Strona 37 z 68 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 678

Wątek: Bezlusterkowce Nikona

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Bezlusterkowce Nikona

Cytat Zamieszczone przez Panama Joe Zobacz posta
    To nie jest żadne ble ble ble, tylko zwykła prosta sprawa której nie możesz/nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Jak myślisz, dlaczego Nikon z miejsca zapowiedział coś takiego jak Z-Noct-Nikkor 58mm f/0.95?

Odpowiedź jest bardzo prosta: bo może; w końcu pozbyli się ograniczenia które ciążyło na nich od lat, czyli małej średnicy bagnetu F zaprojektowanego w latach 50tych ubiegłego wieku.

Większa średnica bagnetu daje większe możliwości i swobodę w kwestii projektowania jasnej optyki (szczególnie szerokich kątów) i jest to sprawa znana od dawna.

Oczywiście, średnica bagnetu systemu E jest wystarczająca do 3/4 zastosowań i większość użytkowników SONY nigdy nie będzie miało z tym problemu.

Problem pojawi się w momencie gdy SONY zapragnie wypuścić ultrajasne obiektywy które pewnie kupi 5 osób na krzyż, ale mają tę zaletę że podnoszą prestiż marki.

Oczywiście da się to zrobić zwiększając rozmiary szkła (przednia soczewka) a tym samym jego masę, odsadzając nieco obiektyw od bagnetu (wciąż za duża soczewka by zmieścić ją w małą dziurę E)
    ale wciąż pozostaje pytanie o jakość oraz rozmiary szkła, które niestety musi tym samym urosnąć - cudów nie ma.

Oczywiście większa średnica bagnetu nie sprawi z automatu że szkła będą lepsze - to po prostu daje większe możliwości, większą swobodę i zmniejsza koszty.

SONY najprawdopodobniej założyło że E wystarczy do zastosowań jakie planują a zmiana bagnetu w tym momencie odniesie gorsze skutki niż pozostawienie starego.
    W razie potrzeby, zmienimy przecież bagnet na większy i dołożymy "przejścióweczkę".
    Bagnet E był zły, miał nie pozwolić na matrycę FF a potem na stabilizację matrycy.

Teraz jest zły bo :
    a.
    Nikon dzięki dużemu bagnetowi może/już zapowiedział konstrukcję obiektywu 58mm/0,95
    b.
    z powodu małego/złego bagnetu (Sony) E są trudności ze skonstruowaniem ultra jasnych obiektywów FE
    Gdyby to jednak zrobić to musiałyby być ciężkie i duże.

Uprzejmie informuję że są w sprzedaży/eksploatacji obiektywy FE, dwie pięćdziesiątki 0,95, Mitakon i Nocturnus
    I tak np. Mitakon to 68mm x 87mm i 720g a np. EF Samyang 50/1.2 to 93mm x 117mm i 1200g

To dlaczego teraz bagnet E jest zły ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-08-2018 o 22:10
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna Awatar Panama Joe
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To dlaczego teraz bagnet E jest zły ?

jp
    Nie napisałem że jest zły, tylko że jego mała średnica utrudnia projektowanie ultra jasnej optyki (szczególnie szerokokątnej).

Przytoczone przez Ciebie obiektywy mają się do tego nijak, bo przy 50tce to akurat problem jest niewielki.

Jacek_Z

piszesz :
    Za to AF w trybie lustrzankowym jest lepszy od tego w ML

Proponuję abyś już kupił dobry ML i zobaczył "naocznie" jakie są fakty, po prostu zszedł na ziemię.
    Proponuję ci byś kupił Nikona D5 i zobaczył co to znaczy dobry AF. Może być Canon 1DXmk2. Przy czym u Canona niższe body mają zdecydowanie słabszy AF niż flagowiec, u nikona - nie, Cała półka semipro ma świetny AF. Coś mi się wydaje, że przez ostatnie parę lat nie miałeś topowego Nikona w ręku.

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Mam A6300 i nie ma na tej półce cenowej lsutzanki, która oferuje śledzenia na podobnym poziomie i przy takiej szybkości co w sumie daje rezultat w ilości trafionych zdjęć w dynamicznych ujęciach.
    Ty to piszesz serio?
    Nie interesuje mnie półka cenowa. Chcesz porównać AF w DX - weź Nikona D500. Chcesz porównywać FF A7mk3 - weź D850. chcesz porównywać A9 p weź D5 lub 1DXmk2. To mówi o aktualnych możliwościach sprzętu.
    Dane katalogowe można sobie w buty wsadzić, np. ta czułośc od której działa AF. Ja się o tym przekonałem praktycznie. Po tym jak widziałem pięknie zmanipulowany materiał na YT wierzę tylko w to, co sam sprawdzę.
    Ta rozmowa nie ma sensu.

