Strona 33 z 68 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 678

Wątek: Bezlusterkowce Nikona

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Bezlusterkowce Nikona

No i nie wykastrowali go z joysticka Af, by później wprowadzić w 3 wersji ... propsy za górny wyświetlacz. Ciekawe czy mały paluszek będzie dyndał pod puchą, czy już nie będzie

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Fajnie wygląda i z tym górnym wyświetlaczem, psychologicznym dopieszczaczem

jp
    Właśnie nie, podczas pracy często poprostu się nie zerka na główny ekran. Aparat na statywie i szybki podgląd na ustawienia jest ok. Prądu je tyle co nic - same zalety.

Ciekawe czy wprowadzą radio w lampach i trigger z prawdziwego zdarzenia.

Jak na razie Sony i Nikon posiadają radio ale to raczej protezy a nie pełnoprawny system jak w Canonie. Profoto i chińczyków nie liczę

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    No i nie wykastrowali go z joysticka Af, by później wprowadzić w 3 wersji ... propsy za górny wyświetlacz. Ciekawe czy mały paluszek będzie dyndał pod puchą, czy już nie będzie
    Za to Canon wprowadzi joya w mk3
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 22-08-2018 o 13:48

Dla mnie subiektywnie plusy po obejrzeniu zdjęć:

ekranik na górze
    odchylany a nie gibany lcd
    dobry back buttom af
    chyba fajna regulacja dioptrii w wizjerze
    przełącznik foto/video w wajsze

minusy:
    przyciski funkcyjne z przodu
    korekta ekspozycji jak mniemam pod przyciskiem niestety (być może do przekonfigurowania)

Fajny aparat podobnie jak A73 czy fuji X-H1 czy panas g9 itp. Nie ma tu nic odkrywczego czy przełomowego. Typowy dobrze skonstruowany aparat podobnie jak inne wyższe modele konkurencji.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Dla mnie subiektywnie plusy po obejrzeniu zdjęć:

Nie ma tu nic odkrywczego czy przełomowego. Typowy dobrze skonstruowany aparat podobnie jak inne wyższe modele konkurencji.
    Kurcze, skąd wy to wszystko wiecie? Ze zdjęć? A jeszcze wyżej czytam u innego użytkownika, że Canon będzie miał pewnie gorszy AF. Jaki AF będzie mieć Canon, to mniej więcej wiem, ale o Nikonie zupełnie nic.

--- Kolejny post ---

Fajnie wygląda i z tym górnym wyświetlaczem, psychologicznym dopieszczaczem

Może się okazać że wyświetlacz ma jakieś sensowne zastosowanie, ale jak na razie to gadżet jeszcze większy niż pixel shift
    Jeśli Nikon dobrze to przemyślał, to ten wyświetlacz mógłby być rewelacją. Dlaczego? W moim Sony zawsze żre prąd matryca i EVF albo LCD. Innej możliwości nie ma. Taki wyświetlacz o góry korpusu mógłby pokazywać aktualne parametry aparatu, a cała reszta mogłaby być wyłączona (!) i nie zużywać prądu (oczywiście nie działałby np. pomiar/drabinka, ale nie o to chodzi). EVF byłby aktywowany czujnikiem, a LCD na życzenie.

I jeszcze na koniec po co Nikon zrobił nowy bagnet:

1. Żeby móc wstawić sensor o innych rozmiarach/proporcjach.
    2. Żeby móc zrobić hiperjasne szkła np. f/0.95.
    3. Żeby móc aktualizować firmware obiektywów bez wysyłania do serwisu.
    4. Żeby móc czytać profile z obiektywów.

Nie twierdzę, że zrealizuje wszystkie pkt od 1-4, ale za to mam nadzieję, że Canon dopisze do nich jeszcze kilka innych wprowadzając ewentualny nowy bagnet.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-08-2018 o 14:03

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Właśnie nie, podczas pracy często poprostu się nie zerka na główny ekran. Aparat na statywie i szybki podgląd na ustawienia jest ok. Prądu je tyle co nic - same zalety.
    Ja lubię gorny lcd ale to przyzwyczajenie lustrzankowe. Im dłużej pracujesz z ml tym więcej korzystasz z lv ... co mnie mocno zaskoczyło z samym sobą ;-) I wtedy ten lcd rzeczywiście staje się dopieszczaczem bo i tak masz włączony lv. Jeśli nie LV to w wizjerze wszystko widzisz - parametry i menu. Więc nawet fotografując przez wizjer masz możliwośc dokonania 100% regulacji bez odrywania oka od wizjera. Aby skorzystać z małego lcd musisz oderwac oko od wizjera ale ten lcd i tak w porównaniu z wizjerem będzie miał ograniczoną funkcjonalność. To jest jedna z różnic evf - ovf. W tym drugim ekranik górny w wielu przypadkach był konieczny a w evf może być ale może go nie być bo wszystko ogarniesz w wizjerze. Oczywiście lepiej mieć wybór niż nie mieć
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

x pro2/ 23/ 56/10-24/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Ja lubię gorny lcd ale to przyzwyczajenie lustrzankowe. Im dłużej pracujesz z ml tym więcej korzystasz z lv ... co mnie mocno zaskoczyło z samym sobą ;-) I wtedy ten lcd rzeczywiście staje się dopieszczaczem bo i tak masz włączony lv. Jeśli nie LV to w wizjerze wszystko widzisz - parametry i menu. Więc nawet fotografując przez wizjer masz możliwośc dokonania 100% regulacji bez odrywania oka od wizjera. Aby skorzystać z małego lcd musisz oderwac oko od wizjera ale ten lcd i tak w porównaniu z wizjerem będzie miał ograniczoną funkcjonalność. To jest jedna z różnic evf - ovf. W tym drugim ekranik górny w wielu przypadkach był konieczny a w evf może być ale może go nie być bo wszystko ogarniesz w wizjerze. Oczywiście lepiej mieć wybór niż nie mieć
    Chodzi mi o sytuację, gdy włączony aparat wisi na pasku lub stoi na statywie. Nie patrzę ani w EVF ani na tylny LCD. A prąd płynie... Taki wyświetlacz na górze nie zużywa praktycznie prądu. Mogę sprawdzić/zmienić parametry obserwując plener okiem, a nie aparatem. Nie potrzebuję pracującej matrycy i EVF.

W taki sposób przynajmniej ja korzystam z górnego wyświetlacza w lustrzance. Przecież w OVF też mam wyświetlone wszystkie potrzebne parametry, więc nie muszę odrywać oka.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-08-2018 o 14:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Czyli co? Wracamy do normalności. Nikon (i miejmy nadzieję Canon) zajmą się produkcją aparatów fotograficznych, a sony jak zawsze zakończy swą krótką historię i marzenia o rynku fotografii z wyższej niż kompakt półki na rzecz kamer video z funkcją fotografowania? To ciekawe, że już po samych zdjęciach ML Nikon widać jak niedorobione mogły być produkty typu a7 w zakresie samego body (bo o braku systemu szkieł nie wspominam). Ale z drugiej strony to dobrze, bo za kilka miesięcy takie a7r3 będzie w wyprzedaży można dostać za 5.000 pln, a zawsze to na rower nieco lepsze niż rx100.
    OK. Prawda jest taka, że zabawa na rynku ML się skończyła i trzeba czekać na ruch Canona.

Pełne uzależnienie

z7 45.7mpx z6 24.5 mpix pięciosiowa stabilizacja i 493 lub 273 (z6) punkty af, w lepszym bazowe 64ISO, 9 lub 12 (z6) fps waga 675g 4K -30fps (pytanie jaki jest crop na 4k )

Dopiero zaczyna Awatar Panama Joe
    Miasto
    Gdańsk

Te dywagacje (nie specjalistów) w necie o lepszym/gorszym bagnecie to zwykłe ble, ble, ble.

To nie jest żadne ble ble ble, tylko zwykła prosta sprawa której nie możesz/nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Jak myślisz, dlaczego Nikon z miejsca zapowiedział coś takiego jak Z-Noct-Nikkor 58mm f/0.95?

Odpowiedź jest bardzo prosta: bo może; w końcu pozbyli się ograniczenia które ciążyło na nich od lat, czyli małej średnicy bagnetu F zaprojektowanego w latach 50tych ubiegłego wieku.

Większa średnica bagnetu daje większe możliwości i swobodę w kwestii projektowania jasnej optyki (szczególnie szerokich kątów) i jest to sprawa znana od dawna.

Oczywiście, średnica bagnetu systemu E jest wystarczająca do 3/4 zastosowań i większość użytkowników SONY nigdy nie będzie miało z tym problemu.

Problem pojawi się w momencie gdy SONY zapragnie wypuścić ultrajasne obiektywy które pewnie kupi 5 osób na krzyż, ale mają tę zaletę że podnoszą prestiż marki.

Oczywiście da się to zrobić zwiększając rozmiary szkła (przednia soczewka) a tym samym jego masę, odsadzając nieco obiektyw od bagnetu (wciąż za duża soczewka by zmieścić ją w małą dziurę E)
    ale wciąż pozostaje pytanie o jakość oraz rozmiary szkła, które niestety musi tym samym urosnąć - cudów nie ma.

Oczywiście większa średnica bagnetu nie sprawi z automatu że szkła będą lepsze - to po prostu daje większe możliwości, większą swobodę i zmniejsza koszty.

SONY najprawdopodobniej założyło że E wystarczy do zastosowań jakie planują a zmiana bagnetu w tym momencie odniesie gorsze skutki niż pozostawienie starego.
    W razie potrzeby, zmienimy przecież bagnet na większy i dołożymy "przejścióweczkę".

Strona 33 z 68 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów