Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Canon 5DS R czy A7R II

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Canon 5DS R czy A7R II

Dziwne te posty i pytania użytkownika Izabelia, jakby pisane po to żeby pobudzić do dyskusji Canon FF -> Sony FF.
    Mam wrażenie, że pod nickiem Izabelia, kryje się dobrze znany tutaj miłośnik DxO i powiązanej ulubionej marki.
    Czy Wy też już wiecie kto to?

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    A się głupio zapytam, jaki masz problem ze swoim zestawem? Bo to, że się "ktoś" "gdzieś" "czegoś" naczyta, to jakby w skrócie napisać ... taki jest teraz świat. Czasami mam okazję oglądać za to telewizję i z tego przekazu który tam płynie, to tak żeby żyć, trzeba tak około ze 3kg tabletek dziennie łykać.

Jak dobrze poczytasz, to fuji jest "awesome and amazing" , dlaczego tego faktu nie bierzesz pod uwagę ?
    Szczerze mówiąc od jakiegoś czasu mam wrażenie, że mój Canon gubi highlightsy, które robiąc retusz na zdjęciach z Nikona d810 są do wyciągnięcia. Wiem, że jest wiele zmiennych, dlatego zanim podejme decję, chciałam podpytać na forum.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    1.
    Musisz się zdecydować jakie cechy zdjęć :
    - szczegółowość, ostrość
    - dynamika
    - kolory
    - szumy
    - ...
    oraz jakie cechy użytkowe aparatu:
    - szybki, pewny AF
    - śledzenie ostrości
    - zdjęcia seryjne
    - ....
    są teraz i bedą w przyszłości dla Ciebie najważniejsze i pod te priotytety ustawiać sobie sprzęt teraz i jego drogę rozwojową.

2.
    Przez kilkanaście lat byłem użytkownikiem lustrzanej Canona, 1.5 roku temu przeniosłem się na A7R2.

Oczywiście da się stosować obiektywy Canona (przez przejściówkę) na A7R2 ale nie wykorzystasz optymalnie wszystkich cech A7R2.
    Na dłuższą metę to po prostu nie ma sensu.
    Albo "czysty" system Canona albo "czysty" system Sony E

3.
    W technicznej jakości zdjęć (głębia koloru, dynamika, szumy) A7R2 jest lepszy od 5DS R.
    Ważne jest jednak czy w Twojej pracy będzie to widoczne na zdjęciach.

4.
    Zarówno 5DS R jak i A7R2 są nowymi konstrukcjami o dużej MPix
    Obiektywy starsze nie były konstruowane pod takie matryce (w dodatku R).
    Oba zoomy które posiadasz to bardzo dobre obiektywy ale nie wykorzystują w pełni możliwości matrycy 5DS R
    By w pełni wykorzystać rozdzielczość (szczegółowość, ostrość) trzeba stosować obiektywy konstruowane pod tego typu matryce.

Obiektywy dla Sony A7x (EF) to nowe konstrukcje projektowane właśnie pod ten system.
    Te obiektywy lepiej "współpracują" z matrycami A7x niż Twoje obiektywy z 5DS R

jp
    Dzięki, a jak Ci się spisuje ten aparat przy zdjęciach w ruchu?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Izabelia Zobacz posta
    Szczerze mówiąc od jakiegoś czasu mam wrażenie, że mój Canon gubi highlightsy, które robiąc retusz na zdjęciach z Nikona d810 są do wyciągnięcia.
    Dokładnie tak jest. Ze świateł z RAWa D810 można wyciągnąć znacznie więcej niż z Canonów, z 5DIV włącznie. Bez problemów może to sobie każdy sprawdzić.
    Nie wiem natomiast czy A7RII też ma aż tak dużo niuansów w światłach jak N. No i pomarańczowy odcień skóry z Sony raczej pasuje lepiej do Latynosów albo jeszcze ciemniejszych modeli . Rasa biała wymaga innego systemu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Izabelia Zobacz posta
    Szczerze mówiąc od jakiegoś czasu mam wrażenie, że mój Canon gubi highlightsy, które robiąc retusz na zdjęciach z Nikona d810 są do wyciągnięcia. Wiem, że jest wiele zmiennych, dlatego zanim podejme decję, chciałam podpytać na forum.

Dzięki, a jak Ci się spisuje ten aparat przy zdjęciach w ruchu?
    Nie mam zbyt wielu doświadczeń na tym polu.

Na forum Sony A7R2 miało niezłą opinię o :
    - ostrzeniu na osoby w ruchu
    - utrzymywaniu ostrości na osobach w ruchu
    - ostrzeniu na oko
    do czasu pojawienia się A9 która bije go (ponoć) na głowę.
    Nie widziałem nigdzie sensownego porównania w tym zakresie z 5DS R

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Dokładnie tak jest. Ze świateł z RAWa D810 można wyciągnąć znacznie więcej niż z Canonów, z 5DIV włącznie. Bez problemów może to sobie każdy sprawdzić.
    Nie wiem natomiast czy A7RII też ma aż tak dużo niuansów w światłach jak N. No i pomarańczowy odcień skóry z Sony raczej pasuje lepiej do Latynosów albo jeszcze ciemniejszych modeli . Rasa biała wymaga innego systemu.
    Kolory (odcienie skóry itd) to kwestia ustawienia profilu bądź w body lub w wywoływarce RAW.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

napiszę jeszcze raz zawsze większy DR jest lepszy niż mniejszy, ale na przewalone światla to żaden DR nie pomoże - moge zobaczyć jakieś twoje zdjęcie (jakiekolwiek) - ja jestem tylko amatorem może niepotrzebnie się odzywam, chcialby wiedzieć o jakim poziomie (może być w tyszkach) dyskutujemy, może mi opadnie szczęka na kolana jak zobaczę zdjęcie i to ja bedę pytał jak się takie robi - ale na ten moment to pojęcie "znam doskonale" jest bardzo względne, i moim zdaniem trzeba poczytać albo poglądać jak się taką obróbkę (takich zdjęć bez lampy i blendy) robi.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Spróbuj robić na plusie, tak do około 1 na drabince.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Dziwne te posty i pytania użytkownika Izabelia, jakby pisane po to żeby pobudzić do dyskusji Canon FF -> Sony FF.
    Mam wrażenie, że pod nickiem Izabelia, kryje się dobrze znany tutaj miłośnik DxO i powiązanej ulubionej marki.
    Czy Wy też już wiecie kto to?
    Spróbuj oglądać mniej TV

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Spróbuj robić na plusie, tak do około 1 na drabince.

--- Kolejny post ---

Spróbuj oglądać mniej TV
    To chyba raczej geny !

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    napiszę jeszcze raz zawsze większy DR jest lepszy niż mniejszy, ale na przewalone światla to żaden DR nie pomoże - moge zobaczyć jakieś twoje zdjęcie (jakiekolwiek)
    Pokazanie zdjeć zapewne spowodowaloby bardziej merytoryczna pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

skoro jest odniesienie do Nikona to skąd pomysł na Sony?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    skoro jest odniesienie do Nikona to skąd pomysł na Sony?
    bo sony jest jeszcze lepsze, no i moda
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów