Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Czy warto 50/1.8 niekoniecznie pod portrety ?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Czy warto 50/1.8 niekoniecznie pod portrety ?

Wracając do pierwotnego pytania to myślę że w sporej części to kwestia gustu. Mnie 50mm na cropie kompletnie nie leżało, no i f1.8 w porównaniu do f2.8 to wcale nie jest wielki skok w jasności. Z drugiej strony jeśli Tobie ta ogniskowa odpowiada, to może warto wziąć na przeczekanie przed zakupem tele. Najlepiej byłoby gdybyś sprawdził na jakich ogniskowych najczęściej robisz zdjęcia i jakie, na pewno w LR jest taka opcja.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Do streetfoto 50tka na cropie to fatalny pomysł, nie uzyskasz realizmu i ciekawego przekazu czając na ludzi się gdzieś za rogiem Tu bym zdecydowanie polecił 24mm EF-S

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podkarpackie

Dziękuję za odpowiedzi...
    Już zakupiłem ten obiektyw STM
    Nikt mi nie powiedział ze na 1.8 tak bardzo trzeba się starac aby zdjęcie było odpowiednio ostre… : ) To jest jakaś nowa jakość dla mnie – trochę się dzięki temu podszkolę widzę…głębia ostrości jest naprawdę niewielka..i da się jej cienka granicę zauważyć już w wizjerze (gdy robiłem portret).. Poza tym zdjęcia ładne i ostre wychodzą.

Co do zdjęć innych niż portretowe widzę ze będę musiał przymykać przysłonę hmm …No ale od tego Sigma 17-50 też może być.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez gawittt Zobacz posta
    Nikt mi nie powiedział ze na 1.8 tak bardzo trzeba się starac aby zdjęcie było odpowiednio ostre… : )
    Zazwyczaj o taki obiektywie myślą osoby, które właśnie tego szukają
    Google: "kalkulator głębi ostrości" powie Ci na ile musisz przymknąć przysłonę, żeby uzyskać wymaganą głębię ostrości (przy danej ogniskowej i odległości przedmiotu, na aparacie z matrycą o danej wielkości).

Dopiero zaczyna

Portret rządzi się swoimi prawami, dobrze jest go wykonywać szkłem o ogniskowej ok. 80-130mm, a ostrzysz na oczy modela. I to jest prosty początek z portretem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów