Hej, Przyjacielu! Teraz Ty nadinterpretujesz. Przecież zacytowałem wyraźnie BCN. Czyli dane z rynku japońskiego. To co, miałem dodatkowo zaznaczać, że dane BCN dotyczące rynku japońskiego dotyczą rynku japońskiego?? I dodałem też, że to kpina z wcześniej przytaczanej opinii wyciągniętej na podstawie danych z jednego tylko sklepu. Przecież dla każdego średnio rozgarniętego czytelnika jest jasnym, że na podstawie danych z fragmentu nie można budować obrazu całości.
Co do pozycji Canona w bezlustrach - oczywiście, że jest ona dość słaba, bo bezlustra posiadane przez C. są słabe. Co nie przeszkadza im znaleźć nabywców w delikatnie mówiąc szerokim gronie konsumentów. Wyciąganie wniosków na temat rynku na podstawie tego ilu się widziało użytkowników na plaży z danym aparatem lub ilu użytkowników zamieściło zdjęcia w portalu pp lub flickr lub ilu użytkowników wrzuca zdjęcia na forach w nadwiślańskim kraju jest tak samo miarodajne jak odnoszenie danych BCN do całości sprzedaży.
Tak, zgoda że Canon na rynku bezlusterkowców nie istnieje (jak i Nikon, który nie istnieje jeszcze bardziej). Natomiast obie te firmy zaistnieją i rynek ten zjedzą.