Jeśli o Nikona chodzi to jedna opcja jest taka jak mówisz. Druga, chyba bardziej prawdziwa, nie mieli odpowiedniej technologii aby zrobić to dobrze więc zrobili kulawo. Jeżeli jak twerdzisz skupili się na opcji foto przez wizjer to po co w ogóle robili kulawy lv i tryb filmowy? Mogli nie robić skoro to niepotrzebe w ich ideologii? Ale mozemy byc pewni, jak tylko ogarną technologię od razu dołączą ta opcję.
    Ależ mieli te technologię i ją stosowali, w Nikon 1. I podobno Nikon bierze matryce od Sony, a Sony to ma.
    Tak na marginesie - widziałeś gdzieś jakieś badania na temat degradacji jakości zdjęć na skutek umieszczenia AF na matrycy? Bo jeśli tak to byłby na pewno argument. Ja nie widziałem.
    Jeśli jakiś procent matrycy nie bierze udziału w powstawaniu zdjęcia to nie ma opcji, by to nie miało znaczenia. Co podkreślają producenci na każdym kroku, chwaląc BSI czy inne mikrosoczewki. No i chwali to Canon i SOny. Ciekawostka - dlaczego się zarzekają, że to nie szkodzi ci co to stosują Radzę włączyć myślenie. Tak wygląda marketing. Pokazują dobrą stronę wady - jest dobry AF. No jest. Tylko każdy kij ma dwa końce.

Zgoda, "długoletni" lustrzankowcy będą zadowoleni, kwestia przyzwyczajenie i ładnie 'profesjonalnie" wygląda

Dla mnie niepotrzebne, to gadżet retro, wszystko widzę w EVF.
    Głównie pracuje w trybie Av i AutoIso, dane o czasie i ISO "pokazują się" po naciśnięciu spustu do połowy.
    Mam odrywać oko od EVF by sprawdzić parametry na ekraniku ?
    1. Czy wg ciebie w lustrzance w wizjerze nie ma informacji o czasie, przysłonie, korekcji ekspozycji, ISO, trybie itd? To wynalazek ML? Ja informacje o ekspozycji (czas, przysłona) w wizjerze mam w Nikonie FA z roku … 1983. Ale te wizjery bezlustserkowców to odkryły koło na nowo!
    2. To genialne, ta krytyka górnego wyświetlacza. Daje więcej łatwo dostępnej informacji. I jest zły. A EFV daje informacje i jest dobry.

Jest 100 sposobów używania aparatu. Co innego chcą ludzie robiący sceny dynamiczne, co innego krajobrazowcy, co innego studyjniacy.
    Dlaczego osoby, którym się podoba wizjer elektroniczny sądzą, że to ich sposób używania jest wzorcem i że wszyscy używają aparatu tak samo - tak jak oni? Pojąc tego nie mogę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-08-2018 o 01:48

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

1. Czy wg ciebie w lustrzance w wizjerze nie ma informacji o czasie, przysłonie, korekcji ekspozycji, ISO, trybie itd? To wynalazek ML? Ja informacje o ekspozycji (czas, przysłona) w wizjerze mam w Nikonie FA z roku … 1983. Ale te wizjery bezlustserkowców to odkryły koło na nowo!
    2. To genialne, ta krytyka górnego wyświetlacza. Daje więcej łatwo dostępnej informacji. I jest zły. A EFV daje informacje i jest dobry.

