Ale ja się tez nie martwię o Nikona, na ten moment oferuje mi wszystko poza eyefocus w rogach kadru.
Szukanie dziur w kompatybilności uważam za bardzo mocno przesadzone, bo co z tego, że one istnieją, skoro ciężko sobie wyobrazić użytkowników, dla których stanowią one problem??? Profi i semipro co kilka lat wymieniają body, szkła mają dłużej, bo może i lat kilkanaście, ale nie ma problemów by je podpinać do nowych body. Problem jest dla użytkowników niektórych starych (tanich) body, którzy by chcieli podpinać szkła AF-P lub z przysłoną E. To może z 10 modeli obiektywów, mających swoje odpowiedniki w szklarni AF-S i nie wiem co by tych ludzi ze starymi body miało pchać w stronę nowych szkieł o których mowa.
Mogę za to podpinać wiele z obiektywów do aparatów z lat 70-tych, to rekompensata za to czego nie można terazNo i mogę stare manualne Nikkory podpinać do moich body. Jest potwierdzenie ostrości (w Nikonie niezależnie od użytych szkieł), pomiar światła, automatyka o ile ma ktoś body ze średnio-wyższej półki.
Dla mnie kompatybilność ma duże znaczenie, stąd na razie się martwię jak to zrobią z bezlustrami.