Cytat Zamieszczone przez Panama Joe Zobacz posta
To nie jest żadne ble ble ble, tylko zwykła prosta sprawa której nie możesz/nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Jak myślisz, dlaczego Nikon z miejsca zapowiedział coś takiego jak Z-Noct-Nikkor 58mm f/0.95?

Odpowiedź jest bardzo prosta: bo może; w końcu pozbyli się ograniczenia które ciążyło na nich od lat, czyli małej średnicy bagnetu F zaprojektowanego w latach 50tych ubiegłego wieku.

Większa średnica bagnetu daje większe możliwości i swobodę w kwestii projektowania jasnej optyki (szczególnie szerokich kątów) i jest to sprawa znana od dawna.

Oczywiście, średnica bagnetu systemu E jest wystarczająca do 3/4 zastosowań i większość użytkowników SONY nigdy nie będzie miało z tym problemu.

Problem pojawi się w momencie gdy SONY zapragnie wypuścić ultrajasne obiektywy które pewnie kupi 5 osób na krzyż, ale mają tę zaletę że podnoszą prestiż marki.

Oczywiście da się to zrobić zwiększając rozmiary szkła (przednia soczewka) a tym samym jego masę, odsadzając nieco obiektyw od bagnetu (wciąż za duża soczewka by zmieścić ją w małą dziurę E)
ale wciąż pozostaje pytanie o jakość oraz rozmiary szkła, które niestety musi tym samym urosnąć - cudów nie ma.

Oczywiście większa średnica bagnetu nie sprawi z automatu że szkła będą lepsze - to po prostu daje większe możliwości, większą swobodę i zmniejsza koszty.

SONY najprawdopodobniej założyło że E wystarczy do zastosowań jakie planują a zmiana bagnetu w tym momencie odniesie gorsze skutki niż pozostawienie starego.
W razie potrzeby, zmienimy przecież bagnet na większy i dołożymy "przejścióweczkę".
Wszystko co piszesz jest prawdą. Najważniejszą kwestią jest tu chyba prestiż a w kontekście omawianego nikona to, że nic nowego poza średnica bagnetu nie proponuje (albo jeszcze o tym nie wiemy) i musiał coś nowego przedstawić.

Co do sony to myślę, że jak zwykle w tej firmie poległ marketing. Nie przewidzieli, że ten bagnet stanie się tak popularny i wprowadzi ML "na salony". Dla mnie, jak i dla 99% fotografów, średnica bagnetu jest bez znaczenia. Żadna z osób, które znam nie używa szkieł f0,95. Szkło 1,2 ktoś miał ale długo się nim nie bawił. Magiczny rynek PRO może i jest tym zainteresowany w jakimś tam procencie ale to wszystko margines. Natomiast umiejętnie zbudowana strategia może podnieść ten parametr na wysoki poziom wazności i osiągnąć duży sukces. Zobaczymy

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Chodzi mi o sytuację, gdy włączony aparat wisi na pasku lub stoi na statywie. Nie patrzę ani w EVF ani na tylny LCD. A prąd płynie... Taki wyświetlacz na górze nie zużywa praktycznie prądu. Mogę sprawdzić/zmienić parametry obserwując plener okiem, a nie aparatem. Nie potrzebuję pracującej matrycy i EVF.

W taki sposób przynajmniej ja korzystam z górnego wyświetlacza w lustrzance. Przecież w OVF też mam wyświetlone wszystkie potrzebne parametry, więc nie muszę odrywać oka.
Aaaaa teraz to nie wiem czy zażartowałeś czy poważnie..... masz aparat wiszący na pasku i zmieniasz w tym czasie jego parametry ? Zdradź sekret o co kaman?