Jest 100 sposobów używania aparatu. Co innego chcą ludzie robiący sceny dynamiczne, co innego krajobrazowcy, co innego studyjniacy.
    Dlaczego osoby, którym się podoba wizjer elektroniczny sądzą, że to ich sposób używania jest wzorcem i że wszyscy używają aparatu tak samo - tak jak oni? Pojąc tego nie mogę.
    aaaaaaa

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

aaaaaaa
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie

jak pisałem doskonały wybór obiektywów zrobionych jako pierwsze do nowego systemu, jedna karta pamieci w lepszym modelu - ja nie potrzebuję drugiej ale będą narzekać oj bedą szczególnie "prawieprofesjonaliści", pora na grip bo jakoś trzeba powiększyc ten korpus do normalnych rozmiarów i dociążyć co z tym video jest crop na 4K czy go nie ma? na nikoniarzach ktos pisze że jest, na optycznych piszą że sygnał jest zbierany z całej matrycy co sugeruje że nie ma - jaka jest prawda?

ceny optyki 1.8 pokazuja jasno że tanio już było ale i tak mi się podoba (jeśli są tak dobre jak kosztują i jak wypadły zdjęcia reklamowe) ceny korpusów mhmm - brać tyle czasu użytkownicy systemu nikona czekali na bezlustro że tylko brać i używać, z7 przy cenie 20 kilo złotych to po prostu kiler lustrzanek jest

#364 to wynik przerwania edycji przez prace konserwatorskie najprawdopodobniej witryny Canon-board.
    ----------------------------------------------

Zaczęło się

Na dpreview cała prezentacja Z6 i Z7.
    Wygląda to sensownie łącznie z przejściówką ze szkieł Nikona

Jest wprost nawiązanie do D850 i D750.
    Wygląda że Nikon otworzył autostradę do muzeum dla lustrzanek.
    Chyba nie tylko lustrzanek Nikona

Cena w Polsce (najprawdopodobniej) brutto, z kitem : Z6 14900 zł, Z7 20900 zł

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-08-2018 o 08:41

Pełne uzależnienie

Czy tylko ja mam wrażenie, że ten Nikoś niczego nie pozamiatał? W najlepszym razie bezlustro dla napalonych. Ergonomia na plus, sprytnie przesunęli obiektyw bliżej brzegu, będzie miejsce na palce.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Czy tylko ja mam wrażenie, że ten Nikoś niczego nie pozamiatał? W najlepszym razie bezlustro dla napalonych. Ergonomia na plus, sprytnie przesunęli obiektyw bliżej brzegu, będzie miejsce na palce.
    A uważasz, że bezlustra FF to dla kogo jak nie dla nalalonych są ? Ja rozumiem EyeAF, AF-C na całej matrycy ew jakies manuale i plesniawki. Na tym przewagi się kończą. I teraz ile osób używa tych przewag nad DSLR? Nikon wprowadza jak dla mnie ergonomię i wygląd lustrzanki (która też wpływa na ergonomię) - czy DSLFowcy będą przechodzić? - to zależy, czy "entuzjaści nowości" będą przechodzić z Sony na Nikona? - to też zależy. Dla mnie ten korpus jest bliżej tego co mi pasuje i na co ewentualnie mógłbym przejść (choć oczywiście poczekam na Canona). Korpusy bez górnego wyświetlacza są dla mnie od razu stracone - na takie rzeczy to mogę sobie pozwolić jak mam aparacik poboczny (ale ten nie będzie FF).

Ps. Jak czytam tutaj tyradę dwóch Panów to mam wrażenie, że na jakimś forum religijnym jestem.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 23-08-2018 o 08:48

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    ja nie potrzebuję drugiej ale będą narzekać oj bedą szczególnie "prawieprofesjonaliści"
    Dwa sloty to mus, nie wyobrażam sobie robić zdjęcia przez 6h, miec "towaru" za £500 na karcie i to wsztatko stracić. Spoko mogę zrobić zdjęcia jeszcze raz, ale z 6h tyry robi się 12 za te same pieniądze. O ślubie i odpowiedzialności prawno cywilnej nawet nie będę wspominał, ponieważ janusz z pipki małej i tak nie ogarnie ile to może kosztować.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

#364 to wynik przerwania edycji przez prace konserwatorskie najprawdopodobniej witryny Canon-board.
    ----------------------------------------------

Zaczęło się

Na dpreview cała prezentacja Z6 i Z7.
    Wygląda to sensownie łącznie z przejściówką ze szkieł Nikona

Jest wprost nawiązanie do D850 i D750.
    Wygląda że Nikon otworzył autostradę do muzeum dla lustrzanek.
    Chyba nie tylko lustrzanek Nikona

Cena w Polsce (najprawdopodobniej) brutto, z kitem : Z6 14900 zł, Z7 20900 zł

jp
    Chyba raczej autostradę do portfela bogatym amatorom, łasym na nowości...
    jeden slot dla PRO... autostrada głupoty...
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 23-08-2018 o 09:01

Strona 37 z 68 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów