Podałem jeden z możliwych plecaków z jednym z wielu możliwych zestawów w środku a skupiliście się na tym aby w szczegółach "doczepić" się do tego co napisałem i pokazać jak hmmmm mało wie osoba której odpisujecie. Przecież wszyscy wiemy, że dróg do zmian w sprzęcie jest wiele. Ja wybrałem jedną z możliwych i w pełni trafiłem w moje potrzeby ;-) A teraz po kolei
Chodzę z plecakiem od 35 lat. Fotograficznymi i innymi. Wiem doskonale jakie sa rożnice w uprzęży. Możesz mieć system nośny z kosmosu jeśli na zejściach pada Ci staw kolanowy nic Ci to nie da. Liczy się tylko prosta fizyka - ilość kilogramów jaką staw przenosi. Pro runner jest cięższy chyba o 1,2 kg od computrekkera. Pro trekker to już chyba dwa razy większa waga. Tak więc zamiast pisaĆ o wybieraniu g**** rozwiązań może warto mieć na uwadze, że kolega fotografujący od wielu lat jakieś pojęcie o temacie może mieć a w jednym poście trudno wyjaśnić wszystkie "dlaczego"Nosisz dwa body a ja nie. Czy to znaczy, że jesteś idiotą? Nie to znaczy, że potrzebujesz do czegoś drugiego body. Ja nosiłem czasem grip - czy to oznacza, że jestem idiotą? ;-) Znajdziesz tu dwie osoby z takim samym i tak samo zapakowanym plecakiem - nie sądzę ;-)
Jakbyś jakbyś - tak jak powiedziałem dróg było wiele i to jest jasne
Rozważałem 80d i wg mnie jest to fajny aparat ale nie leżał mi w ręku, był sporo droższy i jednak nieco gorszy od a6300. Body 3 cyfrowe w ogóle nie brałem pod uwagę.
Dla mnie podstawowe ogniskowe to 105 i 10mm w dslr a teraz zmieniło się to na 105 i fish. I dlatego całe Twoje porównanie nie ma zupełnie sensu bo 105 w dslr to kloc do tego klocowate body. Tu jest największy zysk co napisałem w pierwszym, pierwotnym poście na ten temat. Nie chciałem rezygnować ze 105/4 i to była podstawa. Mogłem w sony wziąć 16-70/4 który jest i lżejszy i mniejszy itp. itd. Podany wykaz plecaka to tylka jedna możliwa opcja. Warto podawac inne? Np. A6300 +16-50 ALBO + 16,8 ALBO + 20/2,8 biorę do kieszeni kurtki. Co bym wziął z dslr? Często dośc długo łażę z 18-105 i paskiem nadgrstkowym. Nawet mniejszy 80d z 24-105 takiej sytuacji jest dużo mniej komfortowy. No i ma węższy zakres itp. itd
Co do 100-400 masz rację. Dokładając go do zestawu który mam pozostałoby ok 5kg różnicy ;-) Ja podałem realnie co zmieniłem w swoim życiorysie. Nigdzie nie napisałem, że zmieniłem jedno na drugie o identycznych parametrach. Natomiast oczywiście próbowałem zmieniac placaki i rezygnować ze 100-400 w dslr. Nawet broniąc się przed zmianą kupiłem tamrona 16-300 i raz go wziąłem w Tatry ale rozwiązanie się nie przyjęło ;-)
I bardzo fajny zestaw masz. Tylko co z tego jeżeli 70-300do kosztuje tyle co cały mój zestaw (circa). Wolę mieć swoje klamoty niż jeden 70-300 DO
To już czysty trolling bo jak zwykle @kmeg ściemnia i wciska kit w ogóle nie odnosząc sie do jakichkolwiek zamieszczonych informacji i oczywiście administracja w tych przypadku nie reaguje. Przeczytaeś człowieku co napisałem? Do obydwu wykazów dodałem po 2,5kg na dodatkowe klamoty - czytac umiesz? Cyfry znasz?. Przestań w końcu leczyć swoje frustracje w odpowiedziach na moje posty. Wiemy, że jesteś zafascynowany ML i firmą SONY tylko boisz sie przynać i stąd Twoje problemy.... ;-)
Dalej to juz trolujecie na całego więc nie ma co odpowiadaćChyba logiczne - lżejsze klamoty=mniejsyz/lżejszy plecak. To samo dotyczy statywu i wszystkich innych rzeczy. To, że przypisujecie te fakty do sukcesów firmy sony to tylko Wasz problem ;-)