę popularny. FIrma nie jest dla mnie ogranicznikiem, nie przywiązuje się też do marki. Istotny jest dla mnie fakt, że za Canona 70-200 IS II L wezmę maks 7 tys, a nowy Nikkor czy Sony to wydatek 13 tys., to samo z 24-70 f2.8. W moim temacie Sony pojawiło się tylko i wyłącznie z tego powodu, że daje mi możliwość podłączenia moich obiektywów Canona poprzez adapter Sigmy. Natomiast NIkon d810 ma ogólnie dobre opinie i ew. też jest opcją.
Ostatnio edytowane przez Izabelia ; 18-07-2017 o 22:42
postanowiłem nic nie pisać bo nie widząc zdjęć nie bardzo wiadomo o czym piszemy, ale się złamałem (ale to już ostatni raz) i napiszę jeszcze raz z mojego amamtorskiego punktu widzenia większy DR przy problemach ze światlami nie daje nic - z prostej matematyki wynika ze w światlach jest tyle informacji że wszekie czynności daje się wykonać bez problemu, ale jeśli w światlach nie ma informacji to znaczy że ktoś źle zmierzył światło i przepalił no i z takich świateł informacji zasadniczo odzyskać sie nie daje - obawiam sie że problemy ze światlami trzeba rozwiązać na etapie naciskania małego czarnego guziczka na korpusie - oczywiście takie zrypane zdjęcie też daje się naprawić tylko to raczej nie jest sytuacja normalna i zdjęcie musi być warte tej wkladanej dodatkowo pracy.
podsumowując nie zgadzam się z konkluzjami - problemy w światłach to problemy z ekspozycją, a nie drem - rozumiem że czasem trudno się pogodzić z tak trywialnym faktem ale takie jest życie- ilośc bitów, efałów, punktów dxo przyznaych matrycy dla obszarów z górnej części histogramu jest jak kałuża w wojsku (zbiornik wodny bez znaczenia strategicznego) i ma marginalne znaczenie.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 18-07-2017 o 23:52
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień