Cytat Zamieszczone przez adawozniak Zobacz posta
Jestem początkującym fotografem posiadam canona 70D i kilka obiektywów: kitowy, canon 50mm/1.8
Który? Bo jeden był polecany, drugi jako "zło konieczne", a na korzyść trzeciego parę osób sprzedało 50/1.4, więc może masz już wystarczająco dobry obiektyw, tylko o tym nie wiesz.

przyszedł czas, kiedy stwierdziłam, że wykonując zdjęcia mogę też zarobić Postanowiłam więc kupić jakiś obiektyw, który przyda mi się do wielu okazji takich jak wesela, śluby, imprezy w klubach, chrzciny, ale też sesje plenerowe
Zdajesz sobie sprawę z tego, że jeśli coś zarabiasz, powinnaś się podzielić zarobkiem z naszym państwem (a w jaki sposób, to określają odpowiednie przepisy)?
Wiesz o tym, że podjęcie się zlecenia takiego, "jak wesela, śluby, imprezy w klubach, chrzciny" to nie tylko pójść, coś pstryknąć, wrzucić 5 filtrów, zgrać na płytkę, zebrać kasę, ale także tzw. "odpowiedzialność"? Co zrobisz, jeśli przy robieniu zdjęć podczas błogosławieństwa zepsuje się aparat? Zawodowiec wyciągnie zapasowy (podobnie w przypadku lampy, obiektywu), a co Ty wtedy zrobisz? Jeśli podczas zabawy padnie sprzęt, to "wypici" goście gdy się dowiedzą mogą być nerwowi i nieprzyjemni.
Wiesz, że do robienia w kościele będziesz potrzebować zaświadczenia o specjalnym kursie? Nie żartuję.

Nie wiem co warto wybrać
To znaczy, że czas na robienie zarobkowe jeszcze nie przyszedł. Nie wiesz co lubisz, jakie ogniskowe, nie wiesz w jaki sposób (ustawienia, technika) robić zdjecia na takich imprezach? To jeszcze za wcześnie, aby robić to za pieniądze.

zastanawiam się też nad kupnem lampy błyskowej
Nie ma się co zastanawiać, tylko kupić. Korzystny stosunek ceny i możliwości ma YN685EX, jak uzupełnisz o YN622c (lub wygodniejszy YN622c-tx), statyw, uchwyt i jakąś parasolkę lub softbox pojawią się nowe możliwości sesji.

Do wydania mam niewielką kwotę 1500 zł, jest to niedużo, ale chciałam na początku sprzęt który pozwoli mi w jakiś sposób zacząć działalność.
Myślę, że warto byłoby poszukać dobrego kursu "ślubnego".

1.OBIEKTYW NIKON NIKKOR 35MM F/1.8G używany bądź nowy
Napisz, że to był żart. Wiesz, że to obiektyw do Nikona, i w wersji "G", wiesz, co to oznacza?

lampa błyskowa tutaj nie mam pojęcia jaka(która jest najtańsza i w miare spełniałaby moje amatorskie oczekiwania?)
Już padła propozycja lampy.

2.OBIEKTYW TAMRON LUB SIGMA 17-50mm najlepiej używany i jakaś tania lampa błyskowa
W sumie to najlepszy wybór, nie "do ślubów" tylko jako kolejny etap. Poszukaj w pełni sprawnej Sigmy 18-50/2.8, jest to starszy model niże 17-50, gorszy, ale kosztuje połowę tego, co nowa wersja. Jeśli Ci się nie spodoba, dość łatwo sprzedasz, bez większych strat.

3.OBIEKTYW Yongnuo YN-35mm,nowy kit bo mój jest stary i lampa(mie wiem czy właściwa opcja)
Zmiana kita na kita nie bardzo ma sens, a ten YN byłby może i ok, ale do 5d.

jeżeli chodzi o lampę to nie mam o nich zielonego pojęcia, a przyda się w ciemnych miejscach
Techniki fotografowania z lampą błyskową
To na początek. Potem sporo własnych ćwiczeń.

Co do obiektywów, to jak koledzy pisali, może być "od groma" zestawów, choćby Sigma 30/1.4 Art (podobno nadaje się też do pełnej klatki), Tokina 11-16/2.8, Sigma 18-35/1.8.
Zoomy zapewnią "szeroki koniec" przy dość dużej jasności, "lekkie tele" masz z 50, a jak będziesz potrzebować 135 do portretów, możesz użyć jakiegoś manualnego 135/2.